PENDIDIKAN KHAS, merubah destini golongan Khas

Pendidikan khas adalah perkhidmatan dan kemudahan pendidikan yang disediakan untuk individu berkeperluan khas, atau kurang upaya, yang terdiri daripada mereka yang mengalami kecacatan mental, bermasalah pembelajaran, gangguan emosi dan tingkah laku, gangguan komunikasi(pertuturan dan bahasa), hilang pendengaran, hilang penglihatan atau darjah penglihatan yang rendah, kecacatan fizikal dan golongan pintar cerdas.

sekolah
Hah, ni lah adikku yang bersekolah di Sekolah Pendidikan khas. 

  
Salam. Ok. Harini aq nak share something ni ngan sapa2 yg baca or TERBACA post ni k. Aq nak share pasal sekolah pendidikan khas. Aq pilih ni dalam tajuk post aq ni cuz adik aq yg ke 4 merupakan salah satu dari golongan yang tergolong dalam golongan ni. OK Fine. Aq terima seadanya dia. AQ CINTA DIA. Ceh, amat puitis ayatku.(LINDA JAN JELES). 
 Erm. Adik aq ni masa lahir dulu dia menghadapi masalah kesihatan. Ada 3 orang dalam keluarga ku yg mengalami G6PD. Aq yg first kenak. Tapi sikit jak. Then adikku yg ke 3 kenak kurang sikit. N adikku yg pend. Khas ni yang paling snegsara. Sakit kuning dia paling tinggi. So from that dia dkategorikan sebagai budak pendidikan khas. Dia ni lmbat sikit kalau mau belajar sesuatu 2. 
Tp as a bro aq ni yg paling selalu mrh dia. Hehe. Bikin belak bha dia kadanga2. Tp aq mrh cuz aq saying sama dia. Kalau pergi main. X tau balik. TBH. Sekarang dah tingkatan 1 dah dia. Dia dah pandai baca Al-Quran. N pernah jadi wakil Sabah untuk sekolah pendidikan khas dalam hafazan. Though x menang. Tp aq jeles. Dia dpt jalan2. Sekarang dia bersekolah d SMK TANSAU. Cian dia. Aq dgr dia kenak buli. Dia mengadu sama aq. Erm. Wahai GOLONGAN yg cerdik pandai (pembuli), tolonglah jangan buli dia. Diaorang ni perlu sokongan. Jangan dicabar fizikal dan mental dorang. Budak Pendidikan Khas lain dari budak yg normal. Drg perlukan special care OK. Erm.
Aq sebagai abang yg care(ceh puji diri pulak), aq selalu ckp kat adikku yg dia 2 sama mcm budak yang lain. Cuz takut dia rasa diri dia d pinggirkan. But, so far dial ah yang paling dikenali di antara kami adik beradik. Dia ni peramah bha. Haha. Sampai hari 2 ada dia pergi sapa sorang makcik ni kat KFC. Makcik 2 tnyak, “ADIK kamu”?? erm. So aq jwab lah “iya”. OK. Rupanya adikkuy masih ingat macik ni yg dijumpanya masa kenduri kahwin cousin aq. Beberapa bulan yang lalu(ingatan adikku power owh!!). Makcik 2 pun ckp dia hampir lupa, tp adikku yg tegur dia. Haha. 
Ok fine.  Dahlah aq cakap panjang lebar pasal adikku ni. Yg sekarang buat aq terkilan adalah tindakan segelintir orang yang mengajar adikku ni. Erm. Bukan aq mau menjatuhkan kredibiliti seorang cikgu. Tapi, cmon lah. Adikku takut mau pergi sekolah cuz kenak denda. Cikgu 2 suruh dia angkat kertas ujian dia lama2. Adikku 2 hari x mau pergi sekolah k. selama ini, cikgu yang ajar dia semua suka dia. N ada masih yg ingat dia k. cian bha dia. IF U READ THIS please, help Em. Cuz dia ni agak lambat dalam pelajaran. Harap dapat cari alternative lain untuk mengajar adik saya. Kalau denda jangan terlalu extreme. Takut budak2 ni. Ok, aq dah temuramah adikku. “kawan wan humban kertas kat muka wan, lepas 2 wan kenak denda”. Lepas 2 wan kena (TUT_______).  Biarlah kami jak yang tahu kan. Hehe. Tapi aq mmg respect guru pendidikan khas ni. Drg ni tabah. Sedia mau layan karenah budak2 pendidikan khas ni. 

