Sedih : Makcik Angelina Jolie Meninggal

Do Click "Thanks For Ur Click" at right side for new awesome things:

Before this ada cerita pasal Angelina Jolie dah remove both of her brest and also rahim dia. Coz, dia ada bawa GENE Kanser dari family dia. which is inherited. Cian kot, kena prevent dari datang. Apapun, cian kat dia cuz mak cik dia pulak meniggal pasal Kanser. 

28 Mei
 – Lebih kurang dua minggu selepas Angelina Jolie mendedahkan bahawa dia telah menjalani pembedahan mastektomi kerana bimbang menghidap kanser payudara, berita sedih menimpa aktres tersebut apabila ibu saudaranya, Debbie Martin meninggal dunia akibat penyakit yang sama.



Hotnews : Fast and Furious 6, Tops The chart

Assalamualaikum WBT. Okeh, Aku belum lagi berkesempata nak tengok ni Movie. Jeles kot, cuz abah aku dah tengok dah. Geram.. Grr.. and It topped the charts fro 3-26 May 2013 in Malaysia.



28 May – Unsurprisingly in Malaysia, "Fast And Furious 6" topped the charts over the weekend from 3 to 26 May 2013. Justin Lin returns to the helm after "Fast Five" for the sixth instalment, which sees Dominic Toretto and his professional criminal gang coming out of retirement when law enforcement agent Luke Hobbs offers to clear the group's criminal records and allow them to return home in exchange for helping him to take down a skilled mercenary organization led by Owen Shaw and his second-in-command, Dominic's presumed-dead lover Letty Ortiz.

Read More

Artis : Shahrizal Jaszle dakwa diperangkap???

28 Mei – Setelah hampir dua minggu mendiamkan diri tanpa sebarang kenyataan, aktor Shahrizal Jaszle akhirnya tampil mendedahkan bahawa dirinya menjadi mangsa perangkap berikutan ditangkap khalwat pada 16 Mei lalu.
Dipetik dari mStar, Shahrizal atau sebelum ini popular dengan nama Shah Jaszle memberitahu, dia bukan berada dalam keadaan berdua-duaan ketika waktu kejadian, sebaliknya terdapat lima orang yang lain apabila pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) membuat serbuan.


PS: Kesian jugak kan. Orang fitnah macam2..Apapun kita tunggu dan Lihat.> Shah : Ingat, Doa Orang teraniaya ni Makbul. Allahuallam

BARU : 4G Chrome BOOK pertama Dunia

28 Mei – Rangkaian Internet mudah alih 4G terpantas di Malaysia, Yes telah melancarkan Samsung 4G Chromebook pertama di dunia yang dibawakan eksklusif oleh Yes baru-baru ini.

Bekerjasama dengan Google dan Samsung, Chromebook adalah satu lagi produk peneraju dalam portfolio Yes yang membolehkan sesiapa sahaja bekerja, belajar, hidup dan berhibur dengan cara yang lebih mudah, ringkas, pintar dan santai. 


READ MORE

MDS UiTM

Assalamulaikum

Before U continue, Can u Do mE A favour? Click one of the "THANX FOR CLICKK" ICON. Interesting things to discover.

Okeh, entry kali ni saja nak cerita pasal MDS or known as Minggu destini siswa. Dulu kami first batch yang guna istilah MDS, sebelum ni diorang guna MMS. Minggu mesra siswa. MDS ni senior kami kata, minggu dera siswa. Tapi takda lah sampai ragging. Just korang kan kena ikut program, so kena strict sikit cuz sometimes ada ja student baru yang buang tebiat. Harap korang bukan salah seorang dari tu lah ya. 


AMARAN : POST FOR STUDENT BARU UiTM SABAH


Masa MDS ni korang akan di jaga or kena guide oleh abang or kakak PM or PMDS  PM?? What is that?? Sejenis keropok??? Boleh makan ker?? Prime Minister?? Haha. Okeh, PM stand for peers mentor. Or Pemimpin Minggu Destini Siswa. Saya dah 4 kali jadi PM since sem 3 harituh. Best kot urus MDS ni, selain pengalaman, ianya juga akn improve soft skill kamu. Like communication skill, dan lain2. 

Masa MDS ni, student baru akan ikut orentasi sepenuh masa. Korang memang penat. JAdual MDS bergantung dengan kampus Shah Alam. Diorang yang bagi jadula for every MDS. So student just duduk program ja. Tapi sumpah, penat jugak kot lagi-lagi kalau sampai pukul 11. Kami dulu sampai pukul 12 kot. Ada Roll Call lagi malam. Hampeh sungguh.  Abang and kaka PM kesian kot. CUz diorang yang kena urus semua benda. Tuk memastikan kelancaran majlis.

Okeh, let me start,(Baru nak start?? Okeh, entry ni panjang, sila bawa kordial yang ada dalam peti sejuk sebelum meneruskan pembacaan)..

