Review Monster University (Synopsis)

Assalamualaikum  Readers.


2 minggu lalu rasanya aku pergi tengok Kartun ni ngan kawan aku. And sumpah, memang best. I mean?? Kenapa perlu masuk U?? Bukan diorang dah kerja kah masa Monster INC dulu???

Okeh, so begini. Cerita kali ni sequel before diorang kerja sebagai scarer kat Monster Inc. Okeh? 


So citer dia gini si Mike" Wazowski ni terINSPIRE nak jadi scarer after dia pergi field trip where he accidently termasuk ke human world masa melawat monster INC. So, from that day dia nak jadi scarer.

So scary Mike - source
Then after 13 years dia dapat masuk dalam Monster U ni dan masuk dalam scare major. Dia ada sorang roomate, si Randy yang jadi evil villain dalam Monster INc. So, randy ni at first memang baik, but turn jahat bila dia kalah dengan si Sulley on final competition of Scare Games. 

Sulley?? Masa dalam monster Inc, sangat baik kan??? cool ja. Tapi, sebenarnya dia sangat arrogant masa masuk U, sebab bapak dia ni kira legend dalam Scarer ni. So, diorang ni kira gaduh2 then tak berngam and end up kena buang dari course diorang, so kena ubah masuk course lain oleh deaNS Hardscrabble. besides si Mikes ni sangat pandai, dia tau semua pasal scarer. But si Sulley, sebab pemalas dia hanya tahu teriak jak. I mean scream. So theoritically dia sngat out lah, but si mike, even dia ni genius, dapat jawab semua soalan, tapi dia ni masalah nya SANGAT MENAKUTKAN. U know what i mean. So,  Still gaduh, then si Mike teringat fliers masa 1st day dia masuk U, pasal scare games. Then last minute dia bawa kumpulan dia yang sangat menakutkan(kontra). But still lack sorang, so dia ambik si Sully. Then diorang ckp kat deans tu, if diorang menang then diorang boleh masuk kat program tu balik. 

Sangat menakutkan - Source


So, pendekkan cerita, diorang menang. But, with cheating. Si sulley tak nak kecewakan si Mike, so dia sabotage tu tempat tidur yang detect scream from budak2. Bila jentik tangan ja, budak-budak tu tekejut. What the. So atlast, dia ketahuan. So si mike ni gatal tangan nak prove yang dia ni menakutkan, dia pergi human world from pintu yang baru kena buat dan end up di rumah anak yatim. So dia takut cuz terlampau ramai budak-budak dan diorang tak takut pun ngan Mike. So, then he realize dia ni tak menakutkan langsong. Yang bestnya si Sulley pergi human world to save him, tapi pintu diorang kena tutup. So diorang plan nak takutkan adults so pintu tu akan automatically terbuka sebab suara orang dewasa kononya can generate more power(Teori si Mike). He was cool btw. So, end up semua orang dewasa tu terkejut. Then, at that time deans tu ja ada kat bilik yang ada pintu to other world tu. And she was impressed cuz bila jak orang dewasa tuh terkejut, semua tangki simpan tenaga tuh full kat bilik tu. 

But, they end up kena dismiss dari Monster U. But, deans tu jumpa diorang and said, dia impress. Tapi,. sebabkan kes tu dia tak dapat nak terima diorang lagi. So sad. So hows they turn u=out to be Monster INC employee??


So, diorang kerja dari bawah, dari office boy, masuk kitchen then end up jadi scarer. But si Sully jadi scarer, and mike just personal assistant. 

So aku sangat suka ce=iter ni, bring back all the memory masa aku skolah dulu. Wakakaka...



Must Watch okeh - Source

0 comments:

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...