Dear Exam

Assalamualaikum WBT


Dear mR Exam, its been a week since we last met. Im planning to stop thinking about you, buts still, why you still disturb me in my daily life. Im expecting a nice nap every day. But still, you managed to be in it uninvited. What happen????? Please please please. Ive tried my best, i gave my all and i had sacrifice my nap for you. But that the past, now ots time for me to have some break.  

Dr Exam, BIO 300 is not included in the final exam?? But what happen?? In my sweet adorable dream that suddenly you came and there is You Dear BIO 300..? you drive me crazy, its like pain in the ass.

DEAR EXAM, please please please give me a good news. I really need a better results. Cuz i gave my ALL for all the paper. Still, you disturb me in my Ismi and Juliet dream. I was about to propose to Juliet, and suddenly There is requirement for me to answer BIO 300?? wahaha, Whaat the fish dear Exam. BIO 310 is enough sweeetie exam. I love you to the fullest, i've tried my best for BIO 310. So dont give a crap and getting in between me and Juliet and ask me to answer another paper. Enough is enough. 

Regards, Ismi O..haha

PS: i Know, mimpi tu permainan tidur. but still, BIO 300 selalu menghantui aku. tap hari mimpi pasal EXAM. Omaigad, sekian.

Semester 5 Diploma In Science(Updated)

ASSALAMUALAIKUM WBT

Before You continue, Do click the "Thanks for Ur click" bars. Some interesting things to be discover.

Alhamdulillah, aku dah habis dah part 5 DIPLOMA SAINS @ AS120 aku. Course aku takda practical, so sem depan masih ada dalam kampus. Jeles tengok Budak ladang pergi practical. Rezeki diorang kan. Apa boleh buat. By the way, aku rasa part kami antara yang paling awal habis exam untuk sem ni. Wah, bangga. Tapi, kami lah jugak pembuka pagar EXAM. Jeles bila pikir senior kami dulu, Kami dah berapa paper baru diorang start, then bila dorang dah habis, kami masih lagi ada beberapa paper. hampeh!! Apapun, sekali lagi, memang rezeki diorang. Buat apa nak pikirkan sangat, insyaALLAH takda penyesalan. Tapi, bagi aku lebih baik lambat habis cuz banyak gap antara subjek, dari awal habis tapi gap antara subjek hampeh. Boleh belajar(yalah tu, aku komfem tidur memanjang).

First paper aku, ENT 300 ataupun introduction to entrepreunership. Subjek kacang tuk budak-budak business. Betul kah?? Tapi, yang inilah yang lecturer aku cakap. But, still for me, kacang kalau diorang study. Kalau tak study, haram jadah gak nak lulus kan? Itu bukan alasan, biarlah dia budak Medic kah, budak Bio kah, budak sastera kah, kalau nak ambik subjek business, itu bukan alasan. yang penting Usaha. Aku dah buat past year and insyaALLAH kalau rezeki, boleh lah dapat lulus. Soalan dia, kalau bahagian true/false asyik ulang-ulang jak tiap tahun. Sem ni, aku bertuah sikit cuz soalan dia tanya pasl OPERATIONAL. Aku pun apa lagi lah, lukis jak LAYOUT business guna kekreatifan aku. Wahaha, kecian lecturer aku, tahan hati jak tengok lukisan aku kali. Btw, lecturer subjek ni memang terbaik, dia paham cuz kami ni budak sains. And every sem, senior kami pun dia yang ajar, cuz budak sains ni otak dia sucy(from his opinion lah) dari benda-benda business ni. Mr Franklin Hazley Lai. memang cool. DIa ajar dengan cara kreatif, and thank god we managed to digested it well. Dia siap buat bengkel lagi untuk tolong kami siapkan business plan. i mean with his guide. god bless u sir always. 

Paper ke 2, dua hari gap dari ENT 300, PYH 310. Allahuallam, agak ok lah. Tapi aku sedikit trauma cuz tersalah guna formula. Bila dah keluar, baru aku sedar. Sumpah nyesal join kawan-kawan aku bincang after paper. Tapi ni memang habit dah, apa boleh buat kan? Tapi, Miss Nurul infazah memang best, dia adalah lecturer baru yang best. Even kami first batch yang dia ajar, even dia sometimes aku tengok ada blank sikit dengan perangai kami, even dia hanya tua 2 tahun dari aku, well, she's cool man. Memang sesuai jadi lecturer.