1st day biasanya student baru akan mendaftar kat Kolej(Hostel korang). Siswi, kat Kolej Mantanani.(dulu kena panggil cluster A) dan siswa di Kolej Manukan(kena panggil cluster C). Flow every sem berbeza. Scenario last sem, Student siswa jalan kaki and siswi naik Bas. Siswa dekat ja jalan. Tak samapi 10 minit sampai dah kat hostel. PADA yang ada penyakit, korang boleh request bilik kat bawah. Tapi, kena ada pengesahan dari doktor Haslezah(Doktor kat klinik UiTM Sabah). Kalau takda pengesahan, then duduk lah kat bilik yang kena bagi. 

Tips kalau nak sebilik ngan kawan yang korang kenal. Sila lah datang bersama-sama. InsyaALLAH boleh dapat bilik yang sama. istilah BOOKING kan takda, cuz menyusahkan. nanti ada bilik yang terskip. Tapi depends ngan unit Kolej Ye. Last sem, kita kasi bilik ikut kursus. So Diploma sains sebilik ngan budak diploma sains, banking with banking, and so on. My advice, sila lah datang awal, kalau datang awal, incase bilik kena buka dari bawah ke atas, korang yang datang awal boleh dapat bilik bawah. Sapa yang datang awal. boleh ja keluar dari U tuk melawat kawasan sekitar or nak beli barang or kelengkapan diri cuz UiTM Sabah dekat ja ngan Indah permai. Ada Giant, and kat sulaman ada Likas MArt. (yakin ja). Owh ya, kat hostel, SISWA selesa compare ngan siswi. Kalau siswi, if dapat bilik ber dua kira untung cuz sebilik dua orang and single bed. Pastu locker pun asing asing. Macam kes aku dulu,kitorang tinggal cluster B or Kolej Mabul masa awal- before transfer to Cluster C. So dapat bilik ber empat, Double decker bed, pastu locker kecil and share. I mean, satu locker terbahagi dua. Pastu kipas sebilik ada satu ja. Giler panas kalau dah musimpanas. Tapi, untungnya view kat Hostel siswi ni best and angin kuat ja. So, it shouldnt be a problem.For SISWA, Untung kot, Locker satu yang besar, katil sendiri-sendiri, meja belajar sendiri. Kira ada ruang peribadi sendiri lah. Kipas ada 2. Tapi, kalau korang tengok kipas tu hitam, try test pegang kat atas dier, sumpah tebal ja habuk tu. Maca tak pernah kena bersihkan.

Biasanya, pendaftaran kolej berlangsung sampai pukul 2. Pukul 3 lebih, semua student akan kena gather dan bergerak ke Dewan serbaguna untuk pengenalan MDS. Before tu diorang kena asar lah kan kat bilik sendiri. Biasanya first day, program dia light ja. Pengenalan MDS and sedikit ceramah, Solat maghrib, Isya makan petang, pastu sesi semak dokumen. Minum malam dan tidur. TAPI, masalah tuk first day ni ramai sangat tak dapat tidur, saya pun gitu gak masa first day kat UiTM sabah ni. Almaklumlah, tempat baru, suasana baru. Thats why kena susun dokumen awal-awal. So, kalau kurang masalah, boleh balik awal , tidur awal. Before balik bilik, biasanya korang akan kena brief pasal program untuk keesokan harinya, flow perjalanan program. Pastu korang balik bilik, tapi kesian kat abg and kakak PM ada Post Mortem lagi. So diorang akan meeting and kebiasaannya sampai pukul 2.

Esoknya, korang akan bangun awal. Myb pukul 4 dah kena gather, tuk solat subuh. Dengar kuliah subuh for Muslim, and kuliah Sivik by Student Sivik@non Muslim. Pastu, sarapan pagi,. then ikut program. Macam kitorang dulu, dari pagi sampai malam pakai baju yang sama. Tak sempat nak masuk bilik cuz program hethic. For, 2nd day biasanya khas untuk pendaftaran akademik, Pagi sampai kepetang. So, kalau takda masalah dokumen, korang akan diisytihar sebagai pelajar UITM SABAH. Cuz before this ada yang tak diterima cuz dokumen bermasalah. PAsal ni malas nak komen. Pastu habis ja pendaftaran akademik, then korang akan disajikan dengan cermah pasal UITM SABAH. Dari HEA, HEP, KOLEJ, Unit Kesihatan, Perpustakaan, Koordinator program dan lain2. Cermah ni akan di buat sepanjang MDS. Jangan risau, program akan diselit dengan aktiviti riadah so korang takda lah boring dengar cermah memanjang kan? So, basically, hari terakhir paling best, korang dah habis MDS. Macam heaven ja rasa. Tapi, korang kena ingat. Bayak perkara yang korang kena patuhi. Dulu pernah kes, aku kena marah oleh abang PM, I mean more to FITNAH. Aku turun pakai seluar sampai betis. Then bila aku masuk bilik jumpa Abg Firman(another PM), Abg tu marah aku. Cuz dia ada tengok dua orang pelajar pakai seluar pendek jalan-jalan kat kafe. Abg firman Backup aku. Tq Bang. Akan ku ingat selama-lamanya. CUz student yang ndak bertanggungjawab tu pakai seluar yang super singkat, maca Boxer. Apa kes??

