Kolej Jati UiTM Shah Alam

Assalamualaikum WBT. 

Kali ni aku nak post pasal Kolej Jati UiTM Shah Alam. Pengalaman yang aku lalui kat tempat tu. Ni mengikut pengalaman aku lah. Aku duduk kolej ni satu sem. Sem depan Allahuallam, harap dapat jugak lah kemudahan kolej. yelah, biasiswa tak masuk lagi. 

Kolej ni ada 6 blok, A for Apple, B for Ball, C D E F. Okeh, Enuf. Kolej ni guna Flat style. Yer, macam Flat PKNS. Tak silap aku, hostel ni before this adalah flat PKNS yang dibeli oleh UiTM untuk memuatkan pelajar nya yang comel, macho, lagi berketerampil seperti aku. Over sebentar.

Bangunannya agak usang, tetapi jangan risau. Agak selesa, anda boleh tidur sambil mimpi bidadari lagi. Okeh, itu aku hyperbola sikit. Baru ada feel right? 

Fisrt, aku nak kongsi pasal student yang ditempatkan ke teratak Jati ni. For my intake, student yang masuk hostel ni adalah dari fakulti Akaun, Fakulti Mechanical, Faculty Chemical dan Faculty art and design. Cuz, setakat ni budak-budak fac ni jer yang aku jumpa. Yang lain, sory, aku tak perasan sangat, sebab aku ni tak social sangat, bagai katak di bawah tempurung.  I mean, takde lah kan aku nak pergi bilik ke bilik nak tanya pasal course sorang-sorang kan? nanti sia-sia kena cop BUSYBODY.

Rumah dia ada dua jenis, yang 3 bilik dan 2 bilik. Masa daftar haritu, aku dapat rumah yang ada 3 bilik. Pakcik yang incharge tue tempatkan aku kat Blok B, Perabot F. bilik ke 3, which is bilik kecik terletak kat celah2 rumah tue. So, aku masuk and i was shock, kenapalah tak dapat perabot A or B, atleast dapat bilik besar sikit. Tup-tup dah habis daftar tu, aku konfiden keluar rumah, lepak rumah member kat serdang. Tiba-tiba aku dikejutkan dengan panggilan dari sorang lelaki yang aku tak tahu asal usul nya.

"Hello, ni Ahmad ismi erk?"

"Yeah, ismi Speaking"

"Begini, Ismi, kamu dah ambik bilik saya, kamu daftar tu sebenarnya dalam bilik saya"

Then aku secara spontannya blur, kalau bilik tu bilik ngko, kenapa kunci ada ngan aku?? Right??? Ce citer. So, sebenarnya budak tue budak baru. Then, abang PM dah suruh diorang set by group yang nak serumah. As senior, cewah. Takdelah, aku kan dulu diploma, so aku pernah gak urus MDS, and ada lah certain case yang tersesat and tak faham system ni. So, sebagai sorang yang prihatin, aku pun mengalah. Esok nya aku pergi UiTM, then jumpa pegawai dan request pindah bilik. Sebenarnya aku tak nak masuk rumah tu disebabkan faktor bilik, aku nak dapat bilik yang besar, nak jugak dapat perabot A. Master bedroom tue. 

So, pakcik yang incharge tu masukkan aku dekat blok F, yeah. dapat perabot A. Alhamdulillah, master bedroom(suara hati ku berkata). Bila dah sampai bilik tue, aku nak nangis pun ada jugak. Apalah nasib aku, dapat rumah yang ada 2 bilik jer. So aku and member aku Syuk, budak akaun, takde bilik. Kami dapat Ruang tamu. Yeah, ruang tamu. Kat ruang tamu tue lah ada perabot kami. Sob3. Apapun, bila dah progress, aku dah biasa dan bagi aku agak comfortable jugak, cuz boleh solat anywhere. 

So itu kisah aku masuk hostel tue.

For specification.

