Istiadat Hari Kecemerlangan Akademik UiTM Sabah Exam sesi oktober 2012

Assalamualaikum WBT

Me, shafiq and charles ^^
On 11th December 2012, Academic day was held for giving awards to those who got above 3.00 Gpa for Diploma and degree UiTM Sabah. For diploma, the  awards was for October exam. 

Ceh, teror aku speaking.

By The way, Alhamdulillah, sem lalu kira ramai gak batch kami yang dapat 3 pointer and dekan. macam hampir semua. By the way, Alhamdulillah(again)untuk pelajar diploma sains intake julai 2010 atau pun pelajar sem 5 untuk exam sesi oktober, ada 14 orang yang dapat dekan. (aku, charles, shafiq, odie, bun, piqa, ain, farhana, pyfa, nasyuha. dan lain2) Sorang dari tu dapat 4 flat untuk dua sem berturut-turut. Nama dier, Dayang Nurshafiqah. Untuk senior kami, ada sorang yang dapat Anugerah naib canselor. Wa tabikk springg sama dia.!!!! Giler hebat. Nama dier abang Sazlee@ abang Long. Dia ni lah senior yang bagi kami semua nota masa sem 1 dulu. Masa tu masih lagi duduk kat hostel lama. 

Untuk batch kami, 3 orang lelaki dapat dekan. Aku, Charles  and shafiq si anak ustaz. Alhamdulillah sangat2. Roomate aku sem ni semua pun dapat dekan. Cuma yang bezanya diorang dari diploma pengurusan ladang. Sem lalu, course kami tak dapat nak capai 100% lulus macam sem sebelumnya. Agak mendukacitakan juga lah. Apapun, tetap bangga dengan keputusan ni. Bukan nak tabur, tapi rezeki ALLAH. Harap ini dapat merangsang junior-junior especially freshy baru tuk study baik-baik and beri yang terbaik sepanjang sem. Jadikan ni starting point untuk suksess.

Aku dah final sem dah. So rezeki ku tak pasti lagi untuk sem ni. Harap semua doakan ya. Sebab, sekarang ni hobi aku guling2 kat tilam sambil buat peta harta karun kat bantal. Allahuallam, semoga dapat lah score tu final sem nih.

By the way, penerima anugerah untuk sem lalu

Tokoh akademik + tokoh Sukan = Abg long@Sazlee Rizwan
Tokoh Kepimpinan = Charles Billy
Penerima 4 flat =  Dg Nurshafiqah Ag Bakar

By the way,Ni beberapa gambar tuk hari akademik tempoh hari

Rumates~~~ Arsad, azmi, gunawan and me ^^...

Pyfa..one of my blogger friend n my class mate
uitz...gudluck with lyfe


PM or peers mentor MDS sesi dis 2012

My fellow class mates yg dpt awards 
MY BEBEH@FREN from DBS ^^..

Tokoh kepimpinan

Tokoh akademik,tokoh sukan, and ANC

Anugerah 4 flat (perasan tak, orang kat belakan senyum semacam ja??
Ni sebab, yang memberi anugerah ni adalah Bapa kepada penerima. En Ag Bakar Ag Tatam,
Timbalan rektor HEP uitm sabah. Memang orang sorak berabis lah masa ni,
Budak ni mmg gempak, 2 sem berturut2 4 flat. InsyaALLAH, akan dtg pun gituew ^^)

Alhamdulillah, my 5th sem dah berlalu.... Doakn ya for next upcoming xzm..insyaALLAH ill try my best


Gambar ni sangat lawak(even xda kaitan)....haha..muka si ayu..kih3...a  few days after awards ni






Dont Hesitate, Just DO IT.

Assalamualaikum WBT


FYI, aku dah dalam sem akhir. So a friend of my(CHARLES) yang aku selalu hang out with selalu pesan.

"This is our last chance(for diploma), so dont hesitate if you wanna do something"

Suggestion yang sangat-sangat releven bagi aku. Dan dah berpuluh kali dia ulang benda yang sama. 

Giler, memang giler. Susah sangat dah nak cakap TIDAK atau NO. Aku Outing, jerit-jerit bila nampak student lain kat tepi jalan(phewitt!!!) and a lot of stupid things.

There once, Masa kat dalam kereta, kitorang jerit-jerit kat student yang tengah tunggu bus masa lalu kat Library. Yang malu, driver. Kami, HIDE FACE. Terasa diri ini AWESOME. Pastu, stay out tengok midnight movie kat Center Point. Then, stay-stay matang kat anjung senja. Makan-makan. Gurau-gurau. Kutuk-kutuk.  Pastu buka cerita kedai kopi. Sampai pagi. 

Next time, kami plan nak outing masa new years eve. Wahaha. apapun, solat jangan TINGGAL. SINCERELY ME ^^

First Week of Lecture

Assalamualaikum

3/12/12 : 

First Day of lecture start pukul 10. Subject CHM361. Madam GAN cakap dia dah nak start lecture On THE SPOT. OMAIGAD. Nasib masa tuh kira dalam 7 orang jak kat kelas. So dia tak start lagi. FUH!! Dah lah aku lum lagi ambik barang kat stor simpan barang. Then, kelas dismissed awal. So kami pergi breakfast kat luar. Then, ada pulak kelas pukul 2 PHY 360, under Miss Shirley. No final exam for this paper. Tapi kena buat mini project. Ni yang aku malas ni cuz kalau ikutkan last sem, memang stress berabis nak Growkan Bacteria2 tersayang dari KB. Thank god, just pengenalan sikit then pukul 4 ada kelas ngan Miss Ezza for CHM 260, kami adalah first batch budak diploma sains yang ambik Code ni. Miss ni aku ada konflik last sem ngan dia. Well, i judge too early. Masa waktu bekerja dia memang garang semacam ja aku nampak. Tapi, bila dia masuk kelas, lembut jer suara dia. She is part time lecturer, so kelas dia akan start after office hour which is 5-8, or 5-7 o 5-6(tut). 

4/12/12 :
Supposly ada kelas BIO 320 at 8, tapi lectur cancel. HURRAY!!!!! for now. Nanti masa nak replace klas lah akan datang berbagai penyakit. One of it is syndrome malas. Then, pukul 2 ada kelas CHM 361 Again, first hour just intro sikit. Code for last sem is CHM 360, and this sem CHM 361. Nampak pertambahn sikit ja kan? So kalau new code, no past year lah kan??? And Still, Mdm Gan cakap boleh ja guna Past year CHM 360. Tapi, Aik kenapa ada tapi??? cuz kalau new syllabus dari 6 chapter(kalau x silap), only chapter 6 jak yang di bawa dari syllabus lama. Tu pun akan ambik 21 jam untuk habiskan for that particular chapter. DUSHH!! Awal sem lagi dah stress. Pastu, carry on ngan lecture sampai pukul 5. Dia suru study, cuz dia akan bagi quiz on 5th Dec. OMAIGAD, first lecture dah ada quiz siot. Redha Ja lah. Then, pukul 5 ada klas with miss ezza. Dia explain briefly pasal kod ni. Then dia dapat detect kawan2 aku yang sweet escape masa 1st day of lecture. She asked 

"Yang lain, kelmarin kenapa tak datang?? Tidur di kampung??"

