Cory Monteith(FINN) Overdosed on Heroin and Alcohol

SOURCE
Assalamualaikum. 1st) Boleh tolong click ads on right side of the blog? Tq

After autopsy, then dah diconcludekan bahasanya Dia mati sebab  mixed drug toxicity, involving heroin and alcohol.

RIP-Glee would never be the same.

Ps : Drug is harmful okeh. Dont ever have intention to try it. Sekian. - Source

Program Sepenuh Masa UiTM Sabah (Pra, Diploma dan Ijazah)

Assalamualaikum WBT

BEFORE I START, boleh tolong Clickk Iklan kat Tepi ni? Tq For ur clickk, For tabung Aku nak kawen tuh.

FYI, UiTM Sabah adalah kampus sulung for UiTM Semalaysia. So, kampus ni boleh dikatakan sebagai kampus yang agak tua. Dahulunya beroperasi kat atas bukit tapi berpindah ke kawasan yang rendah dah. Giler masa part 1 - 2. Kalau nak berurusan kat Hea, kena naik tangga seribu tuh. Fed - Up aku. haha. By the way, dah 3 tahun berlalu since aku jejak kaki kat UiTM Sabah tercinta. So, adalah sorang ni tanya apakah kursus yang di tawarkan di UiTM Sabah. 

So, ada ura-ura menyatakan insyaALLAH banyak lagi kursus yang akan di tawarkan kat UiTM Sabah ni. Dah ada beberapa bangunan baru kot. Sebenarnya ada beberapa fasa untuk bangunan baru ni. Tapi, aku tak sempat nak merasa dewan yang aku tengok macam design Islamic tuh. Ada black and yellow.

Okeh, setakat ni kursus yang ditawarkan kat UiTM Sabah Adalah seperti berikut:

GUGUSAN PENGURUSAN DAN PERNIAGAAN

Fakulti Pengurusan Perniagaan

  1. BM111 - Diploma Pengajian Perniagaan (DBS)
  2. BM112 - Diploma Pengurusan Bank (DIB)
  3. BM117 - Diploma Pengajian Perniagaan (Transport)
  4. BM220 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Pemasaran
  5. BM220 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Ekonomi Perniagaan
  6. BM222 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Kewangan
  7. PD002 - Pra perdagangan (MDAB)
  8. PD003 - Pra Perdagangan (Saluran perdana)
Fakulti Perakaunan

  1. AC110 - Diploma Perakaunan
  2. AC220 - Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian)
Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan

  1. HM110 - Diploma Pengurusan Hotel
  2. HM111 - Diploma pengurusan Pelancongan (DPP)
  3. HM221 - Sarjana Muda Sains (Kepujian) Pengurusan Pelancongan

GUGUSAN SAINS KEMASYARAKATAN DAN SAINS SOSIAL

Fakulti Sains Pentadbiran Dan Pengajian Polisi
  1. AM110 - Diploma Pentadbiran Awam (DPA)
  2. AM228 - Sarjana Muda Sains Pentadbiran (kepujian)
GUGUSAN SAINS DAN TEKNOLOGI 

Fakulti sains Gunaan (Fakulti aku weyh!!)

  1. AS120 - Diploma In Science (DIS)
  2. AS201 - Sarjana Muda Sains (Kepujian) Biologi
  3. PD007 - Pra Diploma Sains MDAB
  4. PD008 - Pra Diploma Sains (Perdana)
  5. Soon - Degree In Pure chem, Phy. InsyaALLAH, dengar2 dah cukup dah kelengkapan for this Course, 
Fakulti Perladangan dan Agroteknologi

  1. AT110 - Diploma Pengurusan Ladang
  2. Soon - Ura-ura budak ladang cakap, degree ladang akan diadakan for this year intake. betul ka? wait and see jak lah.
So, if u have any inquiry just ask okeh, jangan malu-malu. U malu, Aku lagi malu weyh!! SS, kat blog.


SO FYI, selain kursus kat atas, yang lain semua kat kampus lain. HARAP MAKLUM!!!

Finn Hudson (Cory Monteith) Dies at 31

His publicist confirms the news: "We are in shock and mourning this tragic loss."

SOURCE

Assalamualaikum Fellas, dah masuk hari ke 5 ramadhan. Posa tak?? Ehe, jangan ja tengahari buta, masuk dapur buka periuk,.

Finn HUdson? okeh, aku kalau bandingkan citer korean ngan omputih, aku lagi prefer omputih. Ntah kenapa. So, aku masa sem 1 dulu or eactly dalam pertengahan tahun 2010 tertengok citer Glee ni. So, tiba-tiba teraddiceted. Sanggup aku kena gigit nyamuk semata-mata nak download citer ni kat Gym UiTM Sabah. Dari si Finn ni kena sabotaj oleh mr Shue sampai lah dia grade and nak jadi guru right? Sekalinya, dia ditemui mati. Not Fin Hudson, the actor  Cory Monteith yang ditemui mati. 

RIP. Sayang tak masuk Islam(dont be offended). I assume, maybe dia dah sakit kot. Cuz start season 4 dia dah kurus sikit compare to previous season. Maybe dalam diam dia hide yang dia ni sakit. Allahuallam,yang penting kita yang masih hidup kena teruskan dengan kehidupan kita. Pernah dengar lagu Rabbani "Yang pergi takkan kembali lagi".

Amalan dan taqwa jadi bekalan? Right?

So, nyawa ALLAH boleh tarik anytime anywhere. So, kita yang masih hidup, muhasabah kan diri. InsyaALLAH perbaiki and jadi a better muslim.

BTw,tetiba malas nak tengok Glee dah. Since season 4 aku kureng tengok dah, cuz tak macam previous season. Cuz smua yang gempak-gempak dah grade.