Perasmian akan ikut S.Alam. and kita akn live dari S.ALAM. So kena pakai baju Putih seluar hitam for siswa, and siswi baju kurung putih kain hitam. Untung lah, kami dulu kena pakai baju batik wrna hijau. Sumpah tak berapa berkenan. Pastu wajib pakai tiap hari khamis. Hhaha. Tapi tu pengalaman yang tak kan pernah saya lupakan. Whahaa

So, biasanya korang habis program jumaat or sabtu.SO ahad free, tapi senior akan start masuk hostel. So kalau incase korang kena ragging just jumpa abang PM or jumpa pak Guard. Isnin korang akan start Kuliah. jadual boleh dapat kat papan kenyataan dekat bangunan akademik or boleh ja cek online kat i cress.
masuk student portal, then klik academic and class timetable... 


Pilih kampus, forUiTM Sabah (KK). 

 Then boleh cek kelas korang kat mana  based on kod subject. Klikk Bawah ni



Okeh pesanan:


1) Korang kesian lah kak abg n kakak PM. Diorang penat gak tuh..hehe..considerate lah ya. we know kamu akan penat, tapi kami lagi penat cuz urus sini, and urus sana ^^...TIdur pun pukul 2, bangun kol 4.


2) Internet, jangan risau, kita ada Wifi for student, staff and yang public punya(UiTM SABAH). Kalau yang student punya tu korang kena register, and biasanya akan ambik masa. So better kamu online guna wifi UiTM Sabah instead of UiTM Sabah Student. 
3) apa lagi aku lupa????? erm......Botol air, bawa lah yerh. Air ni penting, kalau korang ngantok, boleh minum. Dan boleh elak penyakit. ^^...

Ada apa2 just tanya. I think ini jak kot for this time. salam 

Checklist Nak masuk UiTM

Assalamualikum

Before i start, boleh tolong klik any Ads kat tepi ni. Interesting kot. Entitle "Thanks for ur click"

Okeh, aku ada baca blog sorang ni yang bagi check list apa yang kena bawa masa nak daftar diri untuk course yang dia ambik tu. 

Check list ni applicable kepada pelajar diploma dan ijazah(yakin ja) UiTM Sabah or sewaktu dengannya.
For siswa(lelaki) and Siswi(perempuan). Panggilan pelajar lelaki dan pelajar perempuan ni dah old fashion dah. Korang dah bergelar pelajar U. Kelas gitu.

AMARAN : POST INI SANGAT PANJANG, SO SEDIAKAN MAKANAN OR MINUMAN DI HADAPAN ANDA. KALAU NAK Berak or kencing, sila laksanakan dulu. Jangan tahan-tahan. Jangan tunggu sampai di hujung-hujung baru nak melepas. Tak baik tuk kesihatan.


Baju :

1) untuk kuliah dan MDS

Okeh, aku dah empat kali urus MDS. 3 kali aku bertugas kat Kolej dan urus makanan. Ada jugak yang bawa luggage macam nak pindah rumah,macam nak menetap kat hostel selama-lama nya. Lawak ada jugak. Siap bawa kayu untuk jemur kain lagi. Untuk lelaki ngan perempuan, sepanjang MDS korang kena pakai Baju kurung for siswi and formal for siswa. Infact sepanjang kuliah pun korang kena pakai baju formal sampai lah ada malam pelepasan tuk benarkan kamu pakai t shirt dan jeans. Ni nak fahamkan korang pasal sahsiah rupa diri masa kat U ni. Cuz ramai jak freshy or junior yang kena saman oleh Pak Guard@polis bantuan. Baju kurang kain lah, terlampau menyerlah, sendat dan lain2. Satu kali saman, sekarang dah rm 50 tak silap. Seriusly? Yupz, aku serius minimum rm 30 kot. 

Before this, semasa perasmian MDS pelajar akan pakai Baju Kurung Putih dan kain Hitam for siswi, dan lelaki baju putih dan seluar hitam. Isnin wajib pakai baju formal. Senior dan junior smua akan pakai formal. Kecuali mereka-mereka yang kebal tak makan saman. Haha.


2) Baju sukan 

Masa MDS nanti biasanya ada senam robik, and before this ada jugak buat treasure hunt. So sila sediakan pakaian sukan yang lengkap ya. Kesian parents nak datang for hantar barang-barang yang tak patut.