Rumah ni ada 2 jenis as i mention earlier. 
1) Rumah yang ada 3 bilik. Perabot A and B, master bedroom. C,D,E,F pulak bilik kecik sedikit compare to bilik master. Satu bilik, satu kipas. (ni macam tema 1 murid, 1 sukan lah pulak). And kedudukan kipas tu sungggggguh tak adil So sila nyanyi lagu yuna. Ini tidak adil, tidak adil bagiku.  Seriously, kipas tu tak center. And ada yang sangat-sangat rendah. Kawan aku sikit lagi putus tangan kena kipas tu. Ada yang siap kena kepala lagi, tu sangat extreme. Ada sinki, dan tandas setiap rumah. Yang 3 bilik ni kat Blok A, B, C, E tak silap. Ada meja, kerusi, locker. Locker takde kunci. Sila bawa extension, kalau tak komfem kau akan tension punyer. 


2) Rumah kedua ada 2 bilik, satu ruang tamu. Pelajar yang dapat perabot A and B, komfem dapat Ruang tamu. C,D,E,F pulak dapat bilik. Ada ruang dobi, tuk jemur pakaian, ada tandas. Macam yang lain jugak, satu bilik, satu kipas. Locker, meja belajar dan kerusi disediakan. 

Bagi aku, ada beberapa benda yang kalau ada, keadaan belajar kau akan lebih selesa.
1) Lampu belajar, sumpah lampu sangat malap. Kau akan senang mengantuk kalau belajar guna lampu rumah jer. Takde lampu belajar kat meja.

2) heater, malam2 boleh buat kopi. Or makan megi.

3) Printer, sumpah printing kat luar sangat mahal. Aku siap buat bisnes lagi kat sana. Member aku print, sekeping seposen, black and white. Colour 20 sen. Tapi, roomates aku tak charge, so beruntunglah sapa jadi roomate aku.

4) Insect repellent. Aku prefer guna yang letrik punyer. Sebab? SILA HARAP MAKLUM, Kes denggi kat hostel ni agak tinggi. Tiap sem ada. Roomate aku kena suspect denggi hari tuh. Cian dier. PAs tu, aku pulak kena. Sumpah, sangat emosi disebabkan waktu tu exam. Aku tak dapat tidor malam. 

Tue semua depend dengan diri ngkorang lah. Korang kan dah jadi mahasiswa, so sila fikir mana yang baik and mana yang buruk tuk ngkorang. One more thing, tilam disediakan. Bantal tak. 

Yuran?? Okeh, even satu bilik ada dua orang. Tapi, sorang akan bayar rm 210 satu sem. Why? maybe diorang kira based on rumah. Not per room. 


Keselesaan?? First aku agak tak selesa, yelah. Tell me siapa yang selesa bila sampai tempat baru? After dah adapt, Alhamdulillah okeh. Roomate aku sangat okeh, even diorang dapat bilik, but they never shut the door off. Sentiasa dibuka seluas yang mungkin. But for me tempat ni agak selesa compare to few kolej yang ada kat s.alam ni dimana diorang takde tandas dan katil double decker. Syukur sangat dapat jati, even jauh dari faculty. Susah nak dapat bas.

Tapi, satu benda yang agak memeritkan kat tepat ni adalah masalah air, kalau dah amaran mati air. memang sakit, sebab kita takde air dari tangki. Aku, kalau dah takde air. Komfem aku mandi kat surau. Menyelinap macam spy.  Air nya tak sesuai untuk diminu.Better beli kat luar, guna water dispenser. Airnya sangat berkarat. Bad for your health.


Kemudahan? Okeh, kafe takde, but dekat ngan McD dan KFC. Also, ada food court yang terletak dekat ngan hostel tue. Kat food court tu, makanan agak sedap jugak lah. Kena ikut tempat, aku suka makan kat gerai che don, dan abc Pegaga. Sumpah mengidam. Kalau malam, ada pakcik jual Nasi lemak kat luar. Agak murah jugak lah. Kalau balik kelas malam, aku selalu melantap nasi lemak dah. Roomate cakap, muka aku dah ada iras-iras nasi lemak dah.

Surau ada, dan alhamdulillah sentiasa hidup. I mean ada orang solat lah. Sentiasa dibanjiri dengan pelajar. Surau ni terletak diantara blok D dan E. 

Dobi ada, rm 2.50 sekali guna. 