RIP Cory Monteith

tips For PHY 360 UiTM project

Assalamualaikum 

Officially aku dah tiga bulan 3 hari habis diploma Sains kat UiTM Sabah. Basically for final year diploma sains jadual pack sebab kau kena pandai bahagi masa tuk spend time for project. In my case, kami ada kelas CHM 260 pukul 5 every monday to wed cuz lecturer kami is part time lecturer. For sem 5, korang akan di busy kan dengat experiment Bio 300. Final sem, experiment for PHY 360. So as first batch OBE, not bad lah as i managed to cope thru diploma. Kalau batch terdahulu either Bio 300 or PHY 360 ja, for our case kena ambik dua-dua.

Atfirst kami buat brainstorming kat Library. Get through all Physics books(konon), Mainly we use internet to search for latest invention or innovation yang boleh di buat. Tetapi, Sebabkan masa limited, we come out with "Solar Ovan". I was impressed at first, boleh masak pizza kot. Tapi, ambik masa yang lama. Then jumpa miss Sam, Our supervisor. Dia kata "Eksperimen yang kamu pilih ni, budak tahun tiga punya xperiment". ouch. Pernah juga kena buat oleh senior, but only able to fried an egg. After that, we totally lost. Time was so limited. Then miss Sam bagi suggetion, before this student dia ada buat experiment of Crumple zone, tapi senior ni kaji pasal effect kalau kereta tu ada crumple zone and tak. So based on his research, car with crumple zone lebih selamat compare yang takda. apapun, Ajal Maut di tangan Tuhan right?

So, for PHY 360 ni kami buat "Effect of crumple zone". Crumple zone tu apa?

Crumple zones are designed to absorb the energy from the impact during a traffic collision by controlleddeformation. This energy is much greater than is commonly realized. - Wiki

Our team consist of Me my self, Odie, Ijah and Shafiq. As for our case, we search for design of crumple zone then we perform Crash Test by using frictionless air track. Too many things to be done. We start early, but perform the test after a month due to few difficulties. Kami design guna aluminium kereta yang we interst in. Masa ni lah ada drama, suka duka dan pahit manis getir hidup kau akan rasa. Masa, Results dan lain-lain. Thank god lab assistant for Phy lab paling TERBAEK, Tq Kak dayang compare to Lab Assistant Bio. Tembirang macam "********". 

Our results kami finalize seminggu before final presentation, ni pun terlalu banyak dah kami procrastinate. Pastu, dah kira-kira, rupanya results yang kami dapat selama 2 bulan ni, invalid. Sebab, kami dapat results yang salah. Giler tak silap 5 hari sebelum final presentation kot time tu. So tau lah, bila masa dah limited, stress bertambah, then kau akan lagi cepat bergerak. Do things secara convenient.  alhamdulillah after HOurs spent, sleepless night, akhirnya kami dapat results yang sangat cantik 2 days before final presentation. 

Okeh, Dahlah im braging about our project (OH MY MALAY)

Now, Lets talk about the presentation tips. Tips?? layak kah kau nak bagi tips? erm, dont know, ikut kau lah, kalau nak ikut, ikut. Kalau tak, sila Blah.

1) Jumpa supervisor a day before presentation. Tanya tips. As for us, awal2 lagi dah kena suruh, Sila fully formal, datang awal, do your best. Then tunjukkan korang punya slide, dia akan buang mana yang tak penting. Macam Miss Sam, ada beberapa slide yang dia reject.Tak perlu katanya. Then dia pesan, sila print ur poster, no handwriting. So, aku suruh shafiq compact kan smua maklumat dalam satu page, then aku print poster guna canon aku. 9 fully page, digunting-gunting gabung jadi 1 poster yang besar. By the way, kami drag masa until 30 minutes okeh. Semuanya pasal video tuh. Tak siap lagi masa pagi tuh. Giler loading. Nasib panel tak emo. Tulah kelebihan 1st presentor, sebab panel takda set Standard lagi. 
Us And Supervisor from left Dk, Odie, Miss sam, Bun, Shafiq and Hensem ME (chewah)

2) Be prepare, its Physics dude, sila master all theory pasal experiment kau. For us kami kena master Newton;s Law. Aku tak master and kena tanya kot masa final presentation tuh.
"What is newton;s law" Then We brag Bla, bla , bla. But, tersalah newtons 3rd law.(Miss sam cakap)

3) Props, not really necessary. But our group memang kreatif. I mean not me, but my colleagues. Diorang plan buat bookmark pasal crumple zone, then bagi gula-gula to those yang melawat tempat project kitorang dan banyak lagi.

Be creative, as for our group, kami ada buat video. Bun yang edit, sangat smart. Aku and shafiq kot berlakon. Funny though. Video tu sangat berguna, cuz basically we can show the panel what we had perform. 

4) Presenter? FYI, best presenter datang dari group kami. Why? Cuz she present alone. I mean miss Sam yang arahkan sorang ja present. Group lain semua bercakap. Except our group. Kami memang just teman Bun and waiting for question. By the way, kalau sorang-sorang nak bentang agak susah kot. Im talking about time consuming. Nak ganti orang, komfem ada part "Erm, wait. Next bla bla bla" 

5) Invention or innovation is preferable. Okeh, Harituh kami menang tempat kedua, dapat Plak. But juara and second runner up, dua dua buat innovation. First place buat kaca mata sonar, and third place buat water detector. When they announce the third runner up, me and odie tiba-tiba sedih. All in our mind was "Sedihnya, takda tempat". Then they announce "Second place "Effect of crumple zone"" Wah, Kelas kau kiah. (Tetiba). Alhamdulillah. 

Alhamdulillah dapat gak A. By the way, kena score test ya. Sangattinggi carrymarks for test. kalau score project tinggi-tinggi belum tentu dapat A. ^^.

