Science Appreciation Night(UiTM Sabah)

SALAM semua. Baru sy ada masa untuk bercerita mengenai perkara yang baru sahaja berlaku di UiTM Sabah. Alhamdulillah, semuanya yang baik2 jak. 23rd MARCH 2011, yang lalu. Student diploma sains UiTM Sabah telah menjalankan SCIENCE APPRECIATION NIGHT yang menjadi upacara kemuncak bagi festival science(SCI-FEST). Alhamdulillah, berkat usaha dan kerjasama pelajar part 2 dan staff UiTM Sabah. Program ini berjaya dijalankan walaupun masa yang sangat pendek. Memang meletup!!!! yeah. senior ada yang puji dan kagum dengan hasil kekreatifan ajk yang menghias GYM dengan menggunakan tema NATURAL RESources. Thanxx 2 Fakulti Pertania (DPIM) cuz pinjamkan bunga2 dan pokok2 untuk hiasan majlis tersebut. Berikut merupakan gmbr yang sempat di ambil ketika program berlangsung:
 Smartkan. Ni blum smua g ni. IN THE MIDDLE OF THE PREPERATION
 V V I P jak yg bley kat meja ni. Sapa lah kami. Hanya mampu mengilas bila dah abis majlis. Hehe
 Pintu Gerbang yang cantik dihias oleh TITI N THE GENG(ORG HANYA HIASAN)..hahha-(oo)-
 Mlm yg sgt elgn. Siap ada candle2 lg.
 SI PENANGKAP GAMBR n de genk
 Habis dah program. SO mau d cabut smua PROPS...HEHHE
 Belatih untuk Speech. KUNUN JAK NI!!!! ^(0o)^
Mereka merupakan antara AJK. dan yang bertanggungjawab dalam hias menghias ni. MMG SMART!!! KREATIF

     SAN or Known as SCIENCE APPRECIATION NIGHT merupakan majlis yg setiap sem akan d jalankan. ni yg ke2 lah ni mjlis ni d buat. We're the 2nd batch. Yeah. Mlm ni, smua yg dpt dean's List dlm Faculty of Applied Science akan dpt certificate diaorang. ALHAMDULILLAH I got 1. InsyaALLAH ingin dptkan lagi tuk sem ni. Yeah. DIS ALWAYS IN MY HEART <(^)0(^)>

DING Tidak Lama Lagi Infeksi Akan Melanda Seluruh Negara

Benda ni ada menakutkan sy. Ahad lalu, ada message ni tiba2 appear kat phone. Ingat masuk kat inbox. Tapi, bila tekan ack jak. Trus hilang messafe 2. Blur lah. Infeksi Apa lagi ni. ALLAHUALLAM. Ada sesiapa yang tau tujuan message ini di send? Kwn2 sy yg sy tanya, ada yang dpt gak pagi tadi. YANG PAKAI CELCOM. Benda ni mcm berebntuk amaran. mcm nak kita ambik langkah berjaga-jaga. Tapi sy masih buntu cuz x tau knp message ini d send kan kat KAMI. Dusshhhhh. Pagi2 lg dah receive message g2...VIRUS kah 2? Infection apa yang di mentionkan ini? NO MISTERI 25333. Saya pengguna CELCOM amatah concern cuz ramai yg ckp psl infection skarang ni. Dah lah jiran Asia KITA. JEPUN Bru ja dlanda musibah(AL FATIHAH). Skarang ni timbul pulak RUMORS yg Begini. MENYEBABKAN SY ADA RASA GENTAR SEDIKIT. Cuz bab2 infeksi ni, benda serius, x bley d bawa bermain. !!!

Karnival Pendidikan MARA 2011

Salam semua. pagi tadi. bangun jak tiba2 dpt message dari Celcom. Ni lah isinya:
Lawati Karnival Pendidikan MARA 2011 yang berlangsung dari 11 mac hingga 10 april di seluruh negara. untuk maklumat lanjut sila layari www.mara.gov.my/maraedux 
 http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=b1112c66-140a-4fa0-abf6-bb492bc6e149&groupId=49177
erm..4 more detail. sila picit link di atas ini. Hehhe.
2 all students. particularly School Leavers jangan lepaskan peluang yarh!! biasanya ada yang bekerja kan time abis SPM ni. So, mintak lah cuti awal2. Kalau pergi bandar. Sila lah rajin2rajinkan kepala anda untuk membaca barner2 yang telah disediakan. Kalau kat Sabah. Erm. Biasanya diaorang letak iklan 2 kat depan masjid negeri. So BACALAH. Hehhe. N datanglah... X rugi. Disana anda akan di exposedkan dengan benda baru. Cuz sy percaya, ramai yang sekarang ini masih tertanya2, APA YANG PERLU DILAKUKAN SETELAH HABIS SPM?????? ^0^..ErMM...tidak usah risau. Hadir jak ke pameran2 pendidikan sebanyak mungkin. Perkara yang anda decide pada hari ini adalah untuk keselesaan anda pada masa hadapan. Buatlah keputusann yang TERBAIK. Kepada sesiapa yang berminat nak masuk PRA DIPLOMA UiTM....jangan malu, n jangan segan....mohon lah secepat mungkin. Rmai yang kata, amik pra diploma ni bazir masa? betul kah?..erm...bai saya x membazir masa pun. Kawan2 sy yang bekas pre science sangat lah INTELLIGENT. Mereka dah kuat basic dah. Mcm sy, direct intake, masih blur2 g. Cuz dah lama x pegang buku. n dulu2 belajar untuk pass exam. Benda tu akan berubah apabila anda dah sambung belajar nanti. Anda Akan MENGHAyATI apa yang anda pelajari. KWN2 PRE SCIENCE...i mean ex pre science merangkap kwn2 sy dari UiTM Sabah merupakan antara students yang sangat bijak. Sy byk belajar dari mereka. So, kalau rasa nak masuk pre science, jgn risau. sama jugak 2 nanti. Sama2 akan graduate. Atleast anda advance sikit kan dari yg lain???? Untung. .....SO anda yang tentukan apa yang terbaik bagi anda. Selain itu, UiTM Sabah juga menawarkan kursus Pra-Perdagangan. Sila layari google n search "Kemasukan UiTM" or "online.uitm.edu.my"........

Kemasukan ke UiTM 2011(Selangkah UiTM)

Assalamualaikum

kepada semua yang feel free untuk intai2 blog sy. erm. TAHNIAH kepada smua spm candidates 2010 yg mencapai keputusan yg cemerlang. batch terbaik dlm 4 tahun. CONGRATS 2 ANNA CARINA from smk putatan, penampang. WOW!!! 10 A. ALHAMDULILLAH. sy dulu kputusan spm, besa2 jerw. hehe. Kepada sesiapa yg rasa results dia lebih baik(based on trial xzam), anda boleh recheck results anda. rm 50 for each subject. kalau nak cek BOLEH minta borang dr cikgu yg incharge dlm urus peperiksaan. Mcm sy dulu, ada kesilapan dlm results sy. Percubaan sy LULUS. Masa form 5 dulu, sekali gagal. 1st test. but then, yg kuar dlm results spm E terkejut bha juga. time 2 mmg NO SELF Esteem sudah. Afterthat, My teacher advised me 2 recheck my results. MR PAUZI SALLEH. cuz dia trget sy atleast kredit lah. Then sy hantar pegi recheck 3 subject, BIO(B+), EST (B+) and addmath (E)...T____T...then kwn2 dah masuk matrix, bru dpt results recheck....haha....ALHAMDULILLAH.....bio n est remain. n ADDMATH sy dpt C+. Not bad lah, cuz time trial pun kredit jak. Tp syukur lah. n skarang sy study kat UiTM Sabah. Taking diploma in science. 2nd semester. 1st sem, Alhamdulillah results kira ok. so now, mau achieve lebih tinggi.

     so 2 all SPM candidates, in particular year 2010 candidates, jgn lepaskan peluang untuk masuk UiTM. Untung tau, boleh cek kelayakan kat

INSYAALLAH dpt 2. N please, isi berdasarkan results anda. dulu sy layak utk ambik diploma inpharmacy, tp x