3) Pakaian harian
Ni pikir sendiri, kalau aku dulu setiap hari baju 2 kali ganti. Penat kot nak cuci. Aku cuci kain seminggu sekali ja. Jimat tenaga. Tapi no worries cuz ada mesin basuh dah. Untung kot korang, masa zaman aku dulu takda mesin basuh. Fully manual. Berus kain main pinjam2 lagi. Giler penat. Silap haribulan tegap kot aku. Harga nya rm 2.50 (syilling) sekali pakai. duration 60 minit. So cara nak pakai?? Masukkan dulu kain baru masukkan duit. Kalau tak membazir. Cuz kalau korang masukkan duit dulu baru nak masukkan kain 60 minit tu tetap berjalan. Nanti pandai2 lah korang. Lagi2 ada mesin pengering. Guna duit kertas, sekali rm 2. Tapi kebanyakan nya dah rosak, ntah kenapa. 

Tolong lah bawa hanger, cuz kalau korang nak jemur kain tuh tak guna hanger, komfem orang buang kat tepi. Sumpah, pernah jadi kat aku. Tak guna punya orang haha. 
For siswa :
Kasut formal, no sneaker.
Siswi :
Heels? Better pakai flat, or kasuk cuz myB korang akan naik tangga seribu sepanjang MDS. Tak tahulah diorang sedia bus or tak. Cuz pernah juga MD kena suruh jalan kaki. Kalau Student diploma sains better pakai kasut. OR sneaker. Cuz nak masuk lab kan. Kalau pakai kasut or heels yang ndak tertutup, in case ada chemical jatuh kat kaki? apa u nak buat?

 Makanan

Sepanjang MDS korang akan diberi makan free. So, tak payah risau pasal makan. tapi korang sediakan lah botol air. masa MDS ni air kurang sikit, so ada kes yang dehydrated. Tak pasti kalau water cooler kat Dewan Serbaguna(GYM) dah baik. Last sem aku jenguk,belum okeh lagi. So ramai sangat yang dehydrated, terutamanya siswa, cuz diorang ni bajet macho, tak cool lah bawa botol air. Skema tul.

Tapi, dah habis mds, kena beli sendiri. 

Sekalimakan,  tak lari RM 3.50 kecuali korang letak nasi separuh. Diorang kira ikut kuantiti. Siswi ada 2 kafe
a. River View(RV) : Masa sem 1 kami siswa duduk kat Kolej bersebelahan ngan siswi, so kadang-kadang makan kat RV ni. Warung pak Ayob paling sedap ngan ada warung kat tengah-tengah tmpat kawan aku. 
b. Aku tak pasti, cuz dah ganti orang. Dulu BTC. 

Siswa pun ada 2 gak. LAst sem dah ganti tender, apapun kafe sebelah kiri Murah, sebalah kanan MAHAL. Nanti korang pandai-pandai lah.

Then, ada gak kafe kat bangunan Kuliah (Menara ILMU). Makanan kat sini, dah lah sikit. Mahal. Takpe boleh apply Elaun makan for diploma. RM 120 sebulan. Untuung apa?? Sapa nak bagI?

Boleh ja bawa maggi, ada water cooler, kalau malas nak pergi kafe, makan ja Maggi. Sometimes, malam ada orang round hostel jual Burger or BUN. 

 barang Letrik

Okeh, benda ni sensetif. Ada banyak benda yang forbidden untuk di seludup ke hostel. Tak boleh bawa cerek air, water heater, rice cooker, or any benda yang gunakan tenaga yang banyak. Kalau nasib kena tangkap pegawai asrama, next sem tak dapat hostel. Komfem menyewa kat luar yang kosnya rm 1000 sebulan. Speaker pun tak boleh, silap hari bulan kena tangkap kau. Dan sekarang sistem siapa tak register barang letrik, komfem next sem tak dapat hostel. Tapi, register nya ni lebih kurang lepas sebulan kamu masuk hostel.

Yang boleh bawa,charger lappy, hp, Iron,  printer, radio,. Tapi, sepanjang MDS, kalau boleh jangan lah bawa laptop. Cuz takut-takut ada kes kecurian. CUz ada pernah kes orang hilang laptop masa MDS, tapi kat UiTM Cawangan lain. Nanti masa MDS, korang akan tinggalkan bilik. Takda orang jaga. So apa yang korang boleh buat? Kalau dah hilang, redha ja lah.

4) Toiletries
Bawa yang biasa korang pakai. Kalau nak bawa baldi, bakul letak kain, gayung semua tu depends ngan korang. Yang mana korang nak bawa, korang bawa ja. Cuz masa MDS ni selalu nya tandas FULL. Semua pun nak mandi and siap awal. So, kalau ad baldi and gayung, silakan mandi kat luar. cari ja pili air mana yang available. 