Banyak lagi kot aku nak share, tapi next time lah kot. Aku pun tak tahu apa yang aku taip. Sakit kepala. hehe


Review Monster University (Synopsis)

Assalamualaikum  Readers.


2 minggu lalu rasanya aku pergi tengok Kartun ni ngan kawan aku. And sumpah, memang best. I mean?? Kenapa perlu masuk U?? Bukan diorang dah kerja kah masa Monster INC dulu???

Okeh, so begini. Cerita kali ni sequel before diorang kerja sebagai scarer kat Monster Inc. Okeh? 


So citer dia gini si Mike" Wazowski ni terINSPIRE nak jadi scarer after dia pergi field trip where he accidently termasuk ke human world masa melawat monster INC. So, from that day dia nak jadi scarer.

So scary Mike - source
Then after 13 years dia dapat masuk dalam Monster U ni dan masuk dalam scare major. Dia ada sorang roomate, si Randy yang jadi evil villain dalam Monster INc. So, randy ni at first memang baik, but turn jahat bila dia kalah dengan si Sulley on final competition of Scare Games. 

Sulley?? Masa dalam monster Inc, sangat baik kan??? cool ja. Tapi, sebenarnya dia sangat arrogant masa masuk U, sebab bapak dia ni kira legend dalam Scarer ni. So, diorang ni kira gaduh2 then tak berngam and end up kena buang dari course diorang, so kena ubah masuk course lain oleh deaNS Hardscrabble. besides si Mikes ni sangat pandai, dia tau semua pasal scarer. But si Sulley, sebab pemalas dia hanya tahu teriak jak. I mean scream. So theoritically dia sngat out lah, but si mike, even dia ni genius, dapat jawab semua soalan, tapi dia ni masalah nya SANGAT MENAKUTKAN. U know what i mean. So,  Still gaduh, then si Mike teringat fliers masa 1st day dia masuk U, pasal scare games. Then last minute dia bawa kumpulan dia yang sangat menakutkan(kontra). But still lack sorang, so dia ambik si Sully. Then diorang ckp kat deans tu, if diorang menang then diorang boleh masuk kat program tu balik. 

Sangat menakutkan - Source


So, pendekkan cerita, diorang menang. But, with cheating. Si sulley tak nak kecewakan si Mike, so dia sabotage tu tempat tidur yang detect scream from budak2. Bila jentik tangan ja, budak-budak tu tekejut. What the. So atlast, dia ketahuan. So si mike ni gatal tangan nak prove yang dia ni menakutkan, dia pergi human world from pintu yang baru kena buat dan end up di rumah anak yatim. So dia takut cuz terlampau ramai budak-budak dan diorang tak takut pun ngan Mike. So, then he realize dia ni tak menakutkan langsong. Yang bestnya si Sulley pergi human world to save him, tapi pintu diorang kena tutup. So diorang plan nak takutkan adults so pintu tu akan automatically terbuka sebab suara orang dewasa kononya can generate more power(Teori si Mike). He was cool btw. So, end up semua orang dewasa tu terkejut. Then, at that time deans tu ja ada kat bilik yang ada pintu to other world tu. And she was impressed cuz bila jak orang dewasa tuh terkejut, semua tangki simpan tenaga tuh full kat bilik tu. 

But, they end up kena dismiss dari Monster U. But, deans tu jumpa diorang and said, dia impress. Tapi,. sebabkan kes tu dia tak dapat nak terima diorang lagi. So sad. So hows they turn u=out to be Monster INC employee??


So, diorang kerja dari bawah, dari office boy, masuk kitchen then end up jadi scarer. But si Sully jadi scarer, and mike just personal assistant. 

So aku sangat suka ce=iter ni, bring back all the memory masa aku skolah dulu. Wakakaka...



Must Watch okeh - Source

Madaniyah Akademik

Assalamualaikum WBT

Aku baru jak bekerja selama 2 bulan kat pusat Tuisyen Madaniyah ni. So, pada mereka yang berminat tuk mencari kelas tuisyen, silalah datang ke pusat tuisyen madaniyah ni untuk mereka yang berada di kawasan Putatan.

Madaniyah Akademik merupakan program pendidikan yang menawarkan pakej 

kelas tambahan dan pendidikan intensif untuk pelajar UPSR, PMR dan SPM.

Mempunyai tenaga pengajar berpengalaman

Maksimum 10 orang pelajar per kelas

Pencapaian pelajar direkod dan sentiasa dipantau.

Pembelajaran teratur dan mengikut piawaian KPM

Program Mentor Mentee & Sesi Kaunseling

Program Bertemu Pelanggan bagi komunikasi dua hala antara guru dan ibu bapa

Kemudahan lengkap & sistem keselamatan yang terjamin.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Waktu Operasi :

Selasa - Jumaat : 2.30 - 9.30pm


Sabtu : 9.30am - 6.00pm


Ahad : 11.30am - 1.30pm


Isnin : TUTUP

Alamat :


K2-2 Grand Plaza Putatan, Putatan


88200 Kota Kinabalu, Sabah.



No. Telefon : 016-8170775 / 017-2220801




Student saya Alhamdulillah dah lulus subjek KIMIA. Usaha mereka sangat banyak.

Saya  tolong sikit-sikit ja. InsyaALLAH kalau rezeki diorang. Boleh lah nak kredit or   

kalau lebih rajin nak score A.^^. Saya lepasan Diploma Sains UiTM dah 

Alhamdulillah merupakan penerima Anugerah Naib Canselor UiTM. Saya mengajar 

mengikut approach maca Lecturer saya. Dia paham kan betul dan banyakkan 

latihan. Bukan nak kata apa, sy x da lah mahir sangat mengajar tapi saya akan

 usaha tuk buat student saya Paham. Memang best jadi cikgu ni. InsyaALLAH sy 

akan cuba yang terbaik tuk tolong diorang be on top of class. InsyaALLAH

Student Aku Lulus

AsslaamualaikumWBT

Okeh, aku baru ajar tuition 2 bulan. Alhamdulillah student aku dah pass for Kimia tuk exam diorang baru-baru ni. Alhmadulillah.