Then, kawan aku slumber badak ja jawab

"tak, tidur kat hostel ja"

Memang lawak, miss pun ketawa.

5/12/12
Well, pagi tu aku pergi HEP cuz buat final preparation untuk Peers For Gaza(raise fund) . Aku tukang print fliers.  Then, pukul 12 aku rush ke kelas CHM 361. Dah lah lum master lagi topik yang MDM suruh baca for Quiz. Then, dia masuk and ALHAMDULILLAH, dia ada MEETING. Bersyukur sangat aku. Tapi, dia bagi assignment ja. Alhamdulillah. Then dia cakap, NEXT WEEK ILL NOT BE AROUND. HURRRAYYYYYYYYYYYYYYY!!!! Again. Tapi, yang aku ingat MDM Gan ni, kalau ada kelas ganti, komfem dia akn penuhi jam yang dia hutang tuh. Matilah, hujung MINGGU KU.

Then next class, phy just pergi library tuk search topic. Pukul 5 ada kelas CHM Miss Ezza. Just jawab enterance servay. Then,balik. Malam tuh, aku and the geng pergi tengok movie. Anak ustad tengok twilight. Aku, kas and charles pergi tengok Pontianak VS orang minyak.(AKU NAK TENGOK MOVIE NGAN  BESTIE AKU, AMAT) Cerita tu susah nak describe. Macam racist sikit tuk orang sabah. Aku pun tak pasti niat diorang guna slang sabah ni. Macam rasa terhina pun ada gak aku rasa. Malam tu, aku lantak sekeping Roti canai kat Api-api center.  Sok pagi nya, DUSHHHH. Lancar betul aku membuang sisa2 dari perut aku. Sakit perut okeh!! Macam seminggu tak berak aku rasa. 

6/12/12
Malam sebelum kami tidur kat rumah kawan, sekali lah jaga rumah cuz bapaj dia xda kat rumah. Esok pagi nya aku sampai bilik, guling-guling kat katil, then pegi mandi, touch up sikit then pergi Peers For Gaza, raise fund for Gaza.  Alhamdulillah, berjalan ngan lancar. 

7/12/12
Its Jumaat, Jumaat. Gotta get down on Jumaat. every Body looking forward to the Masjid2. Then, petang jumaat aku balik rumah. Rumate aku hantar sampai pekan, then aku ambik 2 bus tuk sampai umah. Sampai kat Putatan, aku pergi beli bahan-bahan tuk buat spagetti. Dok mengidam berapa hari ni. Tidur tak lena, kentut separuh2 ja, minum tak kenyang, makan tak hilang haus. DUSHH. dah lah aku mengarut, yang penting MEM cakap sedap spagetti yang aku buat tu. Simple ja. Memang SODAPPPPPP hingga menjilat PINGGAN. 

Dush.

Upcoming event, 
9/12/12 - Ranau MAri. nak pergi poring sambil melawat Kaunselor kawen.

11/12/12 - HARI AKADEMIK UITM SABAH. Looking forward to it. Seriesly, nak sangat bawa abah, mama, along, amat, wan, arif and rini. Tapi, ni tuk student jak. InsyaALLH kalau berkesempatan next time aku nak sangat bawa 1 family pergi sana. KONVO nanti, aku harap parents aku akan ada ngan aku sentiasa. AMIN ya rabb. Thats all for now. Bye. 

EVERY DAYS GOING TO BE LEGENDARY

Istanbul Aku datang tak Best.

Assalamualaikum WBT

Petang tadi aku and ex class mates masa kat skolah dulu pergi Bandar. Just to meet up and outing. Thanks to our supir, Mr Muhammad. Kami 5 orang, then 4 orang nak tengok Istanbul aku Datang, then sorang lagi nak tengok silent Hill(cuz dia dah tengok Istanbul aku datang) So, mesyuarat dah tentukan. So, SAMIKNA WATOKNA. Keputusan meeting, ISTANBUL HERE I COME we decided to watch. '

Istanbul aku datang tak best? Siapa cakap?? well, lain orang, lain opinion. And I think its one of the best movie this year. 

Atfirst, sumpah aku geli sikit ngan ayat-ayat jiwang dalam cerita tuh. Well, aku bukan jenis yang suka jiwang-jiwang ni semua. Belum masanya kort. Tapi, bila dah lepas 15 minit begituew(yakin ja), aku dah start rasa cerita ni best. I mean dah start ada Komedi. Perjalanan cerita memang best. Tersusun and we can see Istanbul i a nice place to be visit. 

The thing yang attract me the most is, cerita ni macam SITKOM sikit. But, in the form of MOVIE. Aku suka sangat tengok sitcom, cuz short and FUN. Then, effect yang diorang guna pun quite amusing and different compare to many malay FilM. And paling aku tak tahan bila Harris pergi lari cuz nak halan Dian dari balik KL, Seriusly kecoh satu panggung. Aku pun tak tahulah kenapa diorang jerit-jerit. Well, aku pun nak gak jerit, tapi aku pandai beragak-agak. Like my friend cakap, "Diorang ni, tengok Movie mcm tengok TV kat rumah, kecoh giler", tidak terkecuali kawan-kawan aku gak. diorang cakap, SWEEET sangat cerita tu. Derhh!! Aku pun tak pasti. Haha

So, KOMEN aku cerita ni memang macam typical Romantic comedy FILM, but the way diorang express CINTA dalam konteks cerita ni is way TOOOOOO Different from others and thats makes it special. For me, rugi lah kalau korang tak tengok ISTANBUL AKU DATANG ni. Worth my MONEY. 5 star from ME(pandai pandai aku jak).

FInal Semester, Gudluck 2 ME

Assalamualaikum WBT
tak jawab, bedosa. (dalam hati pun xpa)

Sudahkan terang lagikan bersuluh, Im going to miss the moment ive spent together with my mates throughout my fifth sem. Seriously, aku ndak sangka aku akan masuk final sem @ senior SEM. Feel like yesterday, aku baru masuk UiTM, then join MDS. act like a responsible FRESHY, Pakai baju bati(the thing i hate the most), berebut Bus dengan Siswi UiTM Sabah(hebat siot diorang). Makan kat BTC and just helping my self to cope with the new Uni environment. Its hard for me at first, thank god i have my bestfriend with me and we managed to get it through together. ALHAMDULILLAH. 

26 June 2010

Its been 2 years since I first step at UiTM sabah. Meet with new fellas, lecturers and a lot of new stuff. At first i was terrified, majority of the student have a better SPM results compare to me. I always said to my self that, Im the dumbest person at the class. Failed on most of the test and quizes at first, then I realized that was my mistake and raise again. Alhamdulillah, i managed to get dean for my first sem. Its actually what trigger me to study and perform well since then. I used to be an average student in my class during my high school year. Never been on the APC(anugerah pelajar cemerlang) to receive any awards. NOT EVEN ONCE. Think, ALLAH didnt gave it to me as he save it for a better one. Praise to ALLAH. 