5) Alat Tulis and dokumen
Sila bawa alat tulis, cuz after MDS korang terus kuliah. Dokumen jangan dilupa. Cuz masa pendaftaran benda ni penting. MEdical check up? kalau takda pun takpa, cuz boileh buat after MDS. Dokter akan bagi masa. So pada pelajar sekalian, selagi tak kena suruh bawa xray, tak perlu lah bawa sepanjang MDS. Nanti akn kena inform. Dokumen, kan dah kena bagi list. Bawa ja selengkap yang mungkin. 

Owh ya, bawa bantal sendiri. Kalau ada bantal busuk pun jangan lupa, nanti tak nyenyak tidur. hehe. Cadar pun sediakan. Nanti aku akan update pasal perjalanan MDS tuk korang dapat overview pasal perjalanan MDS ni. Tq. Salam, do leave ur comment. Kalau da soalan, just ask . Saya akn cuba tuk jawab. PEnat dah jari jemari aku ni menaip.


This is view dari seorang LELAKI, so for SISWI, myB kamu lebih tahu apa yang kamu kena bawa right?

For MUSLIM jangan lupa bawa pakaina solat, telekung d sebagainya. 

Thats it for now. Salam 



Subject killer for Diploma In Science

Assalamualaikum

Okeh, petang tadi tengah sibuk baca blog orang pasal USM KLE, Macam menarik ja. Then, ada beberapa komen cakap pasal subject killer, And bla bla bla. Malas nak elaborate. Terus aku terdetik pulak nak cakap pasal subject killer masa aku diploma dulu(eceh maca berkurun pulak aku dah habis diploma). Okeh, FYI subject killer ni depends on pendapat seseorang tu. Jujur, bagi aku subject killer masa SPM adalah Physics. Sumpah, aku terlalu GENIUS untuk subject ni. Siap kena panggil "SUPER STUPID" oleh cikgu Wong Foo kesayangan aku. Tulah aku trauma ngan fizik ni. Aku pernah lulus sekali ja sepanjang aku sekolah. itu pun masa baru belajar 1 chapter. SPM?? Jangan cakap. Terlalu lalu lalu lalu lalu lalu genius. Sampailah aku dapat C+ . Kredit. Cukup-cukup makan. Tak pernah gemuk-gemuk.

Bagi diploma Sains, based on results aku lah kan. Ada beberapa subject yang bagi aku agak mencabar mentaliti aku. Dulu aku jenis yang selalu set kan certain subject tu SUSAH. So, end up memang susah. Tapi hakikatnya, aku sebenarnya boleh cuba yang lebih baik dari itu.

Again I SAID, NI based on pendapat aku. Different person ada different opinion on killer subject. Subject yang aku tak berapa nak score sangat masa Diploma. 


Sem 1:
CHM160 : Principle of General Chemistry.


Okeh, subject ni aku rasa sangat susah. Tak tahu kenapa. Aku dapat jawab, tapi kalau ada kesaahan terus kena pangkah oleh lecturer tu. Dia memang sangat sangat sangat strict kalau cek paper orang. Aku siap failed lagi test 1 and test 2. Then test 3 baru aku pass. Reason? Aku masih lagi tak faham sistem U ni. Even OGA aku tak faham maksud dier. Bila dah pertengahan sem 1 baru aku sedar kepentingannya. Haha. Triple lozer for me. Alhamdulillah, final aku struggle berabis buat tutorial yang madam bagi Cuz tak silap takda past year untuk subject ni(YAKIN). Kitorang first batch yang ambik paper ni. Aku siap jumpa MADAM lagi satu hari before paper tuh. Alhamdulillah, aku dapat B. Syukur sangat, ingat dah repeat ka apa. Sebab oga Aku dapat HALF ja okeh. 20/40. Komfem tak dapat A. 

Sem 2 : PHY 210 , Mechanics ll and Thermal Physics

Okeh, untuk paper ni sumpah aku dari awal sem try buat past year. Tapi end dup give up. Cuz aku tak faham langsong. Okeh tipu. Tapi, kalau fizik ni aku terlampau genius kot. Kalau dapat lulus pun aku syukur sangat. Final dia susah kot bagi aku. Alhamdulillah aku dapat gak B+. 

Sem 3 : MAT 238 , Foundation of Applied Math

Subject ni okeh, cuz madam Hasmiah yang ajar. Tapi, masa end of semester dier dah nak beranak dah. So, kena ganti lecturer baru. Dia macam ajar biasa-biasa ja. So aku pun tak ambik kisah sangat. My Bad, end up dapat B ja. Kalu boleh asa tu aku nak ja cakap kat Madam.


"Please mada, tahan lah dulu sebulan ja lagi kami nak exam, nanti2 lah beranak"


Haha, Tapi sebenarnya usaha yang membezakan kita rite? Aku dapat B ja. apapun Alhamdulillah. Bab-bab mengira ni aku terlalu expert. Sampai every test aku fail. Haha.. 