So siapa yang berminat nak tuisyen area Putatan dengan bayaran yang berpatutan Sila baca iklan seterusnya. 

BETTER LATE THEN NEVER


Salam...tumpang iklan ya..hee...sesiapa yang sedang mencari pusat tuisyen untuk sekolah rendah..sekolah menengah dan calon persendirian bolehlah datang mendaftar di Pusat Tuisyen Sri Saujana Putatan (Atas Butik Faraheen)...
Masa Operasi : selasa - Jumaat ( 2.00pm-9.30pm) & Sabtu (9.30am-6.00pm)
No yang boleh dihubungi : 0172220801/0168170775


Alhamdulillah, student saya dah Pass for Subject Kimia. Kita bermula dari langkah pertama. 

Lulus > dapat C > Dapat B >InsyaALLAH dapat A ^^... Dont wait ^^

Wajah Putih Menawan

Asalamualaikum. The tajuk dah menyatakannya. Wah putih ka aku?

#InnerShineCamuCamu adalah rahsia di sebalik raut wajah yg cantik berseri! http://my.sharings.cc/ismifadli/share/InnershineCamuCamu

Click for more

What Is KAKAO TALK

Hey guys,

Iklan BIG BANG sama YUNA balik-balik keluar kat TV right? About KAKAO TALK. Apa tuh kakaO Talk???

Clickk here for more

Ohsem things to do... More info http://my.sharings.cc/ismifadli/share/KakaoTalk

This is the must-have app on your smartphone!

The most important thing your smartphone will do is connect you with your loved ones, and KakaoTalk is the app for that!

You can schedule meetings, create polls, send video messages, share albums and cute emoticons, and even keep updated with your fav celebs like BIGBANG or YUNA.

The best part - it's FREE! Connect with your friends like never before now with KakaoTalk!- Source CHURP CHURP


Diploma Sains Part 6 tips.

Assalamualaikum WBT.

Before proceeding, tolong bah Tekan iklan kat seblah yang entitle "Tenks for ur click" wahaha. 


Ok, FYI aku dah habis diploma sains kat UiTM Sabah. So, sekarang musim pengganguran. Well, not really. Aku ajar tuition. Subject? Kimia okeh. aku nak ajar bio, but CHM ni pun one of my passion. Okeh, just now aku plot results aku guna excel, pastu one thing yang buat aku bermuhasabah is perjalanan aku. Allah duga dengan banyak benda, tapi mengikut kemampuan aku right?

Nice one right? ni aku plot based on results aku. Macam naik roller coaster pun ada. Papun, based on graph, results aku sepanjang diploma ni ada pasang surut nya. Thats is one of disadvantage of taking diploma course. Cuz masa belajar lama, so kau akan tend tuk ter lalai. One time kau semangat belajar, tapi satu masa lagi kau dengan dunia kau, tak ingat pasal study. 

okeh, sem 1 aku memang sangat mujahadah. Aku dari SPM tak pernah pikir pasal Future aku. So, aku bawa perangai skolah pergi masuk U. Quiz test aku failed. Tapi, start sana aku dah pandai ambik masa belajar,buat lab report. One of thing yang trigger aku tuk study lagi hebat sebab HINAAN dari budak matrix yang inconsiderate. Kau terasa?? Kalau kau terasa, meaning kau lah tu yang always underestimate budak diploma right? Apapun, thanks to HATERS aku buat yang terbaik then dapat dean's award. And situlah turning point tuk aku. Aku pun boleh bersaing dengan diorang yang lain. 

Okeh, aku dah terlalut sikit. 

CHM 361.INORGANIC CHEMISTRY

 Since kami first batch yang ambik code ni, so sekarang dah ada satu past year. Apapun, apa yang aku buat is i depend on tutorial cuz takda past year. Then aku bergantung ngan buku kimia. Yang aku pakai dari Martin s. silberberg. Buku ni sangat bagus. Dari sem 1 aku beli. Pastu tutup sampai sem 6 baru aku bukak balik. Haha. Aku rasa nak jual buku ni, tapi sebab aku dah jatu sinta sama buku ni aku tak jadi nak jual. And I always ask my MDM kalau cara aku jawab soalan tu betul or tak. So, yang penting for  Kimia sem 6 ni takda nak kira-kira. Semuanya perlukan imagination dan pemahaman kau yang tersendiri. Dari awal, sila lah focus ngan lecture yarh. Aku ada sot sikit, berapa kali aku duduk kat belakang, so menyesal pun ada. Well, sebab aku last sem dah kan, so aku banyak ikut aktiviti. Banyak meeting dan kadang ada lambat masuk klas. Apapun, yang bagi aku senang is chapter akhir. Walaupun panjang, but still senang sikit dari chapter yang awal-awal. So, kalau korang tak dapat nak faham kan terms yang ada dari awal, agak susah gak lah kau nak proceed ngan chapter yang akan datang.

BIO 320 :INTRODUCTION TO BIOLOGICAL DIVERSITY

Untuk subject ni, tips nya jangan belajar last minute. HAH?? WHAT THE PISH?? Buat apa nak belajar BIO awal-awal, BIO banyak READING, LAST MINUTE STUDY IS THE BEST. Let me explain, maksud aku jangan study last minute is sila pahamkan every chapter sebelum exam. Bila dah paham awal-awal. then last minute tinggal revise jak. Aku sem ni agak pemalas, esok ada test aku tidur memanjang. So, agak kelaut jawapan aku for test and quiz. Final? Okeh, aku revise semua chapter kecuali chapter ANIMAL. Dan, worst case is dari ANIMAL yang banyak kuar masa exam, aku study sikit-sikit ja pasal ANIMAL. Menyebabkan aku dapat A- ja. Alhamdulillah, tapi tak dapat maintain kot. Aku buat 1 past year jak so PUNCH ON THE FACE.