PS: CNGRETS kpd cigu2 yg baik2 belaka yang sanggup ajar budak Pend. Khas ni.







Dream High is at top list in drawer~~~~

SAMDONG, Baek, Hyemi, Jin gook, pil sook, Jason

Dream High or mimpi tinggi kalau d translatekan ke bahasa melayu. “dream High” melalui penghayatan aq adalah bermaksud mempunyai impian yang tinggi. Ok fine. Serius aq tiba2 stick to this drama. I got the dramas from Athirah. My exclass mate. Erm. Bukan nak bandingkan. Jika dicomaprekan dengan He’S beautiful. MMg citer NI kIra BesT lah. Ok dahlah aq citer pasal pendapat aq. Lets get into the dramas.
Dream High tells the story of six students at Kirin Art High School who work to achieve their dreams of becoming music stars in the Korean music industry. Go Hye Mi is a student who had majored in classical music but has to give up her dream by entering Kirin Art High School to pay off her father's debt. (cian bha dia ni. Tapi bongkak semacam. Last2 dia berubah, kira ada perasaan lah) However, she needs to get two other students to also come to the school in order for her to enroll in the school conditionally. These two students are Song Sam Dong(hero nya lah), who lives in the countryside, and Jin Guk(pesaing c hero), whom she accidentally meets while trying to escape from a loan shark. Yoon Baek Hee,(cantik siot)  formerly Hyemi's sidekick, becomes her rival in school because Hye Mi betrays her during an audition to enter the school.
Ok fine. SYnopsis ni aq dpt dari wikipedia. Tp cam kureng sikit. cuz x da pun cerita pasal PIL SUK. Cute siot ni gadis k.
Lee Ji Eun, Lahir 1993(ok aq g tuak) 
Horrible kan dia awal2..last2 , she turns into a princess..
Go hye Mi (cute n have an extrem voice) she is the heroin. and Hot.haha. cute though
Kim Soo Hyun
- known as song sam dong in Dream High. He's a country boys who came n join kirin high school 2 achive his ambition. Ok he is a cool person who stay faithful though Hye mi doesnt realise that he love her. haha
(get from kpop blogspot)
Sam dong enemy. Erm. At first place i think he should b with hye me. But, after watching Baek hae chasing 4 em. Then what on my mind is " he should grab the cahce". ahah
Eun Jung or known as Baek Hae. She used to be a Nerd. and keep following hye mi everywjere. then she got debut first. she is Hye mi enemy after she was betrayed by hye mi. 
Ok Jason. He and pil suk makes a perfect couple./ I hope i can meet pil sook. she adorable and cute. haha

Ok based on what i am watching.(almost done). it is an attrective dramas and makes me missing the moment that i had during my secondary school. school day always start with laziness. Dushh!!! now i regret it. Should appreciate it. But now, all i know, we were searching 4 a bright future(TMR n GENERAZI). ^__^. So we should dream high.




Cara Mendapatkan Anugerah Naib Canselor UiTM/Anugerah dekan?

Assalamualaikum WBT


Before that, do Click CTRL + Any Icon on "Thanks for your click" to check out new things..huhuh

Apa khabar? Hope sihat walafiat jerw ya. Alhamdulillah harini genap 2 minggu after last paper untuk semester 4 aku kat UiTM tercinta ni. Yang aku tahu, aku dah cuba sedaya upaya. Like my father said every exam "U just do ur best and leave the rest to Allah". Aku memang dah redha jak ni after aku dah redah exam ari tue. Ok lah, sebenarnya post ni dah lama, just aku nak modify sikit. Maklumlah, nak nampak matang sikit(kontra). Ahakz. Okeh, ini maklumat yang aku tak sengaja TERBACA kat buku Peraturan Akademik. SUMPAH, sejak aku dapat buku tu masa MDS dulu, haram jadah aku nak baca benda tuh. Almaklumlah, bz memanjang. Iyalah tu, sejujurnya aku ni memang Malas nak baca benda ni at first. Skali, aku tengah selak2 buku dekat rak rumah ni, ternampak pulak buku tu. Dah berhabuk dah. Menuggu nak di makan anai-anai ja lagi. 
(no copyright)

