MDS UiTM

Assalamulaikum

Before U continue, Can u Do mE A favour? Click one of the "THANX FOR CLICKK" ICON. Interesting things to discover.

Okeh, entry kali ni saja nak cerita pasal MDS or known as Minggu destini siswa. Dulu kami first batch yang guna istilah MDS, sebelum ni diorang guna MMS. Minggu mesra siswa. MDS ni senior kami kata, minggu dera siswa. Tapi takda lah sampai ragging. Just korang kan kena ikut program, so kena strict sikit cuz sometimes ada ja student baru yang buang tebiat. Harap korang bukan salah seorang dari tu lah ya. 


AMARAN : POST FOR STUDENT BARU UiTM SABAH


Masa MDS ni korang akan di jaga or kena guide oleh abang or kakak PM or PMDS  PM?? What is that?? Sejenis keropok??? Boleh makan ker?? Prime Minister?? Haha. Okeh, PM stand for peers mentor. Or Pemimpin Minggu Destini Siswa. Saya dah 4 kali jadi PM since sem 3 harituh. Best kot urus MDS ni, selain pengalaman, ianya juga akn improve soft skill kamu. Like communication skill, dan lain2. 

Masa MDS ni, student baru akan ikut orentasi sepenuh masa. Korang memang penat. JAdual MDS bergantung dengan kampus Shah Alam. Diorang yang bagi jadula for every MDS. So student just duduk program ja. Tapi sumpah, penat jugak kot lagi-lagi kalau sampai pukul 11. Kami dulu sampai pukul 12 kot. Ada Roll Call lagi malam. Hampeh sungguh.  Abang and kaka PM kesian kot. CUz diorang yang kena urus semua benda. Tuk memastikan kelancaran majlis.

Okeh, let me start,(Baru nak start?? Okeh, entry ni panjang, sila bawa kordial yang ada dalam peti sejuk sebelum meneruskan pembacaan)..

1st day biasanya student baru akan mendaftar kat Kolej(Hostel korang). Siswi, kat Kolej Mantanani.(dulu kena panggil cluster A) dan siswa di Kolej Manukan(kena panggil cluster C). Flow every sem berbeza. Scenario last sem, Student siswa jalan kaki and siswi naik Bas. Siswa dekat ja jalan. Tak samapi 10 minit sampai dah kat hostel. PADA yang ada penyakit, korang boleh request bilik kat bawah. Tapi, kena ada pengesahan dari doktor Haslezah(Doktor kat klinik UiTM Sabah). Kalau takda pengesahan, then duduk lah kat bilik yang kena bagi. 

Tips kalau nak sebilik ngan kawan yang korang kenal. Sila lah datang bersama-sama. InsyaALLAH boleh dapat bilik yang sama. istilah BOOKING kan takda, cuz menyusahkan. nanti ada bilik yang terskip. Tapi depends ngan unit Kolej Ye. Last sem, kita kasi bilik ikut kursus. So Diploma sains sebilik ngan budak diploma sains, banking with banking, and so on. My advice, sila lah datang awal, kalau datang awal, incase bilik kena buka dari bawah ke atas, korang yang datang awal boleh dapat bilik bawah. Sapa yang datang awal. boleh ja keluar dari U tuk melawat kawasan sekitar or nak beli barang or kelengkapan diri cuz UiTM Sabah dekat ja ngan Indah permai. Ada Giant, and kat sulaman ada Likas MArt. (yakin ja). Owh ya, kat hostel, SISWA selesa compare ngan siswi. Kalau siswi, if dapat bilik ber dua kira untung cuz sebilik dua orang and single bed. Pastu locker pun asing asing. Macam kes aku dulu,kitorang tinggal cluster B or Kolej Mabul masa awal- before transfer to Cluster C. So dapat bilik ber empat, Double decker bed, pastu locker kecil and share. I mean, satu locker terbahagi dua. Pastu kipas sebilik ada satu ja. Giler panas kalau dah musimpanas. Tapi, untungnya view kat Hostel siswi ni best and angin kuat ja. So, it shouldnt be a problem.For SISWA, Untung kot, Locker satu yang besar, katil sendiri-sendiri, meja belajar sendiri. Kira ada ruang peribadi sendiri lah. Kipas ada 2. Tapi, kalau korang tengok kipas tu hitam, try test pegang kat atas dier, sumpah tebal ja habuk tu. Maca tak pernah kena bersihkan.

Biasanya, pendaftaran kolej berlangsung sampai pukul 2. Pukul 3 lebih, semua student akan kena gather dan bergerak ke Dewan serbaguna untuk pengenalan MDS. Before tu diorang kena asar lah kan kat bilik sendiri. Biasanya first day, program dia light ja. Pengenalan MDS and sedikit ceramah, Solat maghrib, Isya makan petang, pastu sesi semak dokumen. Minum malam dan tidur. TAPI, masalah tuk first day ni ramai sangat tak dapat tidur, saya pun gitu gak masa first day kat UiTM sabah ni. Almaklumlah, tempat baru, suasana baru. Thats why kena susun dokumen awal-awal. So, kalau kurang masalah, boleh balik awal , tidur awal. Before balik bilik, biasanya korang akan kena brief pasal program untuk keesokan harinya, flow perjalanan program. Pastu korang balik bilik, tapi kesian kat abg and kakak PM ada Post Mortem lagi. So diorang akan meeting and kebiasaannya sampai pukul 2.