CHM 260 BASIC INSTRUMENTAL ANALYSIS

Lecturer kami ohsem, thats all. Dia dah biasakan kami ngan past year question. Miss Eza. So, agak mudah nak score Dia kan ex student diploma sains, so dia pun faham lah.Even dia tak pernah ambik subject ni tapi degree dia ambik Applied chemistry doh. . Test, quiz sama tutorial lebih kurang ngan soalan Past year. So,masa final ALHAMDULILLAH senang sikit nak score. Tips dari lecturer pun berguna. Dia takda skema jawapan, tapi dia dah buat past year awal-awal, so kami boleh rujuk kat dia ja. Anytime.  So Sila buat PAST YEAR seramai  sebanyak yang mungkin. Ulang-ulang ja.

PHY 360 PHYSICS LABORATORY (INSTRUMENTATION AND APPLICATION)

Tips.Tak pasti,kalau nak dapat A, score test kot. Project?? Sila buat invention. Or innovation. Last sem, Projek Fizik kami is not innovation or invention. Tapi aki buat kajian. Alhamdulillah dapat 2nd place untuk physics seminar. Kami study pasal newton's law, and guess what, after habis dah seminar baru aku paham tu newton's law. I mean aku dah paham masa sem 1 dulu. Tapi, aku kan jenis ignorance, so serve me right lah. We study effect of crumple zone. Yang dapat no 1, diorang innovate Sonar Power. while 3rd place diorang buat water level detector. Creative right?? Alhamdulillah lah gak kami dpt okeh, cuz mau gila gak masuk lab ni. Results tak accurate, masalah bahan, tak dapat results, nasib Lab Assistant kak Dayang sangat sporting, dia biar jak kami ngambur kat Lab even masa dia rest. TQ kak. May ALLAH Bless u.

Kalau mau tanya lebih, nak nota or apa2 sila mail saya kat Ismizulfadli@gmail.com. InsyaALLAH ill try my best bergantung ngan line tenet. Wahaha. maklumlah, aku kat kampung kan.



Diploma Sains Semester 6

Assalamulaikum , Hai

Owh my, aku dah grade lah. Results dah keluar dah 9 hari bulan mei hari tuh. Neves?? Of courselah, aku expect akan repeat subject. Alhamdulillah tak jugak. Aku risau kot, cuz oga tak keluar ntuk subject tuh. disebabkan gap dua hari je, aku persetankan semua tu and try tuk khatam semua chapter yang sumpah ramai. Ditambah lagi, aku sakit perut masa exam. Memang dugaan benar. Nasib aku duduk kat depan. Kalau nak melepas, laju-laju pergi tanda s, that is located at front. Giler. Dah lah kena sentuh-sentuh oleh pengawas. Nak cek kot-kot ada nota ker tak. LAst sem lagi teruk, aku tengah tulis nama, nak masuk tandas. Tiba-tiba aku di cabul  sentuh tanpa kerelaan oleh pengawas tuh kat belakang aku @ Pikku(chinese version). Damn it. Tak rela aku. Dah lah tak minta kebenaran. Kalau pompuan ndak pa gak. 

Okeh, enough with that. After 39 subject, dan 100 credit hours. Aku grade on time. Syukur?? Ofcourse, tak terkata. Syukur Alhamdulillah aku dapat dekan lagi tuk sem ni. Even pointer aku jatuh sikit dari sem lepas. Kawan aku dapat tahu results aku awal. Dia ada cara nya. Bila aku dapat results tu, aku terus abaikan lappy aku. Tak kisah ngan semua, terus aku gerak ke ruang tamu, nak announce aku dah habis dah diploma kat mak aku. Abah?? Dia dah tidur dah. Tapi tu tak menghalang aku dari nak beri tahu dia results aku. Dah Abah tengah baring nyenyak tidur kat katil, aku lompat kat atas badan dier. Peluk dari belakang. Arghh. At last, i can make my Parents proud of me. Alhamdulillah, dapat gak yang saya harapkan ALhamdulillah

Untuk subject sem 6 ni, ada 4 ja. Sikit?? yupz, tapi bagi aku agak mencabar gak. Even budak matrix or asasi tak belajar subjek ni. 

Bio 320 : Okeh, ini yang aku nak emo sikit. Akhirnya, after 5 sem, aku tak dapat nak maintain A tuk subject BIO. Last sem aku dapat A- ja kot. Tapi tetap syukur, OGA tak keluar, then masa study week aku baru nak submit semua lab report dari awal sem, cuz balik2 kena reject oleh lecturer aku tuh. So i consume most of my study week tuk siapkan lab report.. Ada dalam dua puloh samting. Masa final?? Lol, memang epic, ada berapa soalan aku tinggal kan. Aku goreng ja paper tuh. Ntah, bermacam-macam dah aku masukkan. Even yang aku tak pasti, aku letak ja. Asal berISI. Tq Sir Ansir bagi saya A-, Subject ni paling mencabar bagi aku kot tuk sem lepas.

CHM 361 : Okeh, subject ni new CODE for AS120, and takda past year. Lecture Chemist masa part 1 yang ajar. And aku dari awal dah letak azam, tak nak repeat the same mistake that i did. Seriusly, lozer okeh. Aku dapat B ja masa part one. Tapi syukur gak tak repeat. So, sebabkan takda past year, aku buat semua tutorial yang kena bagi oleh MDM GAN GIN HOON. Ok tipu, takda lah semua aku nak buat kan, yang aku mampu aku buat lah. Memang the last 2 month aku banyak buat latihan kot tuk subject ni. Madam ni strict. Even kawan aku tersalah letak nama dia, dia kasi bulat. Ada yang letak Gan Gin Ho, Gan Gin Hun, dan sebagai nya. Neves kot diorang ni.  Dan mdm ni kalau 1 key point tersalah, or teertambah, dia tolak markah. Tapi, tu yang buat aku azam nak perfect kan markah. Dia buat aku minat kat CHM ni yang masa part one aku rasa susah sangat.  Alhamdulillah aku dapat gak A-. Boleh lah, menandangkan aku ada yang tak dapat jawab. Iyelah, takda past year.