Ok, Bagi pelajar diploma sahaja. Untuk mendapatkan Anugerah Naib Canselor (tengok2 baju konvonya lain sikit dari pelajar yang x dapat ANC). berikut merupakan faktor-faktor yang dititikberatkan:
Kategori kemasukan dan program pengajian(diploma 3 tahun)
Anugerah Dekan (AD)/ DL
a) 4 sem pengajian tanpa latihan amaili( trek pantas)
4 sem DL
b)4 sem pengajian dan 2 sem praktikal
4 sem DL
c)5 sem pengajian n 1 sem Praktikal
5 sem DL
d)5 sem pengajian tanpa amali (trek pantas)
5 sem DL
e) 6 Sem pengajian tanpa latihan amali
6 sem DL

So, untuk course aku yakni Diploma In Science. kalau nak dapat anugerah naib canselor ni kenalah dapat dekan tiap sem ataupun 3.5 GPA untuk tiap semester. Alhamdulillah, Rezeki tu ALLAH yang tentukan. Kita just usaha. Aku sekarang redha jak ni. Kalau ada rezeki lagi sem ni. Alhamdulillah. Kalau tak dapat pun ALHAMDULILLAH cuz Allah elakkan aku dari sifat takkabbur aku.  Doakan saya ya hopefuly dapat dekan sem ni. BTW, sapa-sapa yang dapat ANC ni untung sikit. InsyaALLAH senang nak dapat biasiswa. Ni info yang aku celuk dari bekas Koordinator program kami. OKehlah, thats it for now. Rasanya macam tersadai dah post aku ni. Assalamualaikum dan salam sejahtera,

MINGGU DESTINI SISWA Dah Habis ^___^

Salam SmuA, Erm Post Ari ni x lain dan tidak bukan mau berkongsi pengalaman aq sebagai PMDS or Pembantu Minggu Destini Siswa. Erm, psl MDS nil ah cuti aq d habiskan dengan laju sngat. Ni minggu depan nak start kuliah dah. TBH. Hehe. Tp mmg pengalaman ni aq sangat2 tidak boleh lupakan. Camna gelagat FRESHY2 ni. Ada nakal n most of them memang baik. Terkenang masa dulu2 time jadi freshy dgn kwn aq Mad. Paling manang lah kami. Hahah. 

Pas2 abang Firman yg sgt2 bek(berh). Menolong kami  yg blur2 ni. Heheh. Well, 2 be honest dialah senior yg paling aq sayang cuz aq rasa aq akan lost without him masa first sem lah. Skarng survive dah tanpa dia (Habis madu sepah dibuang). Erm, I mean atas bantuan dialah. Hehe. Serius, aq mmg blur masa mula2 masuk UiTM. N satu2 nya senior yg tolong aq n genk2 freshy time 2 mmg lah abg firman. Tenkss Bang(mcm dia baca blog aq). Ok lah, aq dpt rapat dgn ramai budak2 baru(x smualah). I mean adalah beberapa. Drg ni cam aq dulu2 gak. Asyik menanya jak. Haha, paling lucu drg ckp drg nak jadi cam aq. 