Sem 4 : QMT 


Okeh, subject ni okeh. Tapi salah aku. Aku terlalu enjoy masa study week.Haloba nak habiskan baucer buku. Aku buat 6 past year. Tanpa memahami. Aku asal buat jerh. Sedih kot. Pointer aku jatuh pasal subject ni. Tapi masa sem 4 ni aku target A untuk subject yang 4 jam kredit. And i did score A, thats why dapat dean;s. Tuk sem 4 ni aku dapat 2 B, QMT and PHY. alhamdulillah gak. Qmt ni aku expect akan repeat. Tapi tak pulak. alhamdulillah. Phy?? Sumpah aku dah try my best. Last-last B(Paling rendah bagi PHY untuk 6 sem)

Sem 5 : PHY 310

Okeh, subjec ni aku rasa aku dapat ja goreng masa Final hari tu. Tapi bila dah keluar dewan. Then aku sibuk0sibuk nak dengar diorang bincang. Baru aku SEDAR, ada formula yang aku tersalah. Nak nagis pun ada. Tapi, aku takda lah nangis. Emosi jak kot. Apapun Alhamdulillah aku dapat A-. Spoil tul. Tak dapat nak merasa 4 flat.

Sem 6 : BIO 320 

Dari sem 1 sampai sem 5, Bio lah subject yang aku dapat kekalkan dapat A ja memanjang. Bukan nak takbur, tapi aku sumpah minat subject Bio ni. Aku kuat imagine things kan. So terbayang lah apa yang aku baca. Rasa macam gifted ja(okeh, melebih). Tapi bila sem 6 ni, sumpah terlalu banyak benda nak ingat. Especially chapter pasal Animal. Terlalu banyak, dan terlalu complicated. Chapter lain aku dah dapat score kot. And First time for BIO ada soalan yang aku tinggalkan. Sedih kot. Lagipun gap dekat sangat. 2 hari jak between subject, Kau bayangkan. orang lain exam dua minggu. Kami 6 hari dah siap. Tak kah emo? Turun berat badan aku. Tapi Alhamdulillah aku still dapat A..tapi A- ja. Skali ngan CHM 361 aku. 

So konklusi nya?? Lain orang, lain subject yang diorang kureng mahir. Dan bagi aku, even subject tu susah sangat. Kalau kau usaha, Struggle, Doa , tawakkal. Tak mustahil kau dapat score. Jangan EMO okeh, cuz ada ja subject ni orang yang dapat A. Aku kurang usaha tuk subject tu kot.Tulah pasal. hehe



3 year (part 1)

Assalamualaikum WBT. 

Seperti yang korang tahu (bajet artis), aku dah habiskan Diploma Sains aku. Kenapa tak masuk matrix? Okeh, soalan tuh aku malas nak pikirkan balik. Dulu add math aku dapat excellen or E... Pastu cikgu aku bagi sekeping duit bernilai RM 50tuk recheck results aku. Rupanya aku dpt C+, kementerian tersalah key in markah aku kot. Apapun, aku redha, mungkin ini yang terbaik untuk aku. Even masa SPM, aku ntah apa yang aku jawab for add math ni.,

Its going to be a long POST. 

Part 1, Dunia Uni, siapa tak enjoy? Awal lagi dah bergelar mahasiswa. Title ja mahal, hakikatnya?? lu pikir lah sendiri. Terlalu banyak tempetation. Mind masih virgin, baru nak kenal dunia. Belum tahu erti berFOYA_FOYA. Aku tak terkecuali, masih hidup dengan cara old skul. Masih lagi dengan kemalasan tiada penghujung. Masa tuh ada abg PM, sekarang dah jadi lecturer dah dia yang aku rapat. Nama dier abg Firman. Abg PM pujaan, harapan bangsa dan agama. Ceh. Dia yang guide akumasa awal-awal masuk dulu.
Sumpah, PART 1 adalah moment paling panjang aku rasa masa study kat UiTM Sabah. Cuz part 1 ni kira freshy. Kau lah paling adik dalam kampus. Dah lah dengar cerita ada orang kena buli. Risau gak aku, kalau-kalau aku yang jadi mangsa  rogol buli kat sana. 

Apapun, yang pasti aku ngan bestfren aku MAd share sebilik. Pastu jumpa Ustad ngan Jairon. Semua muka suci first day, except mad lah. Cuz aku dah kenal dia dah. And ada Ustad that we hope akan GUIDE kami. walau pun hakikatnya dia pun lebih kurang ja macam kami. Then Mad Quit masa middle of sem. Sedih?? Of course, i consider him one of my strength, after ALLAH, Nabi, ISlam, Mama, Abah, Along, Amat, Wan, Arif, rini. Okeh, macam banyak sangat kan strength aku ni? 