CHM 260 : Instrumental analysis. Okeh, ni Subject baru for AS120, tapi dah ada past year for student yang ambik diploma chm kalau tak silap. Subejct ni menarik, macam part 2. Belajar chromatography, AAS, GC, dan spectroscopy sebagainya. Lecturer? Miss Eza, dia ni ada kembar. Lecturer gak kat UiTM Sabah. At first aku takut kot ngan dia ni, cuz aku pernah kena marah dia masa sem 5, time kitorang haloba habiskan petri dish kat lab. Dan ngam masa tuh aku ja sendiri ngan sorang lagi kawan aku kat lab, habis aku kena marah. Tapi, i know salah aku. Redha. Btw, for subject ni, awal-awal aku tak focus sangat, cuz miss asyik baca slide ja. So aku komfem lah ngantok kan?? I understand, cuz ni festime dia mengajar. Lagipon, kelas start pukul 5. Waktu ayam-ayam balik ke reban, hehe.But its all because Miss ni part time lecturer. Tapi, bila dah masuk chapter 2, dia dah pandai tarik minat aku cuz dia explain all the terms dan application tuk yang kami belajar. And basically, bila dah belajar subject ni, terus menyesal cuz tak buat experiment for BIO 300 based on instrumental analysis.

Masa exam lepas, subject ni adalah first subject, so aku memang buat past year gila-gila nak mampos. at first, aku rasa susah,  then rupanya senang. Tup-tup baru sedar, soalan yang dalam past year ni, rupanya soalan test. OKEH, nyesal tak buat past year awal-awal. Miss kami ni giler sempoi, dan ex student DIS gak. Dia tak lokek. Kami penuhkan office dia masa nak exam tuh. Nak tanya past year dan lain-lain.  

And Alhamdulillah aku dapat A jugak. ^^

For last subject, PHY 310, tak masuk final. Just buat experiment. Susah kot awal-awal. Kami duduk lab dekat dua bulan nak buat experiment. Alhamdulillah gak lah cuz dapat gak no 2 masa Physic's seminar haritu. Proud with my fella frend. Btw, miss kami ni nama dier Miss Shirley. Merupakan bekas pelajar terbaik UKM for degree PHY. Impress, even dia pernah merajuk kat kelas cuz kawan aku main-main kat belakan, termasuk aku  tapi kira senang sikit, cuz subject kali ni kebanyakan nya dah kami belajar before this. Alhamdulillah dapat gak A. 

So results aku??



Completed ^^..GUdluck to All DIS student, current or Future. Hidup Diploma Sains ^^

Rayuan UiTM

Assalamualaikum..

Pada adik2 yang tak dapat nak masuk UiTM for direct intake hari tu.. sekarang dah boleh cek keputusan rayuan anda..


http://www.online.uitm.edu.my/keputusan_main.cfm

Valid untuk KEPUTUSAN RAYUAN PROGRAM DIPLOMA/ASASI UITM SESI 1/2013 BOLEH DISEMAK MULAI 14 JUN 2013 JAM 02.00 PETANG. SEMAKAN BOLEH DIBUAT MELALUI online.uitm.edu.my 

Gudluck ^^

review untuk filem KIL


Assalamualaikum Readers..

Do clickk ads yang ada di sebelah kanan blog saya.. Tq..Bless U..(Menyempat jap)

Have you watch KIL?? Okeh. Kemarin aku dan class mates kat skolah dulu travel dari Pekan to bandar sebab nak tengok movie ni. I watched the trailer. Well, to be honest, people will judge right?? At first, Okeh, aku judge filem ni. Why? Well, as to date. Terlalu bayak movie kat Malaysia ni yang orang buat just for komisen right??  i mean kita tengok kat panggung but not worth our money.Bila dah habis rasa macam nak pergi jak kat kaunter dan kencang



"I WANT MY MONEY BACK".


Okeh, mengarut dah. For Kil i think, deserve to get 4.5 out of 5. Aku kan amatur, so suka hati lah nak bagi berapa bintang kan? 0.5 tu atas sebab tertentu. Which is diorang kurang shoot muka. Tapi, myb tu cara baru tuk diorang kot. Aku sebenarnya niat nak teman kawan aku ja tengok movie ni cuz dia minat kat Redza Minhat. Cerita ni agak slow and sangat menguji minda. WHY? WHY? WHY? itu ja yang timbul dalam fikiran aku sepanjang 1 jam movie ni. movie ni best. Ada makna disebaliknya. Hehe

Apapun, back to track. Cerita ni tajuk dia KIL. I tought pasal cerita dia pasal orang nak bunuh diri so kena bagi KIL. Rupanya Kil stand for Akil. Watak utama dalam movie ni. Dia dah try beracam cara nak bunuh diri, siap tulis kat black board lagi benda yang dia nak buat tuk commit suicide. Macam grafitti pun ada kot kat blackboard tu. Then bila dia dah try many ways, then dia terjumpa Fliers "NAK BUNUH DIRI?" Call Us(okeh aku modified sikit.

So, dia pun call lah No yang tertera kat fliers tu. Then si Akil ni setuju nak mati kat tangan agen tuh. Which diorang akan hantar orang tuk bunuh si Akil ni. Then dia jadi paranoid, Kalau aku pun, aku akan paranoid kot. Yelah, kau tak tahu pun apa akan jadi kat kau. Then, kau akan rasa orang keliling kau tu adalah orang yang di hantar tuk bunuh kau? But, stil persoalannnya WHY? WHY? WHY?