Lawak ni. Mau jadi PM. Erm, I mean aq x sngka diri aq akn mencetus inspirasi utk drg menceburkan diri dlm bidang PM ni. Tp bgs lah. Jadi PM ni bgs pa, dpt menyumbang sama UiTM.  Cam abg Firman gak, cuz dia yg mencetuskn untk aq n genk utk join PMDS ni PM(peers mentors).  Ok mmg best MDS ni. Even ramai budak MDAB. Banyak sangat gelagat yg aq masih terngiang2 sampai skarang. Ada pahit, ada manis, ada rasa oren gak. Erm. Oklah, aq nak share yg manis dulu. Erm, masa habis MDS 2 ada ramai yg salam n say thanks kat kami. 
Ada yg ckp “kmulah yg paling sy mau salam, Thanxx 4 tolong sy”. Terharu seh. Erm, sy buat 2 ikhlas (insyaALLAH). Sucy murni bha aq. Hehe. Drg ni ramai yg baik2, muka jak cm nakal(don’t judge a book by its cover). Serius aq katakan, aq pun 1st2 pikir gitu, mmg habbit slalu judge a book by it cover’s.  last2 menyesal haha.  Drg ni mmg sangat2 bek.  NO KONTRA K(kpd MAD). 
Ok banyak g yg best2 tp ni yg paling aq teringat2 ni. Erm, next aq nak citer sikit psl smting yg buat aq terkilan sangat T^T. Begini citernya, mlm 2 aq pegilah GYM dmana taklimat diadakan. So last2 2 aq sebagai Exco Makanan dan Penempatan merangkap Urusetia siswa ckplah kepada PENGHULU diaorang ni, “Dek, jan lupa ambik minum malam ya”. Ok fine, aq dah baik2 tiba2 what I got is nothing less than a bitter rejection. Erm, tindakan dia agak kurang sopan. Boleh2 dia ckp kat aq “ x payahlah, malas sudah kami mau makan” . TABAH, that’s all I can say. Erm diaorang ni budak MDAB(mengubah destini anak bangsa) yg dimana mereka ni ada dlm kalangan yg susah. T^T. pas2 aq ckp “oklah kalau ko tiadak mau mkn, yg lain makan ya??” (dgn nada suci) pas 2 dia ckp k “ during ni ikut aq ni, kalau aq x makan drg x akan makan”. Erm, Berh~~ Fine. Xpyh. Aq tinggalkan diaorang tanpa cakap apa-apa.  Opss ada aq ckp something “ Erm, bha kamu kan orang senang,” trus dia tukar topic. Aq just x nak dorang rasai apa yg aq n kawan2 aq pernah rasai. After habis MDS, terbayang2 makanan yg kenak sediakan masa MDS. Serius, FREE bha time MDS, km hargai bha makanan 2. Tp ntah, time aq jaga ni ada yg x mau makan. Biarlah, drg cukup matang dah untuk tentukan apa yg terbaik utk drg. Harap dpt SURVIVE d UiTM. After that, I went 2 met Diploma Students n told them 2 take their midnight meal n went 2 bed. Then drg ikut k. Ntah, betul sgt lah pa yg kenak cakap  oleh si PENGHULU 2. Budak DIPLOMA ni ada yg susah gak tau. Cam aq gak. Aq pun org SUSAH k. That’s why aq hairan, knp diaorang x hargai makanan FREE yg dah d supply. N 4 info, 1 hari diaorang ni makan RM 15 seorang k. 
Ok dah cukup melalut ngan benda ni, ada 1 g benda yang buat aq in deep SHOCKED k. Erm, begini citernya hari ke2 pendaftaran adalah pendaftaran akademik. So adalah sorang mamat ni, dia lambat balik hostel cuz ada hal. So aq suru lah dia pegi GYM. Pas lebih kurang setengah jam g2 dia balik ke urusetia n cakap kat aq yg dia mau ambik smua barang yang dia simpan di Urusetia. Aq punyalah gambra. So aq tanyak dia KNP??? Dia jawab k, “ xda orang layan aq time aq sampai GYM” so aq dalam hati “ Erm, budak ni. Matang lah sikit, sini kehidupan d U, kenalah survive sendiri, adakah harap dilayan, cuba dia tanyak”(CIAN DIA SESAT, CAM AQ DULU PULAK). 
Erm ada emos sikit. So aq pujuk punya pujuk, dia trus setuju untuk aq bawa dia pergi GY< untuk pendaftaran akademik. 
Dalam perjalanan 2 baru aq tau reason knp dia x tegur kakak2 PM 2. Rupanya Smua Perempuan(group 2 kalau x silap). Yang laki2 smua dah masuk untuk register akademik.  Cian gak budak ni arh. Last2 aq masih ngan personal judgement aku until budak tu luahkan kat aq “ aq sedih bha”. So aq blur, aq tnyak lah “knp?”. “Aq sedih bha, parents aq x mau support aq, smalam mintak hantar pun x nak”. 
Ok FINE. Aq trus terkilan ni, cian gak budak ni. Dia budak MDAB, so aq determine untuk tolong dai sampailah masuk GYM. Ni lah tujuan kita adakan program MDAB kan? Erm. Tp bila aq jumpa jak seorang PM ni, n aq ckplah kat dia cuz pangkat dia tinggi. Aq cakaplah xxx, tlg bha budak 2, dia mau quit td cuz dia lost td”. (normal for FRESHY). Pas2 jawapan yang aq dapat amatlah mengecewakan dakah patut dia jawab “BUKAN URUSAN KITA KALAU DIAORANG MAU QUIT”. Erm, aq speechless. 
Dia pangkat tinggi K. x tau kah program MDAB ni nak ubah destini anak bangsa. Bukan aq niat nak menyibuk, just aq kecian kan 2 budak.(pas dengar citer dia) Harap tindakan aq dpt ubah destini dia. Erm aq xda hak muthlak untuk ubah destini. Hanya ALLAH yg mampu.  Gpun cian dia, parents x sokong langsung. Nasib aq ada ABAH N MAMA aq yg selalu support aq. Termasuklah Family n Kawan2 aq(TMR,generazi uitm’s n smua). Yg selalu sokong aq n aq sukak bercakap dgn adalah Mad, Seha, Lin, Auni. Yg lain Fair n square. Haha. 2jaklah aq rasanya yg mampu untuk aq share. Penat dah ni jari jemari ni menaip. Salam, n selamat beramal.

