Checklist Nak masuk UiTM

Assalamualikum

Before i start, boleh tolong klik any Ads kat tepi ni. Interesting kot. Entitle "Thanks for ur click"

Okeh, aku ada baca blog sorang ni yang bagi check list apa yang kena bawa masa nak daftar diri untuk course yang dia ambik tu. 

Check list ni applicable kepada pelajar diploma dan ijazah(yakin ja) UiTM Sabah or sewaktu dengannya.
For siswa(lelaki) and Siswi(perempuan). Panggilan pelajar lelaki dan pelajar perempuan ni dah old fashion dah. Korang dah bergelar pelajar U. Kelas gitu.

AMARAN : POST INI SANGAT PANJANG, SO SEDIAKAN MAKANAN OR MINUMAN DI HADAPAN ANDA. KALAU NAK Berak or kencing, sila laksanakan dulu. Jangan tahan-tahan. Jangan tunggu sampai di hujung-hujung baru nak melepas. Tak baik tuk kesihatan.


Baju :

1) untuk kuliah dan MDS

Okeh, aku dah empat kali urus MDS. 3 kali aku bertugas kat Kolej dan urus makanan. Ada jugak yang bawa luggage macam nak pindah rumah,macam nak menetap kat hostel selama-lama nya. Lawak ada jugak. Siap bawa kayu untuk jemur kain lagi. Untuk lelaki ngan perempuan, sepanjang MDS korang kena pakai Baju kurung for siswi and formal for siswa. Infact sepanjang kuliah pun korang kena pakai baju formal sampai lah ada malam pelepasan tuk benarkan kamu pakai t shirt dan jeans. Ni nak fahamkan korang pasal sahsiah rupa diri masa kat U ni. Cuz ramai jak freshy or junior yang kena saman oleh Pak Guard@polis bantuan. Baju kurang kain lah, terlampau menyerlah, sendat dan lain2. Satu kali saman, sekarang dah rm 50 tak silap. Seriusly? Yupz, aku serius minimum rm 30 kot. 

Before this, semasa perasmian MDS pelajar akan pakai Baju Kurung Putih dan kain Hitam for siswi, dan lelaki baju putih dan seluar hitam. Isnin wajib pakai baju formal. Senior dan junior smua akan pakai formal. Kecuali mereka-mereka yang kebal tak makan saman. Haha.


2) Baju sukan 

Masa MDS nanti biasanya ada senam robik, and before this ada jugak buat treasure hunt. So sila sediakan pakaian sukan yang lengkap ya. Kesian parents nak datang for hantar barang-barang yang tak patut.

3) Pakaian harian
Ni pikir sendiri, kalau aku dulu setiap hari baju 2 kali ganti. Penat kot nak cuci. Aku cuci kain seminggu sekali ja. Jimat tenaga. Tapi no worries cuz ada mesin basuh dah. Untung kot korang, masa zaman aku dulu takda mesin basuh. Fully manual. Berus kain main pinjam2 lagi. Giler penat. Silap haribulan tegap kot aku. Harga nya rm 2.50 (syilling) sekali pakai. duration 60 minit. So cara nak pakai?? Masukkan dulu kain baru masukkan duit. Kalau tak membazir. Cuz kalau korang masukkan duit dulu baru nak masukkan kain 60 minit tu tetap berjalan. Nanti pandai2 lah korang. Lagi2 ada mesin pengering. Guna duit kertas, sekali rm 2. Tapi kebanyakan nya dah rosak, ntah kenapa. 

Tolong lah bawa hanger, cuz kalau korang nak jemur kain tuh tak guna hanger, komfem orang buang kat tepi. Sumpah, pernah jadi kat aku. Tak guna punya orang haha. 
For siswa :
Kasut formal, no sneaker.
Siswi :
Heels? Better pakai flat, or kasuk cuz myB korang akan naik tangga seribu sepanjang MDS. Tak tahulah diorang sedia bus or tak. Cuz pernah juga MD kena suruh jalan kaki. Kalau Student diploma sains better pakai kasut. OR sneaker. Cuz nak masuk lab kan. Kalau pakai kasut or heels yang ndak tertutup, in case ada chemical jatuh kat kaki? apa u nak buat?

 Makanan

Sepanjang MDS korang akan diberi makan free. So, tak payah risau pasal makan. tapi korang sediakan lah botol air. masa MDS ni air kurang sikit, so ada kes yang dehydrated. Tak pasti kalau water cooler kat Dewan Serbaguna(GYM) dah baik. Last sem aku jenguk,belum okeh lagi. So ramai sangat yang dehydrated, terutamanya siswa, cuz diorang ni bajet macho, tak cool lah bawa botol air. Skema tul.

Tapi, dah habis mds, kena beli sendiri. 

Sekalimakan,  tak lari RM 3.50 kecuali korang letak nasi separuh. Diorang kira ikut kuantiti. Siswi ada 2 kafe
a. River View(RV) : Masa sem 1 kami siswa duduk kat Kolej bersebelahan ngan siswi, so kadang-kadang makan kat RV ni. Warung pak Ayob paling sedap ngan ada warung kat tengah-tengah tmpat kawan aku. 
b. Aku tak pasti, cuz dah ganti orang. Dulu BTC. 

Siswa pun ada 2 gak. LAst sem dah ganti tender, apapun kafe sebelah kiri Murah, sebalah kanan MAHAL. Nanti korang pandai-pandai lah.

Then, ada gak kafe kat bangunan Kuliah (Menara ILMU). Makanan kat sini, dah lah sikit. Mahal. Takpe boleh apply Elaun makan for diploma. RM 120 sebulan. Untuung apa?? Sapa nak bagI?