Kenapa dia nak bunuh diri? Takda tujuan hidup kah? Tak bermakna kah hidup ni? Allah dah bagi, senang-senang jak nak commit. 

Kalau nak tahu, sila ke panggung berdekatan. Cuz cerita ni masih on going. Stress kot tengok movie ni, perlu critial thinking and to many things yang bermain kat fikiran aku. 

Apapun, selamat menonton ^^
Sumber



Nak Join MDS

Assalamulaikum Reader

Okeh, MDS akan start on 5th Of MAy. aku tersalah tengok tarikh. Demnit, aku tak alert sangat nagn keadaan sekeliling. Aku nak sangat jadi PM lagi untuk intake kali ni. CUz , SUPER BUSY, Super AWSOME and SUPER smuanya. 

Kalau aku join MDS kali ni, dah masuk kali ke lima kot aku jadi PM. PM, whats that?? Tinggi cita-vita kau nak jadi PRIME MINISTER, DIPLOMA Baru habis ada hati nak jadi Prime Minister.  Ouch. 

Okeh, PM stand for Peers Mentor. Diorang yang akan urus kemasukan pelajar baru UiTM. Aku dah 4 kali jadi PM. Best?? Ofcourse lah. Festime aku jadi PM masa aku sem 3, Naif lagi kot. Yelah,baru setahun jagung. Tak masuk sangat ngan senior PM ni. Bila sem 4,5 and 6 aku JOIN PM, sangat ohsem.

Pengalaman, new friends, new freshy, new Drama, and New stories. Memory tu yang penting. UiTM dah banyak berkorban untuk saya, now its my turn to do so. Tapi, aku tengah tunggu panggilan kerja KOT. Grr, kenapa lama sangat diorang nak call aku ni. 

Apapun aku redha, aklau tak dapat apa boleh buat right?? Bukan rezeki aku.

Apapun para PMDS, best of luck for u guys. Do ur best. ^^


PM SEM 5 ^^

Tenom Sabah

Assalamualaikum Readers

Okeh before that aku nak promote sikit Smart pen for smartphone. Okeh, terbelit. Clickk to find out more on right



Or Klikk Icon kat sebelah kanan entitle "Thanxx for ur clickk" 

Okeh, ceritanya begini on 25, 26th and 27th Mei lalu. aku berjaya diperdaya oleh Bff aku tuk join lawatan Kelab Belia Rafflesia kat Tenom. Okeh, rombongan dalam 11 orang termasuk pengiring si Abang Dee@Gong. Kami bertolak dari Stesen keretapi Tanjung Aru seawal 7.40 pagi. Sebenarnya aku taknak ikut, yelah jauh kot and sekarang ni musim kemarau for aku. Gaji belum lagi masuk dan masyuk. 
So keretapi awal ni sangat ok, tenang dan macam naik kereta ja rasanya. So, bila sampai Beaufort, kami transit to Tenom. Masa tu pukul 11 lebih, sakit pinggang duduk lama kat dalam Train. So, kami pun jalan-jalan kat Beaufort. Okeh, pronounciation tuk tempat ni BOFOT. Not BE Au Fort. Beaufort ni taklah besar sangat, ada standard Putatan lah. Kedai kebanyakannnya masih lagi Kayu. Ala2 zaman dahulu, i mean bukan nak Hina. Klasik kot. Unik. I like. 

1.00 : Baris panjang kat Stesen keretapi tuk beli tiket ke Tenom. Okeh, SUMPAH jangan expect more okeh. Kawan aku awal lagi dah warning, Tingkap or Jendela keretapi yang kami akan naik ni Unik. Macam Kat rumah kampung, u know yang main Buka luas-luas.Jap Aku google

SUMBER - GOOGLE
Lebih kurang tapi main tahan kat atas, i mean Buka Ke atas. UNIK rite??? Aku respect sangat orang Sana Mampu naik keretapi tu tiap hari. Kat Tenom ni kononnya ada 4 kali perhentian dari Beufort. Tapi, UNIK SIKIT. Cuz kawasan ni sangat pedalaman, so diorang boleh jadi macam dalam Bus. Kan kalau dalam bus kita boleh tekan BELL?? Sini tak, keretapi tu akan stop like every 5 minutes tuk ambik or turunkan orang. Perjalanan tak se smooth keretapi pertama. Tapi, best dapat tengok keindahan alam. Hehe.



Sampai kat Tenom, kami masuk satu Hotel. 

AMARAN : Ini adalah pendapat aku pasal Hotel tuh. I mean kami pelanggan right??




Hotel ni hotel Bajet, But sumpah, aku tak pernah pergi hotel bajet seteruk ini. Why? Okeh, dia kata every room ada SEMUA BARU, Peti Ais, Katil, dan lain. Tapi???


1) Bilik kami ada peti Ais. Tapi, rosak. 

2) Katil ada 4, tapi selimut hanya 1. 
3) Towel tiada, Apatah lagi sabun
4) Tandas?? Semua ok. Tapi......................... Takda Kunci.... I was LIKE???? WTF. Bayangkan korang tengah mandi, pastu ada orang bukak pintu tu? TerURAI semua apa yang ada. Giler. 
5) Taukey tu cakap, kalau nak tinggal kan bilik kena matikan semua kalau tak dia FINE RM 5?? Relevent ka??
6) Masa subuh second day, dia ketuk bilik and buka pintu bilik kitorang cuz taiada respond. Aku sedar masa tuh, yelah masih ngantok kot. Pastu, dia buka pintu tuh guna master KEY. Mana BOLEH KAN?? Against POLICY.
7) Masa kitorang nak check out, dia tengok satu bilik tuh, ada scratch dindingnya. So dia tahan diposit kitorang. DAfuq?? 

