CAMPING KELAB BELIA RAFFLESIA di Kawang Papar








Assalamualaikum WBT.

26, 27 dan 28 bulan 5 2012. 3 hari ni aku join camping anjuran kelab belia rafflesia.
Aku jadi fasilitator dan bukan peserta. Aku dah pernah join camping yang dianjurkan kelab ni. So, dengan confident nya aku jadi facy. 

Camping kali ni, ada 43 peserta. Dan kira santai lah. Peserta best belaka. Fecy smua sporting2.  i managed to make few new friend. Yang paling kuat ketawak namanya Lucas. Paling santai Jelviz sama jason. Jepta pendiam, tapi dasar menyakitkan hati. haha. Cuz dia ni memang teroro buat lawak spontan. Kak Elisia(aku yakin jak gini cara nama diorang), yang sudi masak tuk kami. Teharu pulak. Apa?? Kau tak pernah join camping?? Loser giler kau ni kan. 

So far memang camping ni best. Tapi, kembara malam cancel. Even hampeh terasa, tapi aku faham gak. Aku taknak kejadian dulu menimpa kembali. Ada yang ternampak dan histeria. Masa tu, aku jugak lah jadi tok dukun. Tapi, aku guna ayat kursi jak. Alhamdulillah ok gak. Ni pun semalam ada budak hampir pengsan cuz ternampak BENDA tu duduk kat tangga. Sekali lagi, aku jadi pak DUKUN. Aku bacakan ayat kursi dan budak tu merengek. Pastu, bestfren aku MAD dengan confidentnya baca yassin tanpa Wudu. Last2, kami sama2 pergi ambik wudu'. Banyak komen pasal kembara malam cancel. Tapi, aku rasa lebih baik benda tu. Cuz, kalau diorang masuk lebih dalam hutan KAWANG tu. Komfem ramai merana. Peserta ramai giler 43 orang. kalau semua kena kacau macam???? Takut2 kak limah join sekali nak rasa xperience kembara malam. Kah3.

Acara yang best, kami buat unduk Ngadau. Tapi yang unik nya bukan perempuan yang join. Tapi lelaki. Just for fun, dan aku agak kecewa bila hanya 5-6 orang ja yang sporting. Hampeh benar. Tapi, aku memang terhibur dengan finalist yang sporting tu. DORRIS, SYASYA, DLL. 
Ketawa terbahak2 aku. Macam mau keluar nasi yang aku makan malam tu. 

Kawan aku pulak pasni pergi TENOM. Tujuan?? Untuk makan kuih. Cuz kuih sana besar-besar. So aku kirim salam jak ngan kazen kak limah kat sana. Hehe. 
Hope dapat join lagi next sem. Kbai

BTW.. Gambar masa tu ^^


Gambar kat atas ni group under kawan aku si MAD. Diorang kena denda timbulkan Kura2 dalam kolam tu. Memang lawak.


Ni diorang jugak, Group 3. Main game angkat2 telur. Telur diorang pecah seribu. Macam bukan telur dah aku tengok. Tapi, diorang ni best gak masa survivor.


Rintangan terakhir tuk 'angkat2 telur". Yang tengah gembira tu c Edlin. Saja tangkap gambar. Peserta pulak tengah stress. Hehe. Cikgu dee sibuk tngkp gmbr gak. Hehe.

UPDATED: Syllabus Diploma Sains UiTM




Assalamulaikum WBT

Before You continue, Do click the "Thanks for Ur click" bars. Some interesting things to be discover.

Kali ni aku nak share info dari CIK TOM tentang syllabus terkini bagi pelajar diploma sains yang guna OBE. Kami next sem pun akan guna syllabus ni. alhamdulillah, insyaALLAH sy akan sambung Laluan akademik instead of laluan kerjaya.  Ni gambar yang aku dpt dr CIK TOM(TQ cik tom) Korang masuk lah and follow her blog. Memang banyak input yang korang booleh dapat.  