Boleh ja bawa maggi, ada water cooler, kalau malas nak pergi kafe, makan ja Maggi. Sometimes, malam ada orang round hostel jual Burger or BUN. 

 barang Letrik

Okeh, benda ni sensetif. Ada banyak benda yang forbidden untuk di seludup ke hostel. Tak boleh bawa cerek air, water heater, rice cooker, or any benda yang gunakan tenaga yang banyak. Kalau nasib kena tangkap pegawai asrama, next sem tak dapat hostel. Komfem menyewa kat luar yang kosnya rm 1000 sebulan. Speaker pun tak boleh, silap hari bulan kena tangkap kau. Dan sekarang sistem siapa tak register barang letrik, komfem next sem tak dapat hostel. Tapi, register nya ni lebih kurang lepas sebulan kamu masuk hostel.

Yang boleh bawa,charger lappy, hp, Iron,  printer, radio,. Tapi, sepanjang MDS, kalau boleh jangan lah bawa laptop. Cuz takut-takut ada kes kecurian. CUz ada pernah kes orang hilang laptop masa MDS, tapi kat UiTM Cawangan lain. Nanti masa MDS, korang akan tinggalkan bilik. Takda orang jaga. So apa yang korang boleh buat? Kalau dah hilang, redha ja lah.

4) Toiletries
Bawa yang biasa korang pakai. Kalau nak bawa baldi, bakul letak kain, gayung semua tu depends ngan korang. Yang mana korang nak bawa, korang bawa ja. Cuz masa MDS ni selalu nya tandas FULL. Semua pun nak mandi and siap awal. So, kalau ad baldi and gayung, silakan mandi kat luar. cari ja pili air mana yang available. 

5) Alat Tulis and dokumen
Sila bawa alat tulis, cuz after MDS korang terus kuliah. Dokumen jangan dilupa. Cuz masa pendaftaran benda ni penting. MEdical check up? kalau takda pun takpa, cuz boileh buat after MDS. Dokter akan bagi masa. So pada pelajar sekalian, selagi tak kena suruh bawa xray, tak perlu lah bawa sepanjang MDS. Nanti akn kena inform. Dokumen, kan dah kena bagi list. Bawa ja selengkap yang mungkin. 

Owh ya, bawa bantal sendiri. Kalau ada bantal busuk pun jangan lupa, nanti tak nyenyak tidur. hehe. Cadar pun sediakan. Nanti aku akan update pasal perjalanan MDS tuk korang dapat overview pasal perjalanan MDS ni. Tq. Salam, do leave ur comment. Kalau da soalan, just ask . Saya akn cuba tuk jawab. PEnat dah jari jemari aku ni menaip.


This is view dari seorang LELAKI, so for SISWI, myB kamu lebih tahu apa yang kamu kena bawa right?

For MUSLIM jangan lupa bawa pakaina solat, telekung d sebagainya. 

Thats it for now. Salam 



14 comments:

Asffa said...

ok..tepat, padat dan mutakhir. ndak sabar tunggu next entri..haha! siap kasi tau mna yg mahal and murah lg. Terbaiklah!

btw, thanks admin.

Anonymous said...

Salam. Saya student dis jugak paty 5 next sem ni. Saya nak mintak nota nota kalau ada simpan lagi dari segi power point. Nak buat tambahan nota dari lec sabah kalau kalau ada kurang. Hehe. Btw, saya selalu follow blog ni. Sangat Bgus dan banyak info :) tahniah j6gal dapst anc !

Anonymous said...

tak boleh bawa water heater?? amcam nak buat milo/nescafe tengah2 malam nanti..hehehe..baru jak nak rancang nak bawa electronic stove yang mini2 tu..mana la tau bleh goreng2 telor ke..kekeke

Ahmad Ismi said...

haha...besa2 ja...cuz benda ni kena detaill..nti cian student tak tahu apa2..terus kena charge lebih2..haha... wlcm ^^

Ahmad Ismi said...

wasallam... owh ic..goodluck with sem 5...boleh bah..gv me u maill..nti kalau ada masa sy bg..huhuhuh...... tq2..hahah. x sngka berguna...cuz saya saja2 ja letak post mengarut..haha... Tq.. ANC ALLAH Bagi..hehe..sy usaha je.

Ahmad Ismi said...

di larang cuz power consume sangat besar..kadang boleh black out satu hostel..or satu aras....hehe...ada water dispenser... okeh..ada jugak yg bawa..tapi diorang bawa illegal..and worst case scenario, diorang kena tangkap..then tak dapat hostel sem seterusnya...hehe...ikut dir sendiri tuh..try tnya senior lain..sini terlalu public sy nak nasihat..whahaa

Anonymous said...

My email ismi_aliff@yahoo.com . Seriusly your blog sangat berguna even saje saje buat. hehe. I hope note yang dapat membantu ! :)

Ahmad Ismi said...

tq2..Alright nti sy ada masa sy bagi sikit2 ya..cuz skrng line teruk kot..heheh..

Anonymous said...

Okay thanks. Google pon boleh. aliffpadzi@gmail.com

Anonymous said...

kamar mandi/bilik mandi tu jauh ek dari hostel?

Ahmad Ismi said...

haha..festtime org tnya pasal kamar mandi..okeh...dia tiap aras ada tandas..jauh?? x kot..kalau bilik dekat ngan tandas lagi best..x pyh jalan jauh...x da lah jauh....20 or 10 meter dari bilik..hehe..

Anonymous said...

Nak nota :) hehe

Anonymous said...

Huh nasib baik dah berak dlu

nurzabrina zamzilan said...

Hair dryer blh bawak tak

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...