By the way, dipendekkan cerita aku berkawan ngan budak group aku which is Group one. Yang aku malas ada group-group ni, adalah dibanding-banding kan. Ada sorang group two cakap kat aku. RIGHT ON THE FACE

"Ismi, mana kawan-kawan kau? Kau tengok kami, ukhwah, mana-mana pergi, Sama2"


Okeh, he's older than me. Tapi, aku tak nak kalah kan? mesti lah nak menang kan? Ego aku membuak-buak.Aku jawab :

"Diorang kat surau", dengan nada yakin 100 percent even diorang masa tu tengah guling-guling kat bilik tengok running man.(yakin ja)

Apapun. sekrang dah rapat dah group 1 and 2. Since sem 4 kitorang share lecture. Uhwah Fillah. takda dah istilah group(though for some people masih ada)

Sem 1 was really though for me, sebab aku masih bawa gaya aku masa kat skolah ke alam universiti. BerFOYA-FOYA dalm belajar. Tak serius. Assignent tak buat. And to be honest, semau test pertaa aku FAILED except for BIO. Masa tuh paling menakutkan is CHM. I break up with myEx on that day. Sediursly sedih. BUkan jodoh, apa bleh buat? 

Apapun Alhamdulillah, aku dapat gak sesuaikan diri. Bertambah rajin belajar, buat assignment. Aku jumpa ngan kawan-kawan yang sangat supportive. Aku selalu belajar ngan Shafiq, dia ni gila kuat emo. Dia lah lelaki paling emo pernah aku jumpa kat dunia ni haha. (gurauan). Dia hebat math. Aku? DOUBLE LOZER kalau pasal kira mengira ni. I just cant take it. Aku terlalu genius for Math. haha. End up dapat B+ ja. Guess what, my turning point is bila aku dapat anugerah dekan. Tulah firstime aku dapat anugerah akademik since tahun 2002. Kau bayang kan berapa lama tuh? Then i realize, i can DO it. Boleh bersama mereka yang genius-genius. Berjalan seiring dengan mereka in terms of academic. Even masa tuh result dekan aku adalah yang ke dua terendah. Masa tu ada lebih kurang 14 orang batch kami dapat dekan. 

Syukur ALHAMDULILLAH. Kita dah habis.



Ok Boring. Aku ngantok sebenranya.





GEMPAR : Ular Sawa pembunuh ditangkap

Assalamualaikum

Putatan, 20 mei : Seekor Ular sawa sepanjang lebih kurang 5 kaki dipercayai datang dari hutan berhampiran telah berjaya di tewas kan oleh anak muda kampung Tebongon. Reptilia itu yang mampu untuk menelas seorang budak, or even seorang dewasa telah di lihat oleh seorang penduduk yang hairan dengan kekecohan ibu-ibu ayam di reban miliknya yang berhampiran dengan rumah. Ular tersebuk dengan slumbernya melilit reban tersebut. Kerugian dilaporkan hasil penangkapan ular tersebut masih dalam perhitungan. Yang pasti,  reban tersebut roboh disebabkan lilitan manja ular tersebut yang degil ketika di tangkap. Bapak and Ibu-ibu ayam dipercayai masih selamat,.

Okeh, enough with that. Tadi aku baru nak bakar sampah kat depan rumah. Tiba-tiba aku dengar jiran aku kecoh. Ingat apa ke benda jadi ngam mak cik seorang tuh. Dah lah cucu dia ada kat rumah. Risau aku. Sekali, bila aku jenguk, rupanya diorang dah tangkap sekor ular, kira dalam beberapa orang juga nak angkat tu ular. Yelah kan, tak kan nak sendiri-sendiri kot. Kita ni bukan lah expert macam mendiang steve irwin dalam crocodile hunter tu kan? So, disambungkan cerita. Pakcik2 and makcik2 kat sana semua kecoh and diorang suruh patahkan gigi ular tuh. Cian kot. Tapi, yang slumbernya ada sorang pakcik tu datang bawa playar. Kalah dentist. 


Btw, ular tu aku tak tau nasib dier. Tapi, aku maikn risau bila pikirkan balik, cuz adik-adik aku ni suka sangat main kat semak. Yalah kan, budak-budak kampung. Aku pun gitu jugak dulu. Tapi tak pernah lah jadi kes macam ni. Yang pasti, Ular datang dari semak berhampira sebab habitat diorang dah terganggu. Dulu semak or hutan dekat ngan kuburan kampung aku Tebongon ni Luas. Tapi, hasil pembangunan dekat nagn kampung ni, habitat haiwan ni pun di ganggu. Festime aku jadi pencinta alam. 

Apapun, aku risau kot. Yelah, hari tu ada jugak sorang kakak ni dia terpijak anak ular. Trus masuk hospital. 


Apapun, berhati0hati. Jangan disangka, semak yang tenang takda Ular. 