Setakat ni, itu jer kot aku boleh share. But, for me pandai2 lah bergaul. Doa, semoga ALLAH bagi roomate yang okeh. As for me, syukur Alhamdulillah dapat roomate yang sempoi jer. Syuk, Epul, Abu, Anan dan faiz. Never be replace, Sayonara, Assalamualaikum.

PICTURE: Ni jer aku mapu share, ignore apa yang patut di ignore



Degree Life

Assalamualaikum WBT

Aku menjejakkan kaki ke tanah semenanjung awal bulan 9 2013 yang lalu. Tujuan? Nak sambung degree. Alhamdulillah, aku dapat degree in chemical engineering UiTM. Kali ni aku lebih bersedia dari pertama kali aku masuk UiTM sabah dulu. Masa diploma dulu, aku tiada hala tuju, tak survey langsung pasal UiTM Sabah and my course. So agak ke BANGANGAN sedikit. Tapi, untuk degree ni aku dah survey sikit. 1st, my hostel. The faculty aku. UiTM Shah Alam agak besari kalau nak di bandingkan dengan UiTM Sabah. Maybe disebabkan bangunan dan faculty yang lebih banyak dekat S.Alam ni.

To be honest, aku dan member aku datang awal ke UiTM Shah Alam. Reason, kami nak jumpa dekan faculty dental dan civil. nak buat rayuan kemasukan degree. Aku 3.7+ memang tak strong kalau nak masuk dental. Cut off pointer pun 3.96. So, next kami jumpa dekan Civil, kesian jugak kat member aku, 3.82, UiTM langsung tak nak ambik disebabkan dia dari diploma Sains. 


So dengan kekecewaan, aku gagahkan langkah aku masuk lecture. Sampai faculty, aku ngan ain pergi tengok notice board, Carik senarai nama. Bila dah selak, memang takde nama aku ngan dia. So, kami pergi Hea, Bagusnya kat Shah alam ni, Hea is by faculty, tak macam kat UiTM Sabah. So, bila dah jumpa akak Emo kat Hea tue, dia sumbat ain kat Group B, and Aku group C. Plan nak satu kelas tak jadi, dimusnahkan oleh akak yang macam cantik jer, macam comel jer tue. (Comel ker??). So, aku setuju tuk dimasukkan tanpa kerelaan hati ke group C. 

Bila dah masuk kelas, aku menyesal sebab tak mintak group lain. Why???? The schedule is so Pack which is ada kelas malam, isnin selasa rabu. Sekarang aku, fahmi legend sama arif class rep jer yang ambik bas malam. Yang lain ada motor. Apapun, alhamdulillah sebab dikurniakan classmates yang rajin dan ohsem, lagi superb. 

Awal tu kami ada 6 orang budak lepasan diploma, tapi sekarang tinggal 5 orang jer. 2 oang budak lepasan diploma Farmasi, 3 orang lepasan diploma sains. 2 orang lelaki, 3 pompuan. Marwan dari diploma farmasi sama kak Yus. Umira ngan felicia dari diploma sains. Perghh, aku feeling matang jugak lah sebabkan classmates yang lain ni smua belum cecah 20 tahun lagi. Masih Teen. Awal-awal semua malu dan macam tak redha jer dapat course ni. Especially aku, semua benda susah nak digest except Math. I love that subject. Semua malu-malu, ada yang annoying(akir), ada yang aku langsong tak bertegur. Tapi bila dah lama, Sumpah, tak nyesal ambik course ni. Anuar, akir, ainul, daus, marwan, fahmi, arif memang semuanyer okeh. Alhamdulillah, as progress aku dah dapa terima kursus ni. Dan memang sesuai jugak dengan jiwa aku 


Sem 1, ni aku ada 6 subjek dan 3 jer yang masuk final. 

First aku cerita pasal yang tak masuk final. 

Autocad : Mdm Fatma yang ajar, i like the subject very much, why? its involve computer. Tak perlu nak menyalin ape pun. Except notes lah. Alhamdulillah, lecturer aku pun sangat best. Assignment memang belambak, tapi kira okeh lah. 