Then, gap yang SANGATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT panjang. Lebih kurang seminggu. Baru lah paper BIO 310. Paper ni, Alhamdulillah apa yang lecturer aku suruh baca and paham ada keluar. Ovarian Cycle, Fuct of Testis,Inheritance, Bloodcirculation. semua yang aku baca keluar, Atfirst menyesal ambik BIO 310 ni. Tapi syukur gak, cuz kalau aku ambik PHY 351, belum tentu aku dapat jawab. Kawan aku yang ambik paper tu pun emoC giler, cuz tak sama ngan past year diorang kata. Tq Madam Norazrin, memang gempak. Masa sem 2, subjek dia pun aku dapat A. Giler, aku minat BIO. lagi-lagi kalau dia yang ajar. Super best.CUz dia jenis yang open, and dia beritahu application apa yang kami belajar ngan our daily life. For me its quiet interesting to learn bio from her. 

Then, 2 days after that, CHM 301. SUBJEK NI AKU PALING SUKA. Reason?? sebab lecturer dia GEMPAK berabis. Sumpah, sepanjang aku belajar CHM, dia adalah lecturer yang buat aku minat giler ngan CHM ni(Really miss the way he teach us now,UPDATED ON menuggu graduasi) Well, Miss DIANA pun sama gak. MR Mohd Hafiz Ahmad Tajuddin. Lecture dia, tak pernah aku escape except bila sakit. Even aku lambat bangun, aku akan pergi kelas dia. Cuz dia gempak, cara mengajar, even LAWAK tahap dewa, tapi semua apa yang dia ajar  masuk tau. We need humors dalam belajar. Even masa paper CHM 257 dulu aku rasa subjek ni sangat susah, tapi dengan guide dari Sir Hafiz, Alhamdulillah dapat gak aku keep up ngan CHM ni. Dia inspire aku tuk beranikan diri and buat aku rasa nak ganti minat aku kat chm(instead of BIO). Mmg organic chemistry gempak. Lagi pun sir ni tak lokek@kedekut masa. Dia sudi buat study group untuk student dia. Sem ni, ada gak kitaorang cakap nak buat study group sampai hari sabtu (more to conference), even ahad ada exam dah,  At first dia cakap 

"saya ada something yang korang takde"

Yakni "Family"

Giler ketawa aku, hebat tul dia buat lawak. tapi, memang best CHM hari tu even ada 1 soalan aku tersalah n hilang 3 markah free cuz kecuaian melampau.  Tapi, mr Hafiz mmg gempak. We salute u sir ^^. 

May Allah bless u All dear lecturers. Hanya tuhan mampu membalas jasa baik anda semua. ^^. Sekarang tinggal countdown for our exam results that will be reveal on early Nov. Hopefully, everythings gonna be okay . Apapun, goodluck to those yang bakal masuk sem 5 dis @ As120 UiTM. My advice

BIO 300 = cari supervisor yang ok(Alhamdulillah we got MR Makdi yang ok even baru festime mengajar), then cari reliable friend.

ENT 300 = sir Aku pun advise cari orang yang kamu boleh trust,and boleh buat kerja ngan baik

PHY 310 = awal-awal lah buat past year(Nyesal, sy x dpt score A..tapi dapat adik dier, A-)

BIO 310 = No Lab, cuma seminggu sekali jak jumpa for lecture, so aku malas lah nak baca. Tapi, bila ada test n quiz baru kelam kabut. tapi, Alhamdulillah, ok gak apa yang akau dapat. InsyaALLAH boleh..

PHY 351= aku no komen. Pilihan d tangan anda.

CHM 301= Past year buat banyak-banyak. Tapi, Sir Aku cakap, kalau korang dah master CHM257, insyaALLAH CHM 301 ni ok. For me, it is easier compare to CHM 257. ^^

Asslamualaikum WBT

Masa berlalu, takkan kembali. Even aku dah paham maksud ayat ni, tetap gak aku suka Ber HUHA sini, dan sana. End up, I curse my own self.Last minute dah doe.  Awal sem dulu, bila lecturer annonce yang BIO 310 (intro to human biology) hanya ada 4 chapter, Giler tenang sungguh hati ini. Siap nak buat announcement kat TV lagi. Tapi, at last bila dah habis chapter,dah belajar semua,  then I realize it consist of A LOT OF SUB TOPICS. Giler!!! Camna nak digest pun aku tak tahu. Ada 4 chapter JA.

