Subject killer for Diploma In Science

Assalamualaikum

Okeh, petang tadi tengah sibuk baca blog orang pasal USM KLE, Macam menarik ja. Then, ada beberapa komen cakap pasal subject killer, And bla bla bla. Malas nak elaborate. Terus aku terdetik pulak nak cakap pasal subject killer masa aku diploma dulu(eceh maca berkurun pulak aku dah habis diploma). Okeh, FYI subject killer ni depends on pendapat seseorang tu. Jujur, bagi aku subject killer masa SPM adalah Physics. Sumpah, aku terlalu GENIUS untuk subject ni. Siap kena panggil "SUPER STUPID" oleh cikgu Wong Foo kesayangan aku. Tulah aku trauma ngan fizik ni. Aku pernah lulus sekali ja sepanjang aku sekolah. itu pun masa baru belajar 1 chapter. SPM?? Jangan cakap. Terlalu lalu lalu lalu lalu lalu genius. Sampailah aku dapat C+ . Kredit. Cukup-cukup makan. Tak pernah gemuk-gemuk.

Bagi diploma Sains, based on results aku lah kan. Ada beberapa subject yang bagi aku agak mencabar mentaliti aku. Dulu aku jenis yang selalu set kan certain subject tu SUSAH. So, end up memang susah. Tapi hakikatnya, aku sebenarnya boleh cuba yang lebih baik dari itu.

Again I SAID, NI based on pendapat aku. Different person ada different opinion on killer subject. Subject yang aku tak berapa nak score sangat masa Diploma. 


Sem 1:
CHM160 : Principle of General Chemistry.


Okeh, subject ni aku rasa sangat susah. Tak tahu kenapa. Aku dapat jawab, tapi kalau ada kesaahan terus kena pangkah oleh lecturer tu. Dia memang sangat sangat sangat strict kalau cek paper orang. Aku siap failed lagi test 1 and test 2. Then test 3 baru aku pass. Reason? Aku masih lagi tak faham sistem U ni. Even OGA aku tak faham maksud dier. Bila dah pertengahan sem 1 baru aku sedar kepentingannya. Haha. Triple lozer for me. Alhamdulillah, final aku struggle berabis buat tutorial yang madam bagi Cuz tak silap takda past year untuk subject ni(YAKIN). Kitorang first batch yang ambik paper ni. Aku siap jumpa MADAM lagi satu hari before paper tuh. Alhamdulillah, aku dapat B. Syukur sangat, ingat dah repeat ka apa. Sebab oga Aku dapat HALF ja okeh. 20/40. Komfem tak dapat A. 

Sem 2 : PHY 210 , Mechanics ll and Thermal Physics

Okeh, untuk paper ni sumpah aku dari awal sem try buat past year. Tapi end dup give up. Cuz aku tak faham langsong. Okeh tipu. Tapi, kalau fizik ni aku terlampau genius kot. Kalau dapat lulus pun aku syukur sangat. Final dia susah kot bagi aku. Alhamdulillah aku dapat gak B+. 

Sem 3 : MAT 238 , Foundation of Applied Math

Subject ni okeh, cuz madam Hasmiah yang ajar. Tapi, masa end of semester dier dah nak beranak dah. So, kena ganti lecturer baru. Dia macam ajar biasa-biasa ja. So aku pun tak ambik kisah sangat. My Bad, end up dapat B ja. Kalu boleh asa tu aku nak ja cakap kat Madam.


"Please mada, tahan lah dulu sebulan ja lagi kami nak exam, nanti2 lah beranak"


Haha, Tapi sebenarnya usaha yang membezakan kita rite? Aku dapat B ja. apapun Alhamdulillah. Bab-bab mengira ni aku terlalu expert. Sampai every test aku fail. Haha.. 