Intro to Chemical engin : Miss adieb yang ajar subject ni. Test 1 aku sucks. macam nak bakar2 je nota yang aku baca before test tu. Aku dapat half jer. Sumpah, agak down masa tuh. Rasa nak quit jer. Tapi, bila fikir balik, usaha aku kurang kot. Sebab ramai gak yang dapat 26++ out of 30 masa tuh. Alhamdulillah, test 2 and 3 aku dapat perform. Presentation paling aku suka, dia suru cari pasal industrial disaster. Semua orang buat pasal nuclear or something yang meletup. But, we pick one title yang takde kaitan ngan letupan, but still considered as indurstial disaster. Which is Minamata Disease. Alhamdulillah, we are the only group yang dapat Excellent for our presentation. Thanks to Ainul, Alya, Akir, Marwan, and Farah. We've done our best

Lab : Madam zalizawati and mdm Rabiatul, Lab ni erkkkk, agak stress jugaklah sebabkan degree ni tak macam diploma dulu Lab manual kena bagi, student kena suap, dan lecturer akan guide. But, for degree, procedure kena carik sendiri, kena consult lab assistant, kena google, research your procedure then consult lecturer. Pastu, perform sendiri your experiment via your procedure. Stresssss memanjang, lagi-lagi bila aku yang compile. 

Next aku nak cakap pasal subject yang masuk final pulak.

Calculus  for engineering : Basically, aku rasa aku pernah ambik subject  ni masa diploma dulu, tapi lain sikit cuz aku belajar foundation of applied math, yang ni pulak calculus for engineering. Madam Fuzainah yang ajar, and i like it very very much. I love the lecturer, sebab dia sangat care. Kalau boleh tak nak escape kelas dia langsong, tapi haritu aku konvo, so terpaksa jugak escape. A few days before exam haritu, aku yumi and the geng jumpa madam sebab nak semak past year yang kami dah buat.

Process chemistry :Dr fadilah, This subject sebenarnya senang jer, tapi sumpah aku terkapai-kapai jugak belajar benda ni. Lecture macam senang, 1+1 =2 ...Masa test Square root of 5 x integrate of x -y + c. Hahaha, Dalam tuto pun tak sama langsong dengan test. FInal??? Aku harap sangat dapat B ya ALLAH. Aku risau tuk subject ni. Sumpah, jangan lah repeat...

Fluid Flow : Mr Aiman. Subject ni,. awal sem dulu sumpah buat aku down jer. Aku rasa nak quit jer bila belajar subject ni. Aku tak paham langsong. Masuk kelas, zero, keluar kelas negative. Arghhhh.... Stress memanjang. Tapi, bila dah buat tuto, agak faham sikit jugak lah. Then, mr Aiman dah start buat quiz, Kami buat ntah berapa banyak quiz. And Alhamdulillah 3 of it aku dapat full mark. Sir Aiman ni lecturer baru sebnarnya, dia pun tak pasti dengan system subject ni. Tapi, sir Aiman always give his best for us. Kalu ada yang blur, dia akan try untuk fahamkan. Masa nak final, dia sanggup datang UiTM cuz kami nak consult dier. Sehari sebelum paper, dia sanggup skype dengan kami sebab ada contoh yang kami tak faham. Seriously, buku yang kena guna untuk course ni sangat tak sesuai. Alhamdulillah, masa final hari tu aku dapat jawab semua soalan except pasal laminar flow yang aku memang blank. Aku hentam jer benda tue, konfiden ngan jawapan aku..

Apapun, aku redha. Haritu, dapat rayuan degree farmasi, tapi TNC tak benarkan pindah. Agak sedih jugak lah. But, Alhamdulillah. ill try my best sebab aku dah dapat bantuan kewangan. In sha ALLAH, kalau boleh aku nak apply TPM and jadi lecturer. Doakan aku erk. 

Digimon

Assalamualaikum

Masa kecik dulu, antara kartun yang paling aku suka adalah DIGIMON. Aku tak kesah orang nak cakap aku childish ker ape. Sampai sekarang aku masih lagi layan digimon ni. And so far, Digimon 01 adalah yang terbaik.