By the way, later ill summerize all the subject on every sem for Diploma Science UiTM and probably give some intro to it. By the way, sem 5 is the most awesome semester for me. As i went outing with my friend regularly and sometimes Stay Out(just to loosen up a bit).

What i will miss the most, is for sure CHM 301. I LOVE THAT SUBJECT TOOOOOOOOOOOOOOOO Much. I dont know why, probably because of the lecturer. Alhamdulillah i managed to get A for both organic chemistry for sem 4 and 5. Praise to ALLAH, and thanks to Mr Hafiz. 

Mr HAfiz Ahmad Tajuddin. Always be there for us
if we LOST in the world of organic...


Okay, for my results. Alhamdulillah i managed to score well this time and my CGPA increase to 3.72. Though, its still hard for me as i regret it much for not studying well for past sem. Especially sem 1 where the lowest gpa i got to date. Alhamdulillah, BIO 300, BIO 310, CHM 301, and ENT 300. I managed to score well. I was a little worried at first if I didnt managed to score for my BIO 300, thank god i made it through. Alhamdulillah, throughtout 5 sem for my diploma, all my BIOLOGY subject i managed to score A. (not takabbur, but im just relieved that finally I found something that im good at)

Thats the story, after went for CHM 301 consultation with Mr Hafiz, then we went to celebrate my friends birthday at Tanjung Aru. And its quite fun as we were in the middle of exam and the stress is still there. This time, i will not reveal my results, but i managed to get dean's and again ALHAMDULILLAH. One more semester to increase my CGPA ant this would be the last chance to get 4 flat(myB, people will think, "baru diploma dah bangga", guess what, i dont give a crap, macam mana genius pun kau, if u didnt study, results kau tetap x kan ok). 

Crowded right, ni pun separuh dah balik. last sem, giler crowded. Additional table pun ada sampai penuh bilik perbincangn ni.,

We're at Tanjung Aru celebrating WAWA and MaMaH birth day.  Sweet 20 guys(except mamah haha)

This is at front of Suria Sabah, we went for outing the night after our Final PAPER.
That day's going to be LEGENDARY. Ohsem night. 
LATER UPCOMING POST, ill share about subjects and what u need to do for the subjeect(FOR DIS) tq

Whats wrong on getting achievement??


Assalamualaikum WBT.

“You got a nice lecturer, No WONDER LAH u got dean’s List”

“Damn, soalan kau masa kamu SENANG siot, no wonderlah U got dean’’s list”.

“Test sama quiz kamu senang OK, that’s why kau dapat dekan”

“We got a new syllabus, NO wonder u got deans list, sebab soalan kamu senang SIKIT dari kami”

Here we go again, where I keep mumbling about my life that I believe no one will interest in . Its just came across me now, that many times I’ve been condemned just because I got dean’s list and I prefer not to stand up and fight back. I mean, is it a sin for me to get on dean’s list? Do you think that I didn’t put any effort to get it?  Do you think I was fooling around and do nothing before the Finals??

Damn “u” There you go. I curse you not because of your jealousy, instead because of your foolishness. I never been  so angry . Thank god that my friend were there to cool me off. You pissed me off a lot you know. Why did you hate it so much that I got it. Damn,  you make me regretted  on those mean words I throw to you. Seriously, what I regret is I didn’t pass the test from ALLAH the Almighty. I know that I will be tested one day, because ALLAH giving me Dean’s meaning I will be praised and TAKBBUR will came.  I had it enough. At  first I thought it would be waste of time if I take a sweet and sour revenge. Taking revenge is not necessary for me(initially). But,  all the cruel word  that came out of your mouth keep torturing me every time we have a conversation and I had it enough.

 FYI dude, on my second semester, for Analytical chemistry, we’re the first batch for DIS who was taking it and our lecturer  MISS DIANA INDIM was the one who taught us and so Do U. We didn’t even have any past year to refer to, but still with her help Alhamdulillah I managed to get A’s. But still, we do a lot of tutorial for everything  to be okay. ( I don’t have any intention of being takabbur, but this is the example that I can think right now for telling you that I have effort for getting it). If I didn’t study, and then I got Dean’s then u can say something about it. Sory, but still its my EFFORT and the help from ALLAH  that helps me. The support from Family, lecturers and colleagues help me to make it through.  So, next time if you telling me that I don’t deserve it, I will curse you to death(not really), cuz ive sacrifice a lot to get it.

 GUDLUCK PAL~~

Dear Exam

Assalamualaikum WBT


Dear mR Exam, its been a week since we last met. Im planning to stop thinking about you, buts still, why you still disturb me in my daily life. Im expecting a nice nap every day. But still, you managed to be in it uninvited. What happen????? Please please please. Ive tried my best, i gave my all and i had sacrifice my nap for you. But that the past, now ots time for me to have some break.  

Dr Exam, BIO 300 is not included in the final exam?? But what happen?? In my sweet adorable dream that suddenly you came and there is You Dear BIO 300..? you drive me crazy, its like pain in the ass.

DEAR EXAM, please please please give me a good news. I really need a better results. Cuz i gave my ALL for all the paper. Still, you disturb me in my Ismi and Juliet dream. I was about to propose to Juliet, and suddenly There is requirement for me to answer BIO 300?? wahaha, Whaat the fish dear Exam. BIO 310 is enough sweeetie exam. I love you to the fullest, i've tried my best for BIO 310. So dont give a crap and getting in between me and Juliet and ask me to answer another paper. Enough is enough. 

Regards, Ismi O..haha

PS: i Know, mimpi tu permainan tidur. but still, BIO 300 selalu menghantui aku. tap hari mimpi pasal EXAM. Omaigad, sekian.

Semester 5 Diploma In Science(Updated)

ASSALAMUALAIKUM WBT

Before You continue, Do click the "Thanks for Ur click" bars. Some interesting things to be discover.

Alhamdulillah, aku dah habis dah part 5 DIPLOMA SAINS @ AS120 aku. Course aku takda practical, so sem depan masih ada dalam kampus. Jeles tengok Budak ladang pergi practical. Rezeki diorang kan. Apa boleh buat. By the way, aku rasa part kami antara yang paling awal habis exam untuk sem ni. Wah, bangga. Tapi, kami lah jugak pembuka pagar EXAM. Jeles bila pikir senior kami dulu, Kami dah berapa paper baru diorang start, then bila dorang dah habis, kami masih lagi ada beberapa paper. hampeh!! Apapun, sekali lagi, memang rezeki diorang. Buat apa nak pikirkan sangat, insyaALLAH takda penyesalan. Tapi, bagi aku lebih baik lambat habis cuz banyak gap antara subjek, dari awal habis tapi gap antara subjek hampeh. Boleh belajar(yalah tu, aku komfem tidur memanjang).