Esoknya, korang akan bangun awal. Myb pukul 4 dah kena gather, tuk solat subuh. Dengar kuliah subuh for Muslim, and kuliah Sivik by Student Sivik@non Muslim. Pastu, sarapan pagi,. then ikut program. Macam kitorang dulu, dari pagi sampai malam pakai baju yang sama. Tak sempat nak masuk bilik cuz program hethic. For, 2nd day biasanya khas untuk pendaftaran akademik, Pagi sampai kepetang. So, kalau takda masalah dokumen, korang akan diisytihar sebagai pelajar UITM SABAH. Cuz before this ada yang tak diterima cuz dokumen bermasalah. PAsal ni malas nak komen. Pastu habis ja pendaftaran akademik, then korang akan disajikan dengan cermah pasal UITM SABAH. Dari HEA, HEP, KOLEJ, Unit Kesihatan, Perpustakaan, Koordinator program dan lain2. Cermah ni akan di buat sepanjang MDS. Jangan risau, program akan diselit dengan aktiviti riadah so korang takda lah boring dengar cermah memanjang kan? So, basically, hari terakhir paling best, korang dah habis MDS. Macam heaven ja rasa. Tapi, korang kena ingat. Bayak perkara yang korang kena patuhi. Dulu pernah kes, aku kena marah oleh abang PM, I mean more to FITNAH. Aku turun pakai seluar sampai betis. Then bila aku masuk bilik jumpa Abg Firman(another PM), Abg tu marah aku. Cuz dia ada tengok dua orang pelajar pakai seluar pendek jalan-jalan kat kafe. Abg firman Backup aku. Tq Bang. Akan ku ingat selama-lamanya. CUz student yang ndak bertanggungjawab tu pakai seluar yang super singkat, maca Boxer. Apa kes??

Perasmian akan ikut S.Alam. and kita akn live dari S.ALAM. So kena pakai baju Putih seluar hitam for siswa, and siswi baju kurung putih kain hitam. Untung lah, kami dulu kena pakai baju batik wrna hijau. Sumpah tak berapa berkenan. Pastu wajib pakai tiap hari khamis. Hhaha. Tapi tu pengalaman yang tak kan pernah saya lupakan. Whahaa

So, biasanya korang habis program jumaat or sabtu.SO ahad free, tapi senior akan start masuk hostel. So kalau incase korang kena ragging just jumpa abang PM or jumpa pak Guard. Isnin korang akan start Kuliah. jadual boleh dapat kat papan kenyataan dekat bangunan akademik or boleh ja cek online kat i cress.
masuk student portal, then klik academic and class timetable... 


Pilih kampus, forUiTM Sabah (KK). 

 Then boleh cek kelas korang kat mana  based on kod subject. Klikk Bawah ni



Okeh pesanan:


1) Korang kesian lah kak abg n kakak PM. Diorang penat gak tuh..hehe..considerate lah ya. we know kamu akan penat, tapi kami lagi penat cuz urus sini, and urus sana ^^...TIdur pun pukul 2, bangun kol 4.


2) Internet, jangan risau, kita ada Wifi for student, staff and yang public punya(UiTM SABAH). Kalau yang student punya tu korang kena register, and biasanya akan ambik masa. So better kamu online guna wifi UiTM Sabah instead of UiTM Sabah Student. 
3) apa lagi aku lupa????? erm......Botol air, bawa lah yerh. Air ni penting, kalau korang ngantok, boleh minum. Dan boleh elak penyakit. ^^...

Ada apa2 just tanya. I think ini jak kot for this time. salam 

4 comments:

Asffa said...

Wah..mcm plkn sdah, ada roll call lewat mlm. Bgun pkul 3, tdur pkul 12, ok dh biasa.

Kalau pasal bju kurung putih and skirt hitam tu mesti yg plain ka? Ndak boleh ka yg corak-corak? Kalau plain, mcm bju student f6 d skola sa pulak.

Secondly, boleh bg contoh ka psal msalah dokumen tu? Sa tkut nti ada apa-apa mslah. Maklumlah, first time.

Next, blehka bwak laptop time mds? Sa tkut mau ksi tggal laptop d hostel la. Nti ada apa2.

Blehkah family msuk p hostel mau tlg angkt brang?

Emm, stkat ni tu jak kali soalan sa (nti lain kali mau tnya lg ni, bleh ba kan?). Terima kasihlah sbb buat entri yg sgt penting dan berguna ni.

Ahmad Ismi said...

haha..yupz..bgun awal ^^

1) baju kurung : as ong as putih rsnya ok..cuz kami dulu just putih n kain hitam ^^...X pasti psl kali ni..gudluck 2 JUN ^^..SIswi ^^

2) Masalah dokumen..contoh..ibu bapa ada ic..tapi xda surat beranak..so ni kira kena ada akuan sumpah..tp biasanya intake JUN jarang ada mslh gini..intake disember yg ada masalah sikit..^^

3) Boleh ja..tp better jangan dulu lah..cuz kamu akan tinggalkan bilik..and xda orang yg akan jaga bilik..kalau rumah jauh..bawa lah...kalau rumah dekat...better x payah..kalau nak bwak gak..heret sepanjang program....haha...cuz kalau hilang... kita x dpt buat apa2 selain suruh kamu redha

Family?? Boleh sangat..bawa 1 kampung pun boleh..haha..biasalah tu...parents nak gak kan tgk keadaan bilik..tlg2 angkt barang..dan lain2..haha


haha..ceh.ok..wlcm

Asffa said...

thank u. Terbaik punya jawapan. Kena la bwak laptop spnjg mds sbb rmah jauh. Dlm srat twaran, sa mndftar 5 jun. hehe :)

Ahmad Ismi said...

hehe...iya...owh ic..mmg ada tarikh lain2..hehe....Goodluck..hati2 ya..hehe..

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...