3 year (part 1)

Assalamualaikum WBT. 

Seperti yang korang tahu (bajet artis), aku dah habiskan Diploma Sains aku. Kenapa tak masuk matrix? Okeh, soalan tuh aku malas nak pikirkan balik. Dulu add math aku dapat excellen or E... Pastu cikgu aku bagi sekeping duit bernilai RM 50tuk recheck results aku. Rupanya aku dpt C+, kementerian tersalah key in markah aku kot. Apapun, aku redha, mungkin ini yang terbaik untuk aku. Even masa SPM, aku ntah apa yang aku jawab for add math ni.,

Its going to be a long POST. 

Part 1, Dunia Uni, siapa tak enjoy? Awal lagi dah bergelar mahasiswa. Title ja mahal, hakikatnya?? lu pikir lah sendiri. Terlalu banyak tempetation. Mind masih virgin, baru nak kenal dunia. Belum tahu erti berFOYA_FOYA. Aku tak terkecuali, masih hidup dengan cara old skul. Masih lagi dengan kemalasan tiada penghujung. Masa tuh ada abg PM, sekarang dah jadi lecturer dah dia yang aku rapat. Nama dier abg Firman. Abg PM pujaan, harapan bangsa dan agama. Ceh. Dia yang guide akumasa awal-awal masuk dulu.
Sumpah, PART 1 adalah moment paling panjang aku rasa masa study kat UiTM Sabah. Cuz part 1 ni kira freshy. Kau lah paling adik dalam kampus. Dah lah dengar cerita ada orang kena buli. Risau gak aku, kalau-kalau aku yang jadi mangsa  rogol buli kat sana. 

Apapun, yang pasti aku ngan bestfren aku MAd share sebilik. Pastu jumpa Ustad ngan Jairon. Semua muka suci first day, except mad lah. Cuz aku dah kenal dia dah. And ada Ustad that we hope akan GUIDE kami. walau pun hakikatnya dia pun lebih kurang ja macam kami. Then Mad Quit masa middle of sem. Sedih?? Of course, i consider him one of my strength, after ALLAH, Nabi, ISlam, Mama, Abah, Along, Amat, Wan, Arif, rini. Okeh, macam banyak sangat kan strength aku ni? 

By the way, dipendekkan cerita aku berkawan ngan budak group aku which is Group one. Yang aku malas ada group-group ni, adalah dibanding-banding kan. Ada sorang group two cakap kat aku. RIGHT ON THE FACE

"Ismi, mana kawan-kawan kau? Kau tengok kami, ukhwah, mana-mana pergi, Sama2"


Okeh, he's older than me. Tapi, aku tak nak kalah kan? mesti lah nak menang kan? Ego aku membuak-buak.Aku jawab :

"Diorang kat surau", dengan nada yakin 100 percent even diorang masa tu tengah guling-guling kat bilik tengok running man.(yakin ja)

Apapun. sekrang dah rapat dah group 1 and 2. Since sem 4 kitorang share lecture. Uhwah Fillah. takda dah istilah group(though for some people masih ada)

Sem 1 was really though for me, sebab aku masih bawa gaya aku masa kat skolah ke alam universiti. BerFOYA-FOYA dalm belajar. Tak serius. Assignent tak buat. And to be honest, semau test pertaa aku FAILED except for BIO. Masa tuh paling menakutkan is CHM. I break up with myEx on that day. Sediursly sedih. BUkan jodoh, apa bleh buat? 

Apapun Alhamdulillah, aku dapat gak sesuaikan diri. Bertambah rajin belajar, buat assignment. Aku jumpa ngan kawan-kawan yang sangat supportive. Aku selalu belajar ngan Shafiq, dia ni gila kuat emo. Dia lah lelaki paling emo pernah aku jumpa kat dunia ni haha. (gurauan). Dia hebat math. Aku? DOUBLE LOZER kalau pasal kira mengira ni. I just cant take it. Aku terlalu genius for Math. haha. End up dapat B+ ja. Guess what, my turning point is bila aku dapat anugerah dekan. Tulah firstime aku dapat anugerah akademik since tahun 2002. Kau bayang kan berapa lama tuh? Then i realize, i can DO it. Boleh bersama mereka yang genius-genius. Berjalan seiring dengan mereka in terms of academic. Even masa tuh result dekan aku adalah yang ke dua terendah. Masa tu ada lebih kurang 14 orang batch kami dapat dekan. 

Syukur ALHAMDULILLAH. Kita dah habis.



Ok Boring. Aku ngantok sebenranya.





7 comments:

Anonymous said...

salam bro , congrates dah habis diploma and dapat flying colors result .. if you don't mind if i'm asking .. lepas nie bro nak further course ape ye ?

#btw , your blog's song best baa .. great drama though :) suke suke

Ahmad Ismi said...

wasallam.... sis/bo..... tq...sy try nak mohon dental...harap di pertimbangkan.... and2...sy nak try USM KLE..medic kat India... Try ja smua..kalau sangkut sy try lah..kalau x dpt dua-dua ni..sy redha je..^^

Ahmad Ismi said...

btw..yupz..super like lagu ni.asyik layan movie ni masa sem 5 tak silap..hehe ^^

Anonymous said...

oh i see .. acctually saya diploma sains jugak same mcm bro , sekarang dah nak masuk sem 5 , and coinccidentally nak further dentistry for my degree same mcm bro .. so , don't be surprise sebab saya quite following your blog which I find out blog bro byk membantu ..

#thanks sharing and keep up updating ye bro

Ahmad Ismi said...

iya?? wah teharu..Alhamdulillah..berguna gak..score lah baik2..insyaALLAH boleh tu..kena 3.9++ kalau nak dental..sy x sampai...jauh lagi kot..xpa..sy redha. T__T heheh

Anonymous said...

oh seriously 3.9++ .. tinggi gile T_T
Btw, tapi saye tengok entry requirement utk dentistry uitm 3.5 ke saye salah ?

Ahmad Ismi said...

sy ada tnya dean's faculty... 3.5 tuh minimum requirement..tapi yg dapat excellent which is 3.5 keatas sangat ramai..jadi diorang pilih yg terbaik... last year smua yg dpt 3.93 ja yg dpt dental..ada gak diploma sains student..dia pergi buat rayuan x silap..huhuh..xpa..ada 2 sem lagi..target lah 4 flat ya..hehehe

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...