UPDATED: Syllabus Diploma Sains UiTM




Assalamulaikum WBT

Before You continue, Do click the "Thanks for Ur click" bars. Some interesting things to be discover.

Kali ni aku nak share info dari CIK TOM tentang syllabus terkini bagi pelajar diploma sains yang guna OBE. Kami next sem pun akan guna syllabus ni. alhamdulillah, insyaALLAH sy akan sambung Laluan akademik instead of laluan kerjaya.  Ni gambar yang aku dpt dr CIK TOM(TQ cik tom) Korang masuk lah and follow her blog. Memang banyak input yang korang booleh dapat.  








Kalau korang dah baca. Perasan tak masa sem 5 kena pilih samada nak ambik Laluan akademik atau laluan kerjaya. So kena ambik semua subjek yang tertera kat atas bagi tiap sem. Cuma kalau yang pilih laluan akademik dia ada elektif sendiri. Depends on campus. Kalau kat sabah ni tak silap boleh pilih akaun, Business study atau Ladang (ni semua x pasti). Lama dah dapat info ni. So ndak ingat sangat elektif tersebut. 


Untuk sem 5 ada pakej untuk laluan Akademik. 
pakej 1, PHY 310 + PHY 351
Pakej 2, PHY 310 + BIO 310


Aku, rasanya akan ambik bio. InsyaALLAH. Cuz i likey bio... Kita kaji pasal ciptaan ALLAH. Dan indirectly kita makin muasabah diri. Dan sentiasa kaum dengan keindahan ALLAH disamping kita memujiNYA. Last year, ada orang tanya kat sorang pakcik ni "Allah tu Minta Puji kah??"
Astaghfirullah(dalam hatiku). Pakcik tu pun jawab. "YA". Aku blank sebentar. Dan pakcik tu pun sambung "Sebab hanya dia sahaja yang layak di puji". SubahanALLAH. Betapa tinggi nya pemikiran pakcik tu. So, bila kita kaji pasal sesuatu tu, dan kita kagum. Kita kagum dengan ciptaan ALLAH SWT. ^^

Laluan akademik : untuk mereka yang nak sambung degree

Laluan kerjaya : Siapa yang decide nak kerja after diploma. 

Harap berguna lah info ni ya. Kalau nak tahu lebih lanjut. Sila masuk blog cik tom. MMG banyak info yang berguna. Thats all for now. KBAI..eheh

24 comments:

CIK TOM said...

thanks backlink blog ciktom..
yup utk elektif tue depend pd kampus..
mcm kampus negeri sembilan pun xbyk pilihan yg ada utk elektif..

Ahmad Ismi said...

ok..tq cik tom..hehe... ^^

NKJYU said...

wow. cool. My senior from cawangan lain :D
I learnt a lot from here.
Ada fb x? Atau twitter. klw boleh nk jgk tnya2 soalan tntg sem2 yg akn dtg ni.

zulaikha said...

klu mereka yg trpaksa masuk aliran kerjaya dh xblh sambung degree ke??

Ahmad Ismi said...

Zulaikkha : rasanya x dpt lah..kan laluan kerjaya..... tp cuba tnya lctrr or KP..as i faham.. mmg yg ambik laluan kerjaya ni..kena kerja dulu bru boleh sambung degree..

aimie said...

salam,
erm,nk tanay if kte ambil diploma in sains ni, blh ke kte ke medical degree?

nurfatiha zulza said...

sye nk tnye,klu diploma sains,lepas tu amik bidang kimia ke peringkat ijazah boleh ke?sye minat farmasi tapi x dpt..

Ahmad Ismi said...

@nurfatiha zulza : boleh sangat.......kimia or kimia gunaan(bachelor)...kalau 3 pointer...dapat pass kot..Btw...baru nak diploma ka?? kalau nak degree in pharmacy dari diploma sains pun boleh..as long dpat 3.8 pointer..insyaALLAH boleh ^^

nurfatiha zulza said...

ha'ah..sye br nk msuk...tapi sye rse sye kurang sikit dlm fizik..tima ksih atas penerangan anda..

Ahmad Ismi said...

takpa lah..sy lagi teruk..fizik C+ ja SPM...alhamdulillah PHY sy..sem 1 A-, sem 2 B+, sem 3 A, sem 4 B, sem 5 A-, sem 6 A...See..spm tu penentu kita gerak kat mana..tapi yg bandingkan siapa yg berjaya..adalah usaha..tak kisah kalau org tu A+ masa SPM..kalau x usaha sama gak x kan dpt A..mcm kita..spm kita C+, tapi doesnt mean kita x kan dpt score..especially bila ada lctrr super ohsem..kan??

nurfatiha zulza said...

same lah fizik anda dgn sye dlm spm..terima ksih ats nasihat anda..bagaimana ya nk score result yg bgus utk course ni?

lupe nk tnye,ape beza kimia dgn kimia gunaan?

