PHY 360Physics Seminar 2013

Assalamualaikum WBT

Pada 15 March 2013, telah diadakan seminar fizik untuk pelajar Diploma sains UiTM Sabah intake april 2010(part 6). Seminar di handle oleh rakan2 yang comel2 dari part 5. So kami part 6 just datang and bentang hasil kajian kami(kajian lah sangat).

So for our group, we present The study of Effect of Crumple Zone.

Crumple zone tu apa?

Crumple zones are designed to absorb the energy from the impact during a traffic collisionby controlled deformation. This energy is much greater than is commonly realized.( WIKI)

So, nak di simple kan, crumple zone ni adalah area depan untuk kereta. Which is dari bumper sampailah depan pemandu tu(depan cermin).

So, apa yang kami kaji basically adalah model kereta mana yang selamat untuk pemandu. 
Its all about Newton's law. Dekat 2 bulan jugak kami kat Lab. Langgar itu, langgar ini. Adjust situ, adjust sini. Banyak betul hal, Kami guna 4 model kereta. Then dapat results yang kami expect. 

Supervisor kami, Miss SAM dah pesan awal. Be prepared, pakai formal, poster print, master Newton's law. Incluse apa yang patut dalam slide, dalam poster. Tidur awal(ni x jadi). And be nervous.

 "kalau kamu nervous, lagi baik, cuz kamu akan lebih prepare"(miss sam, 2013).

Bila kitaorang beri tahu dia yang kami first presenter, direct dia ucap tahniah. Dah lah last sem, ent300 pun kami yang first present. 

Then, sehari before presentation apapun kami belum siap. Results dah ada, cuma slide. poster and props lum buat lagi. haram jadah nak sentuh. So, aku sama shafiq buat poster then hias slide.(tidur tak sampai 2 jam pun malam tu). Basically, shafiq ja yang buat. cuz aku ni bab bab menghias, agak hebat. Terlampau kreatif kot. Slide, aku adjust 2 page ja, tup-tup tertidur. Maklumlah, dah pukul 3 pagi kalau tak silap. Nak Present pulak pukul 8. Homaigad, indah betul dunia. By the way, What i like about my group is they all are creative. I mean, termasuk aku kot(takbur, padahal biasa2 ja). Dk, buat bunga yang attach to our blazer. Yupz, we all wear blazer,nampak profesional sikit kot. Pastu, aku design bookmark, plan nak agih masa present and masa orang pergi booth kami. Then odie yang print cuz dia dah beli glossy paper. Shafiq hias and copy paste semua maklumat dalam poster. Then, Bun@ Atikah dia buat slide, then hantar kat kami for final touch up. Then aku print poster, nasib ada printer. Boleh adjust 1 page poster guna 16 keping kertas size A4. Giler penat tangan nak cantum-cantum. Ada satu part aku salah gunting. Lawak habes. Tak tau apa nak jadi ngan poster kami. Nasib ada gak bentuk poster.

So, masa presentation tuh. Kami plan nak datang pukul 7. Odie, dengan penuh yakin dia akan sampai pukul 6 setengah. Atlast, terlajak samapi pukul 8 baru sampai Galeri. Shafiq and aku siap cantumposter pukol 730. Dk ngan Bun awal lagi stay kat galeri cuz Bun ada buat video, hasil lakonan kami. budak ni memang kretif sikit, tulah kami pilih diasebagai our presenter.

Masa presentation, kami try tuk buang masa, cuz video lum lagi save. And, Alhamdulillah, ada bacaan doa lagi, so kami expect video tu akan siap di Save lepas bacaan doa. Masa tu dah puku 830 kot. Alih-alih siap gak. Aku ngan odie try untuk buang masa ngan edarkan bookmark bagi kat panel. Then, Alhamdulillah, siap gak video tuh. Pastu, kami transfer video tu dari lappy bun ke Dk's lappy sebab kalau pakai lappy bun ada hang sikit(macam lappy aku ja, adik beradik kot). Pastu, bun start presentation. Perkenalkan ahli, then cakap pasal objective. Direct ke video. Then, VIDEO PULAK TAKDA SOUND. Terpaksa kami baca text secara live. SUmpah video tu lawak, cuz aku ngan shafiq berlakon langgar2 guna kerusi. Aku xda crumple zone, and shafiq ada. So kira aku eksiden teruk lah. Pastu, bun memang kreatif, dia cantum video ngan yang dia download and memang ohsem.

Then, bila dah habis present, Sir Ruzaleh tanya soalan. Pasal Newton's law. We get it right kecuali 3rd law. Pasal momentum. Totally blank cara nak explain. 

Habis je, Miss Sam direct cakap "Ur third law salah". 

Giler emosi masa tu memang terganggu. 
"Did we perform well?"
"Ok kah tadi?"
"Risaunya"

Then, kami sambung buat bookmark untuk booth. Then, tabur gula2 kat tray untuk bagi pada orang yang datang ke tempat kami. Actually, takda booth. So kami main hentam ja. 

Judgement, we try untuk yakin kan lecturer pasal kajian kami. Then, poster pulak. Rasanya kami ada kelebihan cuz yang lain semua guna hand writing. Kami ja kot yang print. 

Then, masa penyampaian hadiah. Odie dah risau berabis
"pikku do you think we can make it?"

And aku cakap, 


"We've tried our very best"


Then, tempat ke tiga jatuh kepada 

"kumpulan Tahir"

Diorang buat water level detector. So boleh aplikasikan masa banjir. 

Then, keNERVOUSan dah melanda. Cuak, risau, yakin. Semua bercampur baur. Then it was announce yang kami dapat 2nd place.

The winners

Us with Miss In. 


"Ya ALLAH, syukur sangat"

Never expect it. 

Then, 1st group menang cuz diorang punya experiment memang kena puji. Aku pun impress. Diorang buat Spek mata tuk orang buta. 

Then, disampaikan best presenter. And first word yang keluar kat slide is "Arimi"
Then, aku terkejut and eksited cuz Bun@Atikah yang dapat best presenter. Amazing. Tapi, dia memang hebat cuz present in full english. Hebat cara dia cover nervousnya.

Apapun, memang syukur sangat.

Aku beritahu Abah, mama and along. Alhamdulillah
Hope this will drive us to perform well in the future. Amin.



2 comments:

iNsaN BiaSa... said...

tahniah mie...hebatnya korang punya projek..aku baca mcm projek professor sdh..proud of u.. =)

Ahmad Ismi said...

@insan Biasa : Lin..tq..hebat lah sgt..ni pun teperuk dlm lab ja..tp tq..n ALhamdulillah

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...