First paper aku, ENT 300 ataupun introduction to entrepreunership. Subjek kacang tuk budak-budak business. Betul kah?? Tapi, yang inilah yang lecturer aku cakap. But, still for me, kacang kalau diorang study. Kalau tak study, haram jadah gak nak lulus kan? Itu bukan alasan, biarlah dia budak Medic kah, budak Bio kah, budak sastera kah, kalau nak ambik subjek business, itu bukan alasan. yang penting Usaha. Aku dah buat past year and insyaALLAH kalau rezeki, boleh lah dapat lulus. Soalan dia, kalau bahagian true/false asyik ulang-ulang jak tiap tahun. Sem ni, aku bertuah sikit cuz soalan dia tanya pasl OPERATIONAL. Aku pun apa lagi lah, lukis jak LAYOUT business guna kekreatifan aku. Wahaha, kecian lecturer aku, tahan hati jak tengok lukisan aku kali. Btw, lecturer subjek ni memang terbaik, dia paham cuz kami ni budak sains. And every sem, senior kami pun dia yang ajar, cuz budak sains ni otak dia sucy(from his opinion lah) dari benda-benda business ni. Mr Franklin Hazley Lai. memang cool. DIa ajar dengan cara kreatif, and thank god we managed to digested it well. Dia siap buat bengkel lagi untuk tolong kami siapkan business plan. i mean with his guide. god bless u sir always. 

Paper ke 2, dua hari gap dari ENT 300, PYH 310. Allahuallam, agak ok lah. Tapi aku sedikit trauma cuz tersalah guna formula. Bila dah keluar, baru aku sedar. Sumpah nyesal join kawan-kawan aku bincang after paper. Tapi ni memang habit dah, apa boleh buat kan? Tapi, Miss Nurul infazah memang best, dia adalah lecturer baru yang best. Even kami first batch yang dia ajar, even dia sometimes aku tengok ada blank sikit dengan perangai kami, even dia hanya tua 2 tahun dari aku, well, she's cool man. Memang sesuai jadi lecturer.

Then, gap yang SANGATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT panjang. Lebih kurang seminggu. Baru lah paper BIO 310. Paper ni, Alhamdulillah apa yang lecturer aku suruh baca and paham ada keluar. Ovarian Cycle, Fuct of Testis,Inheritance, Bloodcirculation. semua yang aku baca keluar, Atfirst menyesal ambik BIO 310 ni. Tapi syukur gak, cuz kalau aku ambik PHY 351, belum tentu aku dapat jawab. Kawan aku yang ambik paper tu pun emoC giler, cuz tak sama ngan past year diorang kata. Tq Madam Norazrin, memang gempak. Masa sem 2, subjek dia pun aku dapat A. Giler, aku minat BIO. lagi-lagi kalau dia yang ajar. Super best.CUz dia jenis yang open, and dia beritahu application apa yang kami belajar ngan our daily life. For me its quiet interesting to learn bio from her. 

Then, 2 days after that, CHM 301. SUBJEK NI AKU PALING SUKA. Reason?? sebab lecturer dia GEMPAK berabis. Sumpah, sepanjang aku belajar CHM, dia adalah lecturer yang buat aku minat giler ngan CHM ni(Really miss the way he teach us now,UPDATED ON menuggu graduasi) Well, Miss DIANA pun sama gak. MR Mohd Hafiz Ahmad Tajuddin. Lecture dia, tak pernah aku escape except bila sakit. Even aku lambat bangun, aku akan pergi kelas dia. Cuz dia gempak, cara mengajar, even LAWAK tahap dewa, tapi semua apa yang dia ajar  masuk tau. We need humors dalam belajar. Even masa paper CHM 257 dulu aku rasa subjek ni sangat susah, tapi dengan guide dari Sir Hafiz, Alhamdulillah dapat gak aku keep up ngan CHM ni. Dia inspire aku tuk beranikan diri and buat aku rasa nak ganti minat aku kat chm(instead of BIO). Mmg organic chemistry gempak. Lagi pun sir ni tak lokek@kedekut masa. Dia sudi buat study group untuk student dia. Sem ni, ada gak kitaorang cakap nak buat study group sampai hari sabtu (more to conference), even ahad ada exam dah,  At first dia cakap 

"saya ada something yang korang takde"

Yakni "Family"

Giler ketawa aku, hebat tul dia buat lawak. tapi, memang best CHM hari tu even ada 1 soalan aku tersalah n hilang 3 markah free cuz kecuaian melampau.  Tapi, mr Hafiz mmg gempak. We salute u sir ^^. 

May Allah bless u All dear lecturers. Hanya tuhan mampu membalas jasa baik anda semua. ^^. Sekarang tinggal countdown for our exam results that will be reveal on early Nov. Hopefully, everythings gonna be okay . Apapun, goodluck to those yang bakal masuk sem 5 dis @ As120 UiTM. My advice

BIO 300 = cari supervisor yang ok(Alhamdulillah we got MR Makdi yang ok even baru festime mengajar), then cari reliable friend.

ENT 300 = sir Aku pun advise cari orang yang kamu boleh trust,and boleh buat kerja ngan baik

PHY 310 = awal-awal lah buat past year(Nyesal, sy x dpt score A..tapi dapat adik dier, A-)

BIO 310 = No Lab, cuma seminggu sekali jak jumpa for lecture, so aku malas lah nak baca. Tapi, bila ada test n quiz baru kelam kabut. tapi, Alhamdulillah, ok gak apa yang akau dapat. InsyaALLAH boleh..

PHY 351= aku no komen. Pilihan d tangan anda.

CHM 301= Past year buat banyak-banyak. Tapi, Sir Aku cakap, kalau korang dah master CHM257, insyaALLAH CHM 301 ni ok. For me, it is easier compare to CHM 257. ^^

Asslamualaikum WBT

Masa berlalu, takkan kembali. Even aku dah paham maksud ayat ni, tetap gak aku suka Ber HUHA sini, dan sana. End up, I curse my own self.Last minute dah doe.  Awal sem dulu, bila lecturer annonce yang BIO 310 (intro to human biology) hanya ada 4 chapter, Giler tenang sungguh hati ini. Siap nak buat announcement kat TV lagi. Tapi, at last bila dah habis chapter,dah belajar semua,  then I realize it consist of A LOT OF SUB TOPICS. Giler!!! Camna nak digest pun aku tak tahu. Ada 4 chapter JA.

 1st chapter consist of most chapter yang aku belajar masa BIO 250 , except Plant and other than human cuz sem ni belajar pasal manusia ja. Dari Blood, heart anatomy, lymphatic,uinary,fluid, and BLa,bla, BLAh. Ada 8 subtopic yang detail. Then chapter two, kena belajar pasal  Integration and coordination. Nyesal masa lecture aku stay kat belakang. Like nothing happen. Then belajar pasal telinga, mulut and mata. Giler, structure receptor-recpetor yang bikin stress pun kena ingat. I curse my Self. ArgH!!! Pantang kelua soalan telinga, sadis benar mahu menghafal. Im Tortured. Hehe.