 1st chapter consist of most chapter yang aku belajar masa BIO 250 , except Plant and other than human cuz sem ni belajar pasal manusia ja. Dari Blood, heart anatomy, lymphatic,uinary,fluid, and BLa,bla, BLAh. Ada 8 subtopic yang detail. Then chapter two, kena belajar pasal  Integration and coordination. Nyesal masa lecture aku stay kat belakang. Like nothing happen. Then belajar pasal telinga, mulut and mata. Giler, structure receptor-recpetor yang bikin stress pun kena ingat. I curse my Self. ArgH!!! Pantang kelua soalan telinga, sadis benar mahu menghafal. Im Tortured. Hehe.

Chapter 3 pulak, lecturer aku ajar after Raya haritu cuz dia cakap bahaya kalau ajar masa Puasa. Makruh kali. Chapter ni tentang, Human Reproduction system. Dahlah part lelaki susah nak ingat, apa lagi perempuan?? Tak perlu nak cakap lah. Sendiri punya pun susah nak ingat, apa lagi kalau yang bukan kita punya kan?? Eleh, mesti korang ingat aku lucah kan??.  Bukan nak lucah, tapi giler banyak kena ingat. Lecturer aku cakap, bukan nak melucah, tapi ini dalaha FAKTA. And u have to digest and accept it with opean heart. Mens, ferti, ovulation, spermatogenesis dan sengkatan dengannya giler banyak Itu belum lagii masuk part-part di luar and  di dalam.  

Chapter 4, human genetics. Kena belajar pasal inheritance, RH factor, penyakt yang berkaitan genetics. Punnet square,  interaction and So ON. Giler kau. Nasib lah ada 3 hari lagi, Alhamdulillah, aku akan berusaha semati-matian(iyalah sangat, komfem tidur sampai tinggi hari) tuk cover semua topic. InsyaALLAH, Usaha Milik kita, Dekan milik ALLAH. Apapun, gudluck to those yang ambik paper BIO 310, Mdm aku pesan, kalau nak belajar dari past year ni, sila lah jawab soalan yang lama-lama. I mean 4-5 years back. Masa zaman Kita masih lagi BerHUHA kat skolah. K bai, that’s all I think. Assalamualikum. N Again, Gudluck.

PS: Jgn lupa Doakan saya ya. ^^

Scent of EXAM


Assalamualaikum

Giler jeles aku bila baca blog blogger yang dah dapat sambung belajar dalam course yang aku nak. Risau giler. Aku dapat tak sambung dalam bidang yang aku nak? Apapun, ALLAH yang bagi. TApi, penyesalan tetap ada. One thing, pasal aku tak target tinggi-tinggi masa sem 1 dulu. And bila sem 2 results aku naik, CGPA naik sikit jerh. Stress giler nak menaikkan CGPA ni. I need to blame my own self. Sebab apa? Aku yang tak cari Alternatif sendiri masa freshman year dulu. Giler, aku bawa perangai aku yang HUHA masuk U ni. Hangkang giler cara aku stady masa part 1 dulu, all quizzes and test yang first aku failed. Failed bermaksud, kurang dari separuh. In the end, im the one who regret it. Spm dah lah hangkang tahap unta, 3 A ja? Siap ada orang bagi TAHNIAH lagi. Terasa diriku dihina Haha(sangka baik ja). Tapi, aku terima seadanya. Memang usaha aku dulu kurang. Tapi, yang aku tahu sekarang lain. Every sem kau akan ada peluang untuk dapatkan Dean’s. Yang membezakan adalah usaha.  Kak Intan@MPP kitaorang pun ada state “Dekan or kejayaan milik ALLAH, tapi Usaha milik kita”.

Then aku baru tersedar tentang kehidupan aku yang kurang berusaha untuk beberapa sem ni. Kalau ada paper, siap malam tu tertidur lagi. Kalau dulu, aku siap tak tidur satu malam lagi. Apapun, InsyaALLAH I’ll try my best untuk paper yang tinggal 2 jak lagi ni. Even, sangat susah(memang susah bagi pemalas macam aku). Apapun, gudluck evrybady. InsyaALLAH, Dekan ALLAH yang bagi. Kita berusaha jaya. Gudluck tuk student PHY 310 (Faris(kwn blogger@ course mate from UITM) and RUmate @ kwn aku Charles, shafiq n the geng). Celah gigi jak tu kan???? Hehe.

PS: Muhd MAD, jangan lupa kutip aku dirumah lepas exam ya. Kita HUha kat KK. Ndak payah risau pasal BUS. wahaha

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...