My favourite digi destine is Takeru dan digimon dier which is Patamon. Dia ni macam knight in shining Armor. Betul ke tak inglish aku ni. Malas nak google.

So, share with me your fav digi destined.




List Pemenang Anugerah Juara Lagu 28(AJL28)

Assalamualaikum WBT

Akhirnya Anugerah Juara Lagu 28 telah melabuhkan tirai dan menobatkan Hafiz dengan lagu Bahagiamu Deritaku sebagai Juara.

Was expecting hafiz untuk menang vokal terbaik instead of persembahan terbaik. Apapun rezeki dia kan? Kalau dia menang, it will be his 4th time in a row. Apapun, persembahan hafiz sangat simple and nice. 

For hyper act, aku expect diorang buat persembahan dengan cast of teduhan kasih, disebabkan cerita tu merupakan fenomena dekat Malaysia ni. But, a friend of mine think it might be lame. What the fish betul, okeh ape. Haha.

Tahun ni, stacy dah kali ke 3 masuk final, najwa latif kali ke 2 tak silap dan beberapa lagi artis yang dah berkali-kali masuk final, tapi bukan rezeki diorang dalam AJL 28. Maybe ajl 29, 30, 31 and so on right?Apapun, keep up the good work, buat lagu yang manis di dengar dan mempunyai makna. So, ini adalah full list pemenang AJL 28.


Persembahan Terbaik - Hafiz (Bahagiamu deritaku)


Vokal terbaik - Jaclyn Victor (Ikut rentakku)


Tempat ke 3 - Awi Rafael FT Altimet (Kalau Aku kaya)


Tempat ke 2 - Hyper Act (Hanya Aku)


ANUGERAH JUARA LAGU 28 

HAFIZ - BAHAGIAMU DERITAKU

Pemilihan kursus penerapan diploma UiTM

Assalamualaikum WBT

Harini aku nak share few tips untuk mereka yang dah habis diploma or tengah berada dalam semester akhir diploma. Sebelum ni aku dari diploma sains UiTM. So maybe tips ni applicable untuk pelajar lepasan diploma sains je kot.


Antara benda yang kau kena consider is POINTER. Pointer kau sangat-sangat memberi effect kepada pemilihan kursus kau. Kalau CGPA kau 3.96 or 3.9, boleh lah letak medic or dental. Masa aku masuk degree haritu, aku ada jumpa dekan fakulti pergigian UiTM. Dia cakap, semua student yang dapat dentistry UiTM, pointer diorang 3.96 bagi lepasan matrix dan asasi. So, assumption aku, peajar lepasan diploma yang dapat kursus ni, pointer diorang in average of 3.89 for CGPA and above. Sebab, kita ada quota sendiri untuk pelajar lepasan diploma. Tapi, please bear in mind, quota tu terbuka untuk pelajar lepasan diploma yang lain jugak. Bukan specifically for diploma in science only(dip farmasi, microbiology dan lain2).  Senior aku, CGPA 3.82, dia letak medic first option then pharmacy. Alhamdulillah dia dapat Farmasi dekat PALAM. AS for medic, cut off pointer is 3.93. 

Berkaitan pointer, kalau pointer kau lepas minimum requirement, but still tak capai 3.9 and kau nak mohon medic, better letak backup untuk pilihan kau yang lain. Sebab dalam penerapan diploma ni kita akan diberikan 4 pilihan, so pilih berdasarkan priority. Kawan aku 3.78, dapat pilihan ke empat dia. Thank god. Dia bubuh farmasi, medic, oil and gas baru chemical engineering tak silap. 

Sorang lagi kawan aku CGPA 3.74 tak silap, dia letak ke empat-empat pilihan health science, dan end up tak dapat langsung. See?? Gamble right. Sama lah macam aku. I put medic, farmasi then chemical. Pastu dapat chemical. Kalau nak farmasi, pelajar lepasan diploma pointer kena lebih 3.8. Memang itu syarat dia. And, no C masa spm, kalau tak kena buat rayuan dengan lembaga farmasi.