Chapter 3 pulak, lecturer aku ajar after Raya haritu cuz dia cakap bahaya kalau ajar masa Puasa. Makruh kali. Chapter ni tentang, Human Reproduction system. Dahlah part lelaki susah nak ingat, apa lagi perempuan?? Tak perlu nak cakap lah. Sendiri punya pun susah nak ingat, apa lagi kalau yang bukan kita punya kan?? Eleh, mesti korang ingat aku lucah kan??.  Bukan nak lucah, tapi giler banyak kena ingat. Lecturer aku cakap, bukan nak melucah, tapi ini dalaha FAKTA. And u have to digest and accept it with opean heart. Mens, ferti, ovulation, spermatogenesis dan sengkatan dengannya giler banyak Itu belum lagii masuk part-part di luar and  di dalam.  

Chapter 4, human genetics. Kena belajar pasal inheritance, RH factor, penyakt yang berkaitan genetics. Punnet square,  interaction and So ON. Giler kau. Nasib lah ada 3 hari lagi, Alhamdulillah, aku akan berusaha semati-matian(iyalah sangat, komfem tidur sampai tinggi hari) tuk cover semua topic. InsyaALLAH, Usaha Milik kita, Dekan milik ALLAH. Apapun, gudluck to those yang ambik paper BIO 310, Mdm aku pesan, kalau nak belajar dari past year ni, sila lah jawab soalan yang lama-lama. I mean 4-5 years back. Masa zaman Kita masih lagi BerHUHA kat skolah. K bai, that’s all I think. Assalamualikum. N Again, Gudluck.

PS: Jgn lupa Doakan saya ya. ^^

Scent of EXAM


Assalamualaikum

Giler jeles aku bila baca blog blogger yang dah dapat sambung belajar dalam course yang aku nak. Risau giler. Aku dapat tak sambung dalam bidang yang aku nak? Apapun, ALLAH yang bagi. TApi, penyesalan tetap ada. One thing, pasal aku tak target tinggi-tinggi masa sem 1 dulu. And bila sem 2 results aku naik, CGPA naik sikit jerh. Stress giler nak menaikkan CGPA ni. I need to blame my own self. Sebab apa? Aku yang tak cari Alternatif sendiri masa freshman year dulu. Giler, aku bawa perangai aku yang HUHA masuk U ni. Hangkang giler cara aku stady masa part 1 dulu, all quizzes and test yang first aku failed. Failed bermaksud, kurang dari separuh. In the end, im the one who regret it. Spm dah lah hangkang tahap unta, 3 A ja? Siap ada orang bagi TAHNIAH lagi. Terasa diriku dihina Haha(sangka baik ja). Tapi, aku terima seadanya. Memang usaha aku dulu kurang. Tapi, yang aku tahu sekarang lain. Every sem kau akan ada peluang untuk dapatkan Dean’s. Yang membezakan adalah usaha.  Kak Intan@MPP kitaorang pun ada state “Dekan or kejayaan milik ALLAH, tapi Usaha milik kita”.

Then aku baru tersedar tentang kehidupan aku yang kurang berusaha untuk beberapa sem ni. Kalau ada paper, siap malam tu tertidur lagi. Kalau dulu, aku siap tak tidur satu malam lagi. Apapun, InsyaALLAH I’ll try my best untuk paper yang tinggal 2 jak lagi ni. Even, sangat susah(memang susah bagi pemalas macam aku). Apapun, gudluck evrybady. InsyaALLAH, Dekan ALLAH yang bagi. Kita berusaha jaya. Gudluck tuk student PHY 310 (Faris(kwn blogger@ course mate from UITM) and RUmate @ kwn aku Charles, shafiq n the geng). Celah gigi jak tu kan???? Hehe.

PS: Muhd MAD, jangan lupa kutip aku dirumah lepas exam ya. Kita HUha kat KK. Ndak payah risau pasal BUS. wahaha

The pressure is coming


ENT’s Time. Its 27th September and that indicates 3 more days before the beginning of the real fight. Ive tried my best in all test and quiz, but not my very best. InsyaALLAH im willing to sacrifice my time and energy for this upcoming exam that will start on  1st of October. Though it’s a business subject, still its not impossible. As what Dato Tony Fernandes told us few months ago when he came to our campus

“Dream the impossible”

It’s not really impossible, it’s possible. But the thing that makes it impossible is Me my self who need adjustment for my pathetic way of life. I need someone to motivate me so that I can study well like I used to be. I missed the moment where I was craving for dean’s list. But now, the spirits is gone. Ya ALLAH, what’s wrong with me? Im too lazy, and always always always overslept. I’ve been left out and I don’t wanna feel the same way again. Maybe its because of the disappointments due to unexpected answer from the dean’s. I really am passionate of continuing my study on that field. But, a bitter answer is what I got. YA ALLAH, KUATKNLAH HAMBAMU INI. 

Dear Friends

Assalamualaikum WBT

Dear Friends, sory lambat wish befday kau. Aku sengaja buat gitu So kau akan rasa bertuahnya ada kawan macam aku. Mesti kau tunggu penuh tabah kan??. Sama lah aku masa befday last year.

 Kamu semua sepakat, di kampung hai pening lalat. Mengucapkan selamat Hari jadi.

Best betul lagu tu kan?? Secukup rasa. Giler stress last year kamu wish lambat. Yang MENGwish pulak, Bukan kawan rapat mcm kamu. Tbh ni. So, aku pun sedar betapa pentingnya kamu masa tuh. Kalau tiada kamu, komfem FOREVER alone lah aku kan?? 

Apapun, even dah berlalu berapa hari, HEPY BIRTH DAY.


 Semoga d permudah segala Urusan. PS: Gudluck ngan JPJ kau. Smoga dapat Lesen. Boleh kita jalankan plan lama. ^^


Istiadat Hari Kecemerlangan Akademik UiTM Sabah Sesi Jun-Oktober 2012

Assalamualaikum

Alhamdulillah, pagi tadi telah dijalankan satu Istiadat kecemerlangan Akademik UiTM Sabah bagi peperiksaan Semester lalu. Tujuan utama untuk buat Mini convo. Nanti boleh lah UiTM Sabah dapat Autonomi untuk buat Konvo sendiri kat sini. At first, aku rasa better Konvo kat S. Alam. Tapi, bila difikirkan balik bagus lagi konvo kat sabah jak. Boleh bawak satu family. Kalau S.Alam, kesian pulak adik-adik aku tak dapat join. As for me, this is something that should be conduct every year so everybody will try their best for final exam. Semua pun nak aim 4 flat. Kena struggle berabis lah ni. 