Sem 4 : QMT 


Okeh, subject ni okeh. Tapi salah aku. Aku terlalu enjoy masa study week.Haloba nak habiskan baucer buku. Aku buat 6 past year. Tanpa memahami. Aku asal buat jerh. Sedih kot. Pointer aku jatuh pasal subject ni. Tapi masa sem 4 ni aku target A untuk subject yang 4 jam kredit. And i did score A, thats why dapat dean;s. Tuk sem 4 ni aku dapat 2 B, QMT and PHY. alhamdulillah gak. Qmt ni aku expect akan repeat. Tapi tak pulak. alhamdulillah. Phy?? Sumpah aku dah try my best. Last-last B(Paling rendah bagi PHY untuk 6 sem)

Sem 5 : PHY 310

Okeh, subjec ni aku rasa aku dapat ja goreng masa Final hari tu. Tapi bila dah keluar dewan. Then aku sibuk0sibuk nak dengar diorang bincang. Baru aku SEDAR, ada formula yang aku tersalah. Nak nagis pun ada. Tapi, aku takda lah nangis. Emosi jak kot. Apapun Alhamdulillah aku dapat A-. Spoil tul. Tak dapat nak merasa 4 flat.

Sem 6 : BIO 320 

Dari sem 1 sampai sem 5, Bio lah subject yang aku dapat kekalkan dapat A ja memanjang. Bukan nak takbur, tapi aku sumpah minat subject Bio ni. Aku kuat imagine things kan. So terbayang lah apa yang aku baca. Rasa macam gifted ja(okeh, melebih). Tapi bila sem 6 ni, sumpah terlalu banyak benda nak ingat. Especially chapter pasal Animal. Terlalu banyak, dan terlalu complicated. Chapter lain aku dah dapat score kot. And First time for BIO ada soalan yang aku tinggalkan. Sedih kot. Lagipun gap dekat sangat. 2 hari jak between subject, Kau bayangkan. orang lain exam dua minggu. Kami 6 hari dah siap. Tak kah emo? Turun berat badan aku. Tapi Alhamdulillah aku still dapat A..tapi A- ja. Skali ngan CHM 361 aku. 

So konklusi nya?? Lain orang, lain subject yang diorang kureng mahir. Dan bagi aku, even subject tu susah sangat. Kalau kau usaha, Struggle, Doa , tawakkal. Tak mustahil kau dapat score. Jangan EMO okeh, cuz ada ja subject ni orang yang dapat A. Aku kurang usaha tuk subject tu kot.Tulah pasal. hehe



5 comments:

Asffa said...

Ya Allah, seramnyaaa.. I'll be the student of uitm kk. I hope these subject ndaklah susah betul as i really love physics.

I found this blog in early of january sbb mau tau pasal dip science, thank u so much to admin sbb share byk experiences and informasi pasal dip science. Hope that I can pass with flying colours like u do. Update la byk entri lg, i enjoy reading ur blog (sbnrnya byk lg mau tnya ni, hehe). :)

Assalamualaikum..

Ahmad Ismi said...

seram erh?? wahaha..xda lah seram sangat..hahah.... xda lah killer sangat.saja jak bikin gempak sikit title nya...lain orang, lain pendapat. Hehe... x susah sangat lah..ygpenting awal2 lagi kena score Quiz n Test...
Tq sudi follow blog sy..wahaha...rasa macam saya femes pulak(Menyampah).... InsyaALLAH Boleh dpt flying colour punya..pilih lah kawan yang rajin2 n yg kmu rasa dapat saling membantu..sy gitu...Alhamdulillah...sy n kwn sy dpt score every sem.. Alhamdulillah..okeh nti sy update kalau ada Ilham..yakin ja..haha

Asffa said...

bah..memg femes kali ni d uitm. Nanti sa tnya2 org d sna..hehe. Hrap2 dpt kwn bgus2 la. And, sma2, sa follow dgn hati yg ikhlas ni.

miauu said...

haiii adakah anda masih menyimpan buku rujukan anda? boleh kah anda meng'upload buku2 yang digunakan sepanjang berada di alam diploma sains? manatau kau mau jual kan..kehkehkeh

Ahmad Ismi said...

@miauu

Hehe..kalau buku x boleh kot..cuz file trlalu besar....boleh download just taip ja buku yang nak d download.. contoh

Campbell, raymond chang dll.. ^^

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...