Okeh, on last day, kitorang check out dengan perasaan yang Grrrrr. Nak Tampar sikit ni orang tau. Then, bila celuk ja Tab kawan aku masa first day kat bilik yang ada scratch tuh rupanya.. Bilik tu dah ada scratch. Gile abg D panas since kami cekout bilik. 

"Kau tunggu ja peniasatan ok"Abg D

At last, the owner call, dia minta maaf and nak kembalikan deposit tu. Tapi kitorang malas, dah lah dia marah-marah. Tak respect custemer langsong.


Clickk to enlarge. And ada kat bucu katil, memang scratch. NI gambar masa 1stt diorang amsuk bilik tuh. 

Okeh. Enough with that. Yang aku tau. Kalau korang nak ke Tenom, aku rasa baik cari hotel lain. Feel secure sikit.

So, kami pergi taman PErtanian, sangat jauh OKEH. Carter bas kot. Tempat tu luas. And kitorang ingat nak ber BASIKAL ja. So RM 3 sejam dengan deposit rm 100. So, bila dah ke kaunter, kami mengalami KEKUYAKAN SIKIT. Dia cakap deposit rm 100 untuk satu basikal. WAT THE FISH. so kalau nak sewa kena ada rm 1100 deposit dan Rm33 for sewa basikal. So ohsem. But at last kami just guna train ja. 


PAstu petang kami ke swimming pool. Dah lama dah tak swimming. Then, make thing worse, Abg D ajak main Jadi-jadi. WAT THE FISH, DasarSI TUA. Ada kah bawa main jadi-jadi. So kami proceed ja and sangat memenatkan kot. Apapun, lagi kurang Hajar bila Abg D@GONG baerkali-kali melemas kan aku bila nak tangkap gambar. Since then, aku akan aware kalau "DUGONG APPROACHING". tak guna betul ahaha. 

SO siapa yang nak rasa naik keretapi tenom ni yang sangat unik, old skeul gitu, boleh lah try. Ramai tourist gak naik keretapi ni, cuz ya lah kan. Unik. Bila lagi. Tempat ni femes ngan KOPI TENOM. Tapi kami tak jumpa. Kawasan masih lagi selamat. And kalau nak buat research pasal bunga or anything else, boleh lah ke Taman pertanian Tenom. Sangat banyak flora kat sana. Maigad, nasib kejap ja kat sana.


Banyak lagi kot benda nak cerita, tapi apakan daya. Aku penat nak taip. Dah panjang sangat kot post aku ni. Sampai sini jak. BTW: DIORANG PLAN NAK KE TAWAU bulan 6 ni. Mau join? Komen plis. (Ajak-ajak ayam). 





ASSALAMUALAIKUM


Sedih : Makcik Angelina Jolie Meninggal

Do Click "Thanks For Ur Click" at right side for new awesome things:

Before this ada cerita pasal Angelina Jolie dah remove both of her brest and also rahim dia. Coz, dia ada bawa GENE Kanser dari family dia. which is inherited. Cian kot, kena prevent dari datang. Apapun, cian kat dia cuz mak cik dia pulak meniggal pasal Kanser. 

28 Mei
 – Lebih kurang dua minggu selepas Angelina Jolie mendedahkan bahawa dia telah menjalani pembedahan mastektomi kerana bimbang menghidap kanser payudara, berita sedih menimpa aktres tersebut apabila ibu saudaranya, Debbie Martin meninggal dunia akibat penyakit yang sama.



Hotnews : Fast and Furious 6, Tops The chart

Assalamualaikum WBT. Okeh, Aku belum lagi berkesempata nak tengok ni Movie. Jeles kot, cuz abah aku dah tengok dah. Geram.. Grr.. and It topped the charts fro 3-26 May 2013 in Malaysia.



28 May – Unsurprisingly in Malaysia, "Fast And Furious 6" topped the charts over the weekend from 3 to 26 May 2013. Justin Lin returns to the helm after "Fast Five" for the sixth instalment, which sees Dominic Toretto and his professional criminal gang coming out of retirement when law enforcement agent Luke Hobbs offers to clear the group's criminal records and allow them to return home in exchange for helping him to take down a skilled mercenary organization led by Owen Shaw and his second-in-command, Dominic's presumed-dead lover Letty Ortiz.

Read More

Artis : Shahrizal Jaszle dakwa diperangkap???

28 Mei – Setelah hampir dua minggu mendiamkan diri tanpa sebarang kenyataan, aktor Shahrizal Jaszle akhirnya tampil mendedahkan bahawa dirinya menjadi mangsa perangkap berikutan ditangkap khalwat pada 16 Mei lalu.
Dipetik dari mStar, Shahrizal atau sebelum ini popular dengan nama Shah Jaszle memberitahu, dia bukan berada dalam keadaan berdua-duaan ketika waktu kejadian, sebaliknya terdapat lima orang yang lain apabila pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) membuat serbuan.


PS: Kesian jugak kan. Orang fitnah macam2..Apapun kita tunggu dan Lihat.> Shah : Ingat, Doa Orang teraniaya ni Makbul. Allahuallam

BARU : 4G Chrome BOOK pertama Dunia

28 Mei – Rangkaian Internet mudah alih 4G terpantas di Malaysia, Yes telah melancarkan Samsung 4G Chromebook pertama di dunia yang dibawakan eksklusif oleh Yes baru-baru ini.

Bekerjasama dengan Google dan Samsung, Chromebook adalah satu lagi produk peneraju dalam portfolio Yes yang membolehkan sesiapa sahaja bekerja, belajar, hidup dan berhibur dengan cara yang lebih mudah, ringkas, pintar dan santai. 


READ MORE

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...