A cuP Of Coffee

Assalamualaikum WBT






Akhirnya aku bukak gak blog aku after beberapa minggu terperuk dalam Lab Microbio untuk culture bacteria Streptococcus kami. Dah lah takda selective agar, kena marah lagi ngan pegawai sains yang kurang bertauliah(hv my own reason). Stress tul ambik topic bacteria ni. Kot-kot aku yang jadi bacteria nanti. 
Apapun Alhamdulillah, kerja kami dah siap. Mr Makdi pun support our experiment. So, no worries dah. Tinggal tangkap gambar guna compound microscope jak lagi. Even not strong enough as was told by other lecturers. We only perform 2 test which is Gram-stain and Catalase test. And catalase test turn out to be all negative. What a good news ^^

Ok, Dah seminggu dah puasa kan? Selamat berpuasa ya.

And, big event on tuesday. Sebab akan dianjurkan hari kecemerlangan akademik untuk peringkat diploma UiTM Sabah. Hari kecemerlangan ni from now onwards akan jadi annual university program under HEA. 
So, koordinator program kami cakap. Annual diner takda dah. Cuz, annal dinner ni orang buat tuk bagi penghargaan pada pelajar yang dapat keputusan cemerlang untuk exam sebelum ni. Untuk kali ni, semua pelajar yang dapat 3 pointer ke atas akan dapat sijil. Budak-budak dekan pun dapat.
Pelajar yang dah graduate pun sama. Dengar-dengar tokoh akademik untuk Diploma Sains ni jatuh kepada sorang senior aku yang dapat pharmacy UiTM. Dia ni memang pandai siiot. sama macam Dg Nurshafiqah, student yang dapat 4 flat baru-baru ni. 

Siapa yang dapat four flat untung lah. Cuz naik pentas asing-asing. Kira di raikan lah diorang ni. Untuk fakulti kami baru-baru ni sorang ja yang four flat. Dekan untuk part kami, naik sikit. ada 11 orang kalau tak silap. 
Its okay, its alright. Dis FIGHT FIGHT FIGHT. ^^
Itu jak untuk kali ni. Assalamualaikum 

2 comments:

Anonymous said...

Cuba cerita lebih mendalah apa yang kamu buat untuk project ni?

Ahmad Ismi said...

Anon : kami just cari streptococcus bacteria..type of bacteria yng boleh cause infection to fish and also to human..boleh google image... effect of streptococcus abcteria to human.... so kami just ambik sample air from polluted river on different site..then tgk mana yg paling byk colony of streptococcus bacteria..so ikan kat tmpt tu not really good for hhealth

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...