Kalau korang dah baca. Perasan tak masa sem 5 kena pilih samada nak ambik Laluan akademik atau laluan kerjaya. So kena ambik semua subjek yang tertera kat atas bagi tiap sem. Cuma kalau yang pilih laluan akademik dia ada elektif sendiri. Depends on campus. Kalau kat sabah ni tak silap boleh pilih akaun, Business study atau Ladang (ni semua x pasti). Lama dah dapat info ni. So ndak ingat sangat elektif tersebut. 


Untuk sem 5 ada pakej untuk laluan Akademik. 
pakej 1, PHY 310 + PHY 351
Pakej 2, PHY 310 + BIO 310


Aku, rasanya akan ambik bio. InsyaALLAH. Cuz i likey bio... Kita kaji pasal ciptaan ALLAH. Dan indirectly kita makin muasabah diri. Dan sentiasa kaum dengan keindahan ALLAH disamping kita memujiNYA. Last year, ada orang tanya kat sorang pakcik ni "Allah tu Minta Puji kah??"
Astaghfirullah(dalam hatiku). Pakcik tu pun jawab. "YA". Aku blank sebentar. Dan pakcik tu pun sambung "Sebab hanya dia sahaja yang layak di puji". SubahanALLAH. Betapa tinggi nya pemikiran pakcik tu. So, bila kita kaji pasal sesuatu tu, dan kita kagum. Kita kagum dengan ciptaan ALLAH SWT. ^^

Laluan akademik : untuk mereka yang nak sambung degree

Laluan kerjaya : Siapa yang decide nak kerja after diploma. 

Harap berguna lah info ni ya. Kalau nak tahu lebih lanjut. Sila masuk blog cik tom. MMG banyak info yang berguna. Thats all for now. KBAI..eheh

Atok aku yang tercinta

Assalamualaikum WBT

Akhirnya aku dah Sampai KK after spent a few days at Tawau visiting my Grandparents with my mom and bro. Giler lama ndak jumpa diorang. Mak aku join secara spontannya cuz dia rindu sangat kat bapak dia or atok aku(kami panggil dia Bapak Aji(haji)). Bapak aji aku ni jenis yang pendiam tau. Second day kami kat taman Mellinium Tawau, dia ajak pergi surau. Dia ni jenis yang jaga solat. Alhamdulillah, berkat tu Allah masih pelihara kesihatan dia even dah nak masuk 90 tahun dah umur dia. 
Paling aku ndak boleh lupa bila masuk hari ke 3 kalau tak silap. Haritu diorang start renovate rumah, so pak aji aku ni senanglah untuk merajinkan dirinya. Nenek aku(mak aji)  pulak yang emo dia cakap 

“sibuk jak kat sana, dahlah pakai seluar pendek dengan songkoknya lagi”.

Pak aji aku ni memang begini, dia aktif. Even dah tua masih lagi sibuk sendiri. Ruang kat depan rumah habis dah subur dengan tanaman dia. Siap ada pokok mangga lagi ya. 

 Aku terhibur tengok gelagat pak aji aku ngan mak aji and tiba-tiba mengalami keboringan yang teramat. So aku naik bilik, and online. Tiba-tiba pulak atok aku masuk bilik. Sibuk selongkar almari. So aku continue ja lah online.

“Prutttt”

Okeh, bapak aji aku kentut. Betul-betul depan aku. And I was in awkwad moment. Kalau ketawa kena cakap biadap pulak. Kalau diam, tak kah malu pak aji aku tuh. So aku pun ketawa lah. Then aku cakap

“Agak-agaklah pak aji, kuat lagi tuh”

Trus dia ketawa ya. Then dia cakap

“Baguslah saya terkentut, penyakit keluar” dengan muka yg slumber

Arghh, kirigitan aku ketawa

“Kalau orang putih cakap, NICE SMELL” “Nice Smell”

Kata pak aji aku.

Punyalah aku berguling-guling ketawa. Giler, terror gak pak aji aku ni speaking even dia dulu ndak skolah. Pengalaman dia kot. Tapi, yang best nya dia ni kalau mak aku mintak hantar kemana pun dia ok jak. Even dah di larang drive cuz balik-balik eksiden. And bila eksiden, even salah dia. Dia akan marah orang yang dia terlanggar tuh. Adeh, kenalah layan. Pak aji aku. Bila lagi kan nak layan?? Hehe. Kbai  ^^

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...