Juara Mentor Akhirnya Milik SALMA

Salam. Ok kalau dah tajuk begini, means aq mau cakap pasal ni lah. Salma MENANG MENTOR K.



 Wow. Aq mmg xpect dia menang bha(pdhal ada ragu gak). Mananya x ragu bila undian Juri Yang X pro LangsuNg x adil dpt 16 per 20. Ok fine. MMg unfair. Antara semua yg masuk final. persembahan Salma paling MALATOP. No OFFEnse. Aq geram ni. Last2 aq p undi SALMA. Wow.


 Lumayan ya. RM 5 kenak PUTUNG T^T. mulai arini. aq berazam tuk x mau undi sapa2 g. Apa yg jadi sama org yg aq undi, dia jak dpt. Bukan aq. Haha. Tp untuk SALMA aq rela. Cuz aq kan org Sabah n from Tawau. Ofcourse lah bha undi dia. Ceh. cam racist pulak. Bukan nak racist. MMg bakat dia dah ada. SO???? no offense lha bha mau undi dia. HEhe. 


Ok ni lagu baru dia yg best d dengar d telinga(x kanlah x perut kan)???


Lagu : Aku Permata
Penyanyi : Salmah Mentor 5
Komposer : Taja Meet Uncle Hussain
Betapa jauh dihempas badai ku hanyut
Hati merintih terkunci mulut membisu
Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
Likuran daku tempuh dalam mencari jawapan
Di sudut kecil hatiku sering berkata
Apa yang terjadi ada hikmah sebaliknya
Ku beranikan diri menentang arus yang deras
Demi hari esok ku relakan…
korus
Haaa.. haaaa…
Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan
Kini ku jauh memetik bintang di langit
Berakhir musim dingin kini mekar bunga indah
Tinggallah memori terpahat di dalam dada
Terjawab sudah segalanya
Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan
Aku hanya ingin merasa
Kemanisan hidup di dunia yang ku dambakan
Tuhan hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan
Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku
Ku bangkit semula
Hanya titipkanlah doa
Agar permataku terus bersinar
Agar permataku terus bersinar

Results Sem 2 dah Kuar utk Diploma UiTM

Salam Reader's n Followers(bru 12 orang)haha. Erm, ni baru jak habis MDS ni. Erm btw baru2 ni bertempat d bilik c2301 yakni penempatan sementara Pembantu MDS yg aq tinggal brsama genk2 uitm's ku telah berlangsungnya majlis MENCEK RESULTS..haha..ni utk budak Diploma UiTM jak. Aq amik Diploma In Science UiTM Sabah. Har3. Punya neves aq.


 Results kuar 25 haribulan. Based on student portal jam 9 pg baru dpt cek. time 2 baru jam 12 mlm. Hahah...Aq qada solat maghrib time 2 cuz x sempat after preapare mknan tuk stdnt Baru @FRESHY. then after solat metilah bha kan Berdoa.. 
pas 2 aq trus on lappy kwn ku cuz lappyku rusak~~~~
then on9 FB.....dup2...kuar dah results...
aq trus p cek
Then, Aq Terkejut SIOT

HuuHu...aq pa g teriak gilak2 mlm 2...nasib freshy x tebangun.. Alhamdulillah, results ku kuar
n agak memberangsangkan. Ada naik sikit. N Masih g d tahap selamat. Aq trus kol Abah aq tgh mlm 2. n pagi 2 mem aq. Pas2 org2 yg pnting lah. Aq neves bha, cuz kwn ku ckp results ku turun. 
Keciwa owh, struggle gilak aq time final 2
dah lah berat bdn ku turun 4 kg. Hush
Erm, Ok 2 jak lah, yg penting diriku ttp HuumBle n x mau Showoff...Harap x takbur dgn sikit nikmat yg d beri oleh NYA...




mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...