Perangai budak sekolah di Malaysia


ASSALAMUALAIKUM WBT 

Have you watch a typical malaysian student on youtube??
 if not, lets watch this


Sebahagian memang typical and sebahagian not very typical tuk aku. Ok, aku dulu sekolah kat SMK Putatan. Aku masuk kelas science stream. Berbilang kaum dalam 1 kelas. There were not so many Chinese and indian at my school. Kat kelas aku ada sorang lah yang sino kadazan, nama dia Rayzino Liew. Well, sebabkan kami kat Sabah, kebanyakan adalah bumi putra. Ada sumandak lagi. Mary and Eva. Pastu bangsa lain pun ada, banjar, bugis, brunei, bajau, Melayu pun ada. Ada dua orang kot class mates aku yang pindah Sabah. Yelah, diorang ikut parents kan. Then ada sorang dari Sarawak. Auni?? Yupz Sarawakian, but bermaustatin kat Sabah.

OK what so typical in my class?? Based on video. Some takda, some ada. Well for me, every class room have their own story.

1) The Blur Guy.

 – kat kelas aku takda kot, smua happy go lucky. Kecoh2, ganas2, bising2. Tulah Generazi. Tapi, for the only class yang aku rasa kebanyakan kami akan Jadi SUPER BLUR kalau masa FIZIK.  Every class akan buat kat lab, then aku akan duduk paling depan, sebelah budak paling genius kat kelas aku. Aldi, thank god dia ni tak lokek ilmu. Btw, FIZIK kat SMK PUTATAN ni ada sejaarah tersendiri. Masa beberapa tahun sebelum aku SPM, FIZIK ni ada 1 cabaran, Tak pernah ada pelajar sekola kami yang dapat A. So, SIR WONG FOO cabar:



“Kalau ada pelajar yang dapat A, saya kerat jari kelingking saya”

Okeh,, tup tup, Abang si ALDI ni yang Dapat A masa tuh. Nah kau, terbeliak kot mata sir Masa tuh. SEJARAH OK. Tapi, takkan lah dia nak kerat jari dia kan? Instead, dia replace ngan duit. Kih3. Pastu, every year ada ja pelajar yang dapat A for PHY.

2) The gamblers?? – 

Ok ni pun takdak, semua sucy murni kot. Atau lakonan semata-mata? Haha.

3)The Ponteng?? 

-  Ok, setakat ni. Kelas aku takda yang pandai escape kelas or sekolah. Kelas lain aku tak tahu. Kami kelas budak-budak baik kot especially aku (Ok, Tipu).

4) The Popular Kid 

– Kalau ada pun, bukan kelas aku kot. Kalau diorang femes, takda lah sampai lambai-lambai bajet hot keliling skolah kan? Sekadar jadi topic perbincangan ja.

5) The weirdo 

– Okeh, ini ada. I mean not practically weirdo, just sometimes. Kalau kelas fizik, pernah sorang kawan perempuan aku. Masa kelas fizik, sumpah asyik salin nota ja. Fokus giler, skali bila keluar jak kelas,

 “ISMI, SMART TAK LUKISAN SAYA??”  


Okeh, tipu, tapi memang dia melukis ok. Semua mantap belakon dalam kelas sir.
Weird but fun


6) The Emo Machine – Ok, ada. No komen.

7) The bUllies 

– Ok I repeat, kelas aku budak baik-baik, takda pembuli…………………………………… OKEH, sebenarnya ada tapi not physically, but mentally. Biarlah aku dan kawan kelas aku yang tahu.

8) The flirting machine 

– xda. Kalau Gossip ADA. Kelas mana yang takda GOSSIP?? Please, kutuk-kutuk tu dah biasa dah. Tapi takda lah lebih=lebih.Berdosa tau.

9) The copying Machine 

– Ok, kalau kat kelas PHY, aku akan rapat ngan ALDI, dengan alasan mau berbincang. Faham konsep and COPY. I LIKE COPY. Tu lah pasal PHY dapat C+ ja. LOLZ. Tapi, copy is part of learning kot, dengan itu korang akan lebih faham, dan menambahkan kemahiran. Haha, KEMAHIRAN MENGCOPY, last-last boleh buat kedai PHOTOCOPY. LOL. kalau kat U, copy tolak markah or assignment kena reject. Taba Ok. sekarang dah hilang dah copy maste punya habit ni (ye ke?? Yakin ja lah)

10) 1 Malaysia :

SEMUA PUN 1 MALAYSIA. KAMI KAT GENERAZI semua boleh masuk, Kadazan ngan banjar, ngan brunei, ngan bajau, ngan melayu, ngan Chinese. Even berbeza pandangan, tapi kami tetap 1, Rakyat MALAYSIA. (BOLEH JADI YB Dah??)
Malas nak komen panjang2, tapi skul lyfe is much exciting than U lyfe.

Most of my class mates kenal dari skolah rendah g. MAD, LD, HANI, BUlat, Fifah, Aq, Skin, Farhana, Tyra. Kenal since darjah 5 lagi. Sekarang dah 10 years kenal. ALHAMDULILLAH> UKHWAH FILLAH

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...