Tapi, bagi mereka yang CGPA lebih dari 3.5 dan nak sangat furthur medic, anda relax anda tenanang,  UiTM kan ada hantar student ke UNHAS. So, apply jer. In Sha ALLAH dapat, sebab member aku 3.5++ dapat jer medic kat UNHAS tue. Cuma yang susah sikit, habis jer degree kau kena bayar pinjaman tue. Aku haritu, gatal tangan jugak nak mohon medic UNHAS nie, tapi disebabkan beberapa faktor yang aku sendiri tak dapat nak elak, then aku lupakan je niat aku tue. 

 
Selain dari pointer, aku nak cakap pasal Backup. Yelah, kalau kau tak dapat pilihan pertama kau, mesti diorang akan tengok pilihan seterusnya right? So, in case kau letak medic pilihan pertama, then yang ke dua letak lah farmasi(kalau pointer lebih dari 3.8 ler), biomolecules, and seangkatan dengannnya. Yang dimana kau rasa kau akan minat bila kau study benda tue. Jangan jadi macam aku, konfiden letak chemical. Last-last aku sendiri yang stress, cuz belambak fizik. Tapi, alhamdulillah. aku rasa sem 1 ni, not bad jugak lah. Syukur Ya ALLAH.


Next, aku nak cakap pasal kawan. Yeah, aku tahu. Sometimes ada yang plan nak sambung degree sama-sama right? Yealah, besties forever. Tapi, sila faham. Kalau pointer kamu semua tak sama, so benda ni sangat gamble. Why? nanti kamu semua akan berselerak di seluruh malaysia. Manatau ada yang kena perlis, johor, pahang sarawak dan lain2. Seriusly, perasaan bila kau sendiri jer, memang sakit. Macam yang aku rasalah, jujur kehidupan degree aku sunyi masa 2 bulan awal tue. Tapi, as times goes by, Allah pertemukan aku dengan insan2 yang bergelar sahabat, not im not alone, classmates, roomates, family dan besties aku banyak support. Roomate aku pun gempak, budak akaun, fesyen, mechanical. So, agak variety gak kat bilik aku tue.

For engineering, as aku sekarang furthur Chemical Engineering UiTM Shah Alam, aku nak share jugak lah few tips untuk mereka yang berminat nak masuk faculty ni.

Okeh, kalau kau minat kimia, seriusly fikir lah 2 3 kali sebelum letak chemical engineering. Sebab, nanti bukan kimia je kau akan belajar. It is more to physics, and fizik dia bukan macam matrix, diploma or asasi. Sangat advance, aku belajar fluid flow harituh macam nak mampos, sehari sebelum exam aku tak tidur langsung. Takut repeat. Nasib jugak carry mark okeh.

FYI, kalau nak letak chemical engineering, letak jer. InshaALLAH dapat. Haritu, cut off pointer untuk chemical engineering is 3.68. So, sapa yang dapat lebih dari 3.68 in sha ALLAH dapat. Tapi ada jugak some of my friends yang dapat even tak samapai pun pointer ni. Allahuallam. 


Next, im gonna takl about CIVIL and Oil and Gas course. Kepada pelajar lepasan diploma sains, jangan lah nak letak civil and oil and gas. Komfem kena reject. Even kawan aku dapat 3.82 tak lepas Civil disebabkan student diploma diorang  pun ramai jugak tak dapat degree civil. 

Oil and gas pulak, aku tanya lecturer aku tuh, dia tak ambik lepasan diploma lain selain lepasan diploma chemical engineering. Why? Dia kata subjek O&G ni lain dari yang lain. Tu yang aku tak puas hati sebenarnya, sebab even subject dia lain, tapi kan kami akan start dari sem 1 balik. So start dari zero lah. Tak kisah lah subjek tu lain ker ape. Yang penting kami ambik balik. 

So, sesiapa yang nak letak pilihan tuk degree ni. Silalah fikir masak-masak. Jangan konfiden sangat dengan pointer anda. Sebab, ada yang 4 flat pun tak dapat pilihan pertama.(my friend case dari matrix). Banyakkan berdoa dan istiqarah. Allah jugak lah penentu yang terbaik..



Assalamualaikum



mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...