Ahmad Ismi said...

nak score?? Allahuallam...trust me dik..cara orang balajar ni lain2...ada yang steady ja belajar,, dpt result gempak..ada yg struggle tak dapat results gempak..ada yg struggle results gempak dan sebaliknya... Rezeki masing2.tapi perlu yakin... ALLAH akan bagi apa yg setimpal ngan usaha kita..right??


kALAU tips...sy takda lah tips sgt... yg penting..kena jaga hati lctrr..kalau dia marah..takut-takut dia tak tolong masa finall...then...focus..duduk kat depan...sy nyeasl tak duduk depan masa final sem...pointer jatuh sikit...

and2 paling penting..kalau nak score well,,,,,,BUAT PAST YEAR..nanti kalau dah masuk..akan diberitahu..and2...even results ktia tak seberapa masa SPM..doesnt mean kita akan begitu masa diploma..^^


kimai gunaan link

http://sukacakapsorang.blogspot.com/2012/09/as225-kimia-gunaan.html

Lctrr sy ckp..more to application..and ada kawan dia yang kerja kat petronas after buat degree sains gunaan


degree kimia :kurang pasti..tapi terlalu general...huhuhuh...belajar semua kot...pasal kimia kan..hehe

nurfatiha zulza said...

adakah kita kena selalu jumpe lecture?

terima ksih ats link yg anda berikan..

Ahmad Ismi said...

jumpa lecturer tu depends... sy kalau ada yang sy tak faham..sy jumpa after class...masa nak exam..sy akan jumpa lecturer if they free...kalau tak..just minta restu.. Atleast, ilmu tu dah berkat..n Alhamdulillah boleh bantu tuk menenagkan jiwa raga.. Sumpah..sy ni kuat nerves......kalau2 subject tu susah gaban..haha

nurfatiha zulza said...

owh..ok..cikgu sye pernh kata klu pelajar sains kat u selalunye akan pening kepala klu nk siapkan report..bagaimana nk pstikan report yg kita akan hntr tu report yg excellent?

Ahmad Ismi said...

erm..pasal assignment,,,tak tahu nak cakap apa.. Yang penting kalau nak terbaik, awal-awal buat. Jangan last minute, saya selalu ja buat last minute. Markah okeh, tapi penat lah. Cuz nak buat yang terbaik. Biasanya kalau nak yg gempak, pastikan Discussion kena mantop. Discuss kenapa results korang dapat gitu, boleh gak celuk dari Internet. Ada encek GOOGLEright?? Tapi kena cite or bagi kredit kepada orang yang bagi maklumat tu..Boleh google cara nak buat CITATION.Saya alhamdulillah, lab report yang sy selalu score. especilly bio and kimia. PHY susah sikit sy nak score, cuz terlalu banyak theory tapi still dpt markah yangok dlm 17/20 gitu...hehehe.... haritu masa sem 6, repot chm sy paling tinggi. Sy score situ.. Sem 2 pun gitu,Apa yg penting, korang akan kena guide oleh lecturer....

TIPS yang sy amal, after experiment. Jumpa lecturer, tanya pa yang kena includekan dalam lab report. Then, bagi pendapat kamu.. Contoh kes : Experiment, pasal tumbuhan.

Then discussion explain character tumbuhan(ni boleh wat dalam introdcution) and sebab dapat results... I mean compare results yang korang dapat ngan theory yang kena bagi.huhuh..that ol i think..hehe harap menjawab lah persoalan kamu

Anonymous said...

sejak bila yer diploma sains ditawarkan tak pernah dengar sebelom nie..

Ahmad Ismi said...

@Anonymous
LOL..lama dah kot..lctrr sy masa sy drjah 4 masuk diploma sains dah..kira rsuper laa dah..hehehe

Ms Whatever said...

mau tanya bah nie.. kalau dip sc ne kan dia 4 sbjek tu ka saja? or ada tmbahan sbjek lagi? klu failed 1 sbjek mcmana? tempoh pengajian for every sem 4 month ka jga?

Ms Whatever said...

sorry,mau tanya lagi..hihi..apa yg m'bezakan asasi dgn dip sc? sebab dia punya sbjek kan sma saja..cuma bezanya asasi cuma setahun and dip 3 years..beza dari segi pembelajaran mcmana?

Ahmad Ismi said...

@Ms Whatever

1) tak..not that 4 subjects only....ada lagi tambahan like Ko Korikulum,english, agama,

2) kalau failed, kena repeat sampai pass that subject, ...

lebih kurang 4 bulan lah..pastu cuti 2 bulan......so satu tahun 2 sem...

3) Asasi n diploma, setakat ni kita bljr bnda yg sama jer..tapi mcm dip ada belajar lebih sikit dr assasi like Instrumental, bisnes, n asasi ni lagi susah cuz pembelajaran diorang agak pack....incase kamu ni jenis yg santai belajar..x digalakkan ambik asasi..cuz asasi ni lebih susah dari diploma n matrik.......

Ahmad Ismi said...

@Ms Whatever

1) tak..not that 4 subjects only....ada lagi tambahan like Ko Korikulum,english, agama,

2) kalau failed, kena repeat sampai pass that subject, ...

lebih kurang 4 bulan lah..pastu cuti 2 bulan......so satu tahun 2 sem...

3) Asasi n diploma, setakat ni kita bljr bnda yg sama jer..tapi mcm dip ada belajar lebih sikit dr assasi like Instrumental, bisnes, n asasi ni lagi susah cuz pembelajaran diorang agak pack....incase kamu ni jenis yg santai belajar..x digalakkan ambik asasi..cuz asasi ni lebih susah dari diploma n matrik.......

BABYSEAL_28 said...

Saya nak tnya, kalau ambik diploma sains ni, ada kemungkinan untuk jadi seorang dentist tk? Sebab saya minat untuk jdi dentist tapi result sains subjek baru2 ni tk gempak sngt . Macam mana ye?

Anonymous said...

Math diploma tu lebih susah dari addmath spm kan?.huhu

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...