Bagi fakulti aku(Applied science, DIS to be exact) kami join sesi kedua yakni 31 July 2012. Fakulti kami mencatatkan 100% kelulusan. Giler bangga aku, meaning to say, tiada yang kena DM. Its Okay, Its Alright, Dis FIGHT FIGHT FIGHT. For our faculty, 23 of us managed to enter Dean's List. And among that, 10 of them came from our Batch(intake july 2010). Bukan nak bangga, tapi rezeki ALLAH kan ^^. Sorang dari batch kami dapat 4 flat nama dia Dg. Nurshafiqah. Dah lah anak timbalan rektor lagi tuh. Impress betul aku. For our batch, sedih cuz last semester dari 6 orang ANC Candidates sekarang tinggal 4 orang. Aku, Charles, Piqa and Ain. Kawan aku kesian, semua dia dapat A, except QMT(subject haram tul), dia dpt B-. Kasi jatuh pointer jak. tapi kira tinggi gak dia dapat 3.49 . Tinggal 0.01 jak lagi baru dpt Dean's List. Giler emo kan? 



Apapun, fakulti kami ada sorang yang menamatkan pengajian dengan ANC. Nama dier Edna Magdalena. And dia dapat degree In Pharmacy. Memang best lah kan, cuz sekarang ni susah sangat nak dapat Pharmacy. Tiba2 aku berfikir MACAM MANA LH NASIBKU?? 



Aku hanya mampu berdoa kehadrat Ilahi semoga ALLAH akan bagi aku apa yang aku mahu. Tapi, kenalah diiorngi dengan Usaha kan?? InsyaALLAH we'll try our best for the upcoming exam which is less than two month from now. Tahniah buat yang berjaya, buat yang kurang berjaya, Kegagalan bukan penamat, Kejayaan Bukan Muktamad. Aku dulu spm results cikai2 ja. Alhamdulillah, Allah bagi aku kesedaran untuk strike all the upcoming obstacle. Doakan semoga aku dapat ANC ya. Especially family and kawan-kawan ku,hanya mengharap doa dari kamu (TMR, Generazi)


Me and Charles. Nervous cuz lama ndak naik
Pentas. BTW, he is the best students for our batch ^^


A cuP Of Coffee

Assalamualaikum WBT






Akhirnya aku bukak gak blog aku after beberapa minggu terperuk dalam Lab Microbio untuk culture bacteria Streptococcus kami. Dah lah takda selective agar, kena marah lagi ngan pegawai sains yang kurang bertauliah(hv my own reason). Stress tul ambik topic bacteria ni. Kot-kot aku yang jadi bacteria nanti. 
Apapun Alhamdulillah, kerja kami dah siap. Mr Makdi pun support our experiment. So, no worries dah. Tinggal tangkap gambar guna compound microscope jak lagi. Even not strong enough as was told by other lecturers. We only perform 2 test which is Gram-stain and Catalase test. And catalase test turn out to be all negative. What a good news ^^

Ok, Dah seminggu dah puasa kan? Selamat berpuasa ya.

And, big event on tuesday. Sebab akan dianjurkan hari kecemerlangan akademik untuk peringkat diploma UiTM Sabah. Hari kecemerlangan ni from now onwards akan jadi annual university program under HEA. 
So, koordinator program kami cakap. Annual diner takda dah. Cuz, annal dinner ni orang buat tuk bagi penghargaan pada pelajar yang dapat keputusan cemerlang untuk exam sebelum ni. Untuk kali ni, semua pelajar yang dapat 3 pointer ke atas akan dapat sijil. Budak-budak dekan pun dapat.
Pelajar yang dah graduate pun sama. Dengar-dengar tokoh akademik untuk Diploma Sains ni jatuh kepada sorang senior aku yang dapat pharmacy UiTM. Dia ni memang pandai siiot. sama macam Dg Nurshafiqah, student yang dapat 4 flat baru-baru ni. 

Siapa yang dapat four flat untung lah. Cuz naik pentas asing-asing. Kira di raikan lah diorang ni. Untuk fakulti kami baru-baru ni sorang ja yang four flat. Dekan untuk part kami, naik sikit. ada 11 orang kalau tak silap. 
Its okay, its alright. Dis FIGHT FIGHT FIGHT. ^^
Itu jak untuk kali ni. Assalamualaikum 

Persahabatan Anugerah Dari Allah

Assalamualaikum WBT. Kali ni aku post something pasal bestfriend aku kat dunia ni. T.M.R. Tabah matang redha. Consist of Mad, Seyh, Jaem, Linda, Ros, Lieyn, King. Ada gak beberapa orang lagi, tapi seems lost. Ngan dorang nilah yang aku rapat giler masa skolah sampai skarang. Semua dah masak ngan perangai masingmasing. And the best, diorang ni sentiasa sokong aku dalam apa pun situasi yang aku alami. Alhamdulillah. Thanxx Guys. Thanx ALLAH is the priority. ^^. Kat U ni aku ada kawan. Ramai sangat kawan. Tapi, kamu tetap di hati. Kita dah jadi macam family kan?? Even aku datang dari keluarga yang kurang senang, kamu sudi datang lawat rumah aku yang kira usang. Terharu geng. Kamu ndak judge aku based on my background like some people does. Masa raya, korang sanggup redah panas tuk pergi rumah aku. Pastu lepak lama2, buat rumah aku macam rumah korang. Tq. Raya nanti insyaALLAH jemput kerumah ya. ^^. Lama ndak lepak kan???? Aku bersyukur pada ALLAH SWT cuz beri korang sebagai penyeri dalam hidup aku selepas familyKu. Kamu takda pun komen apa-apa pasal kekurangan rumah ku. And serously, adik-adik aku jeles cuz antara kami dik beradik, kawan aku yang paling ndak segan mau datang rumah beraya. Adik aku pun nak ada kawan macam kamu. Sedih siot bila aku sedar yang sekaang ni kita dah carry on with our own lyfe. Mau jumpa pun kadang2 ja. Tapi, dalam sekejap pertemuan tu. Terlalu banyak cerita yang kita nak cerita kan?? So geng, doakan jak terbaik untuk aku ya. Aku harap sangat kamu akan simpan dan treasure persahabatan kita ni. Aku akan sentiasa mengiringi kamu dengan doa. 



Ni gambar mereka yang menyerikan hidupku. Syukur pada ALLAH. ^^..

C Jaem, tgh mengambil gambar. So, ndak da dalam ni lah kan?? hehe...


PS: DOAKAN AKU, N AKU PERLUKAN SUPPORT DR KMU ^^.

MDS UiTM SABAH (JUNE-OCT 2012 Session)

Assalamualaikum WBT

Alhamdulillah, Mds untuk pelajar baru UiTM Sabah dah berakhir minggu lalu.
Intake kali ni sangat ramai. Alhamdulillah, kebanyakan program berakhir dengan baik.
Penghulu untuk Pelajar kali ni sangat bagus. Mesra dan berdedikasi gituew. 
Aku pun dapat jadi PM cuz preference dari pihak MPP. Thanxx to Aizel, Cici, Azwan, Aisah, Pijul Dll. Kawan aku pun request untuk aku mengisi kekosongan jawatan PM atas sebab tertentu. Diorang cakap, aku dipilih cuz perlukan khidmat dalam Penempatan dan Makanan. Aku ni kononnya pandai lah dalam urus benda ni. (yelah tu).

Perjalanan MDS kali ni agak lancar. Pegawai yang incharge untuk Makanan yakni Puan Dayang, sangat-sangat baik dan friendly. Dia tidak mengabaikan kebajikan kami. That's what i like. Tapi, masuk hari ke 3 kami dilanda ribut dan menyebabkan 2 buah canopy terbang. Mujahadah masa tuh. Kami sediakan canopy untuk pelajar berteduh masa ambik makanan. Atlast, terpaksa guna jalan jauh untuk dapatkan makanan. Cuz, dioarang ni makan kat dalam dewan serbaguna.


Unpredictable kan?? 

MDS kali ni agak best cuz aku ndak terperuk kat kolej ja. Kalau sem-sem dulu. Malam jak aku dapat join program, cuz aku kena jaga urusetia Siswa. So kira sem-sem lalu agak susah untuk exco makanan dan penempatan cuz ada kerja tambahan . Kali ni aku join 75 % program. Enjoy lah Pokoknya. 

PM's Family pun sporting. Last night bersamaan 15.6.2012 PM2 seramai 23 orang outing kat luar. Makan steam boat sambil celebrate birthday kak Cici kat kampung Nelayan. after that kami pergi tanjung lipat, Then direct ke Tanjung Aru.
Aktiviti malam untuk outing kali ni agak gantung cuz semua pun penat. Yalah, first week lecture. Semua pun penat. 

Apa2 pun, kenangan bersama MPP sesi 2011/2012 selama 3 sem akan preserve dalam jiwa. Aku nak run MPP?? Tak kot. Even orang dah pujuk aku tuk join. cuz aku tau aku tak boleh commit ngan benda yang boleh ganggu pelajaran aku. ^^. 

PM FAMILY ^^.



Nilah PM family. Kak cici yang kat sebelah aku tu(sapa kenal aku ja yang tau mana 1 aku). Memang meriah lah malam tu. Makan sampai buncit. Siap tapaukan makanan yang ndak habis. ^^. will preserve the memory forever.. ^^


CAMPING KELAB BELIA RAFFLESIA di Kawang Papar








Assalamualaikum WBT.

26, 27 dan 28 bulan 5 2012. 3 hari ni aku join camping anjuran kelab belia rafflesia.
Aku jadi fasilitator dan bukan peserta. Aku dah pernah join camping yang dianjurkan kelab ni. So, dengan confident nya aku jadi facy. 

Camping kali ni, ada 43 peserta. Dan kira santai lah. Peserta best belaka. Fecy smua sporting2.  i managed to make few new friend. Yang paling kuat ketawak namanya Lucas. Paling santai Jelviz sama jason. Jepta pendiam, tapi dasar menyakitkan hati. haha. Cuz dia ni memang teroro buat lawak spontan. Kak Elisia(aku yakin jak gini cara nama diorang), yang sudi masak tuk kami. Teharu pulak. Apa?? Kau tak pernah join camping?? Loser giler kau ni kan. 

So far memang camping ni best. Tapi, kembara malam cancel. Even hampeh terasa, tapi aku faham gak. Aku taknak kejadian dulu menimpa kembali. Ada yang ternampak dan histeria. Masa tu, aku jugak lah jadi tok dukun. Tapi, aku guna ayat kursi jak. Alhamdulillah ok gak. Ni pun semalam ada budak hampir pengsan cuz ternampak BENDA tu duduk kat tangga. Sekali lagi, aku jadi pak DUKUN. Aku bacakan ayat kursi dan budak tu merengek. Pastu, bestfren aku MAD dengan confidentnya baca yassin tanpa Wudu. Last2, kami sama2 pergi ambik wudu'. Banyak komen pasal kembara malam cancel. Tapi, aku rasa lebih baik benda tu. Cuz, kalau diorang masuk lebih dalam hutan KAWANG tu. Komfem ramai merana. Peserta ramai giler 43 orang. kalau semua kena kacau macam???? Takut2 kak limah join sekali nak rasa xperience kembara malam. Kah3.

Acara yang best, kami buat unduk Ngadau. Tapi yang unik nya bukan perempuan yang join. Tapi lelaki. Just for fun, dan aku agak kecewa bila hanya 5-6 orang ja yang sporting. Hampeh benar. Tapi, aku memang terhibur dengan finalist yang sporting tu. DORRIS, SYASYA, DLL. 
Ketawa terbahak2 aku. Macam mau keluar nasi yang aku makan malam tu. 

Kawan aku pulak pasni pergi TENOM. Tujuan?? Untuk makan kuih. Cuz kuih sana besar-besar. So aku kirim salam jak ngan kazen kak limah kat sana. Hehe. 
Hope dapat join lagi next sem. Kbai

BTW.. Gambar masa tu ^^


Gambar kat atas ni group under kawan aku si MAD. Diorang kena denda timbulkan Kura2 dalam kolam tu. Memang lawak.


Ni diorang jugak, Group 3. Main game angkat2 telur. Telur diorang pecah seribu. Macam bukan telur dah aku tengok. Tapi, diorang ni best gak masa survivor.


Rintangan terakhir tuk 'angkat2 telur". Yang tengah gembira tu c Edlin. Saja tangkap gambar. Peserta pulak tengah stress. Hehe. Cikgu dee sibuk tngkp gmbr gak. Hehe.

UPDATED: Syllabus Diploma Sains UiTM




Assalamulaikum WBT

Before You continue, Do click the "Thanks for Ur click" bars. Some interesting things to be discover.

Kali ni aku nak share info dari CIK TOM tentang syllabus terkini bagi pelajar diploma sains yang guna OBE. Kami next sem pun akan guna syllabus ni. alhamdulillah, insyaALLAH sy akan sambung Laluan akademik instead of laluan kerjaya.  Ni gambar yang aku dpt dr CIK TOM(TQ cik tom) Korang masuk lah and follow her blog. Memang banyak input yang korang booleh dapat.  








Kalau korang dah baca. Perasan tak masa sem 5 kena pilih samada nak ambik Laluan akademik atau laluan kerjaya. So kena ambik semua subjek yang tertera kat atas bagi tiap sem. Cuma kalau yang pilih laluan akademik dia ada elektif sendiri. Depends on campus. Kalau kat sabah ni tak silap boleh pilih akaun, Business study atau Ladang (ni semua x pasti). Lama dah dapat info ni. So ndak ingat sangat elektif tersebut. 


Untuk sem 5 ada pakej untuk laluan Akademik. 
pakej 1, PHY 310 + PHY 351
Pakej 2, PHY 310 + BIO 310


Aku, rasanya akan ambik bio. InsyaALLAH. Cuz i likey bio... Kita kaji pasal ciptaan ALLAH. Dan indirectly kita makin muasabah diri. Dan sentiasa kaum dengan keindahan ALLAH disamping kita memujiNYA. Last year, ada orang tanya kat sorang pakcik ni "Allah tu Minta Puji kah??"
Astaghfirullah(dalam hatiku). Pakcik tu pun jawab. "YA". Aku blank sebentar. Dan pakcik tu pun sambung "Sebab hanya dia sahaja yang layak di puji". SubahanALLAH. Betapa tinggi nya pemikiran pakcik tu. So, bila kita kaji pasal sesuatu tu, dan kita kagum. Kita kagum dengan ciptaan ALLAH SWT. ^^

Laluan akademik : untuk mereka yang nak sambung degree

Laluan kerjaya : Siapa yang decide nak kerja after diploma. 

Harap berguna lah info ni ya. Kalau nak tahu lebih lanjut. Sila masuk blog cik tom. MMG banyak info yang berguna. Thats all for now. KBAI..eheh

Atok aku yang tercinta

Assalamualaikum WBT

Akhirnya aku dah Sampai KK after spent a few days at Tawau visiting my Grandparents with my mom and bro. Giler lama ndak jumpa diorang. Mak aku join secara spontannya cuz dia rindu sangat kat bapak dia or atok aku(kami panggil dia Bapak Aji(haji)). Bapak aji aku ni jenis yang pendiam tau. Second day kami kat taman Mellinium Tawau, dia ajak pergi surau. Dia ni jenis yang jaga solat. Alhamdulillah, berkat tu Allah masih pelihara kesihatan dia even dah nak masuk 90 tahun dah umur dia. 
Paling aku ndak boleh lupa bila masuk hari ke 3 kalau tak silap. Haritu diorang start renovate rumah, so pak aji aku ni senanglah untuk merajinkan dirinya. Nenek aku(mak aji)  pulak yang emo dia cakap 

“sibuk jak kat sana, dahlah pakai seluar pendek dengan songkoknya lagi”.

Pak aji aku ni memang begini, dia aktif. Even dah tua masih lagi sibuk sendiri. Ruang kat depan rumah habis dah subur dengan tanaman dia. Siap ada pokok mangga lagi ya. 

 Aku terhibur tengok gelagat pak aji aku ngan mak aji and tiba-tiba mengalami keboringan yang teramat. So aku naik bilik, and online. Tiba-tiba pulak atok aku masuk bilik. Sibuk selongkar almari. So aku continue ja lah online.

“Prutttt”

Okeh, bapak aji aku kentut. Betul-betul depan aku. And I was in awkwad moment. Kalau ketawa kena cakap biadap pulak. Kalau diam, tak kah malu pak aji aku tuh. So aku pun ketawa lah. Then aku cakap

“Agak-agaklah pak aji, kuat lagi tuh”

Trus dia ketawa ya. Then dia cakap

“Baguslah saya terkentut, penyakit keluar” dengan muka yg slumber

Arghh, kirigitan aku ketawa

“Kalau orang putih cakap, NICE SMELL” “Nice Smell”

Kata pak aji aku.

Punyalah aku berguling-guling ketawa. Giler, terror gak pak aji aku ni speaking even dia dulu ndak skolah. Pengalaman dia kot. Tapi, yang best nya dia ni kalau mak aku mintak hantar kemana pun dia ok jak. Even dah di larang drive cuz balik-balik eksiden. And bila eksiden, even salah dia. Dia akan marah orang yang dia terlanggar tuh. Adeh, kenalah layan. Pak aji aku. Bila lagi kan nak layan?? Hehe. Kbai  ^^

Results sem 4

ASSALMUALAIKUM WBT
Alhamdullillah, syukur kepada ALLAH. Pointer aku ok2gak even jatuh sikti.  Tapi aku rasa berbaloi sangat dengan usaha aku. Cuma yang menyedihkan bila 2 subject aku tak dapat score dan turun dari target aku. Tapi, ok lah. Seriously aku ndak tau camna PHY and QMT aku boleh gitu.. Tapi syukur, ini yang terbaik untuk aku. Amin Ya Rabb.

Syukurlah Ada PTPTN

Asslamualaikum WBT

     Sekarang ni banyak sangat berita pasal orang buat demonstrasi nak PTPTN di mansuhkan. Bagi aku orang yang terlibat ni mesti kes taknak bayar ni. Nak semuanya free. Kalau gituew, bagus smua free kan?? Air, Api, Rumah, Barang-barang kat kedai, tambang bus DLL. Adeh, nak cakap tak matang, dah boleh jadi bapak budak. Nak cakap BODOH, opss i mean kurang pandai dah masuk U dah or kolej. Dan ada komen yang aku baca kat blog, budak tu bengang cuz PTPTN charge dia lebih. ERM,,,,,, Maybe dia lupa kot, macamana duit PTPTN tu dia guna nak tanggung kos pembelajaran dia. Dah berjaya, boleh-boleh pulak lupa. Manusia ni memang, ndak pandai bersyukur(termasuk aku). Bila dapat dulu bukan best lagi belanja awek, bila dah habis tiba-tiba nak mansuhkan. Ngam jugalah Dr M cakap tu. Bagi siapa yang nak mansuhkan PTPTN tu bayar balik dulu duit korang K. Ataupun, kau balik kat masa lalu dan ndak payah ambik PT. Kalau takda PT pun ksu boleh kerja sambilan kan?? hehe

     FYI, bapak aku dulu ada buat kerja kecil-kecilan. Then, satu hari tu aku join lah bapak aku pergi tapak kerja tu. Pastu ada sorang pakcik tu datang jumpa bapak aku. So, bapak aku introduce lah pakcik tu. Teror speaking arhh. Terus aku puji lah "WOW fluentnya pakcik ni"(rekaan semata-mata). Tapi seriesly aku impress ngan pakcik tu OKEH. Terus dia cakap kat aku, yang pekerja-pekerja lain ni pun pandai speaking K and i was like 0_o.So, pakcik tu pun explained lah, sebenarnya budak-budak yang kerja tu smua nya budak-budak pandai. Cuma kat negara dorang, takda peluang untuk sambung belajar cuz kos terlalu-lalu-lau-lalu tinggi. Thats why diorang datang SABAH ni, nak kerja instead of furthur study. Kat negara diorang, kerajaan takda buat peruntukan untuk pelajar diorang yang kurang berkemampuan. Loan pun takda okeh. So, BERSYUKURLAH wahai pelajar Malaysia. Ndak perlulah kita terjerumus dengan kancah permainan politik ni. Bapak suru masuk U tuk belajar, bukan buat demonstarsi nak jatuhkan PTPTN yang tolong korang masa belajar ni. Macam, si tanggang pulak tindakan korang ni.

K lah, aku taknak komen banyak-banyak. aku tulis banyak-banyak pun bukan nya akan stopkan korang. Semoga korang makin berjaya tanpa PT okeh. Tapi, seriesly bagi orang yang kurang mampu macam aku, PTPTN sangat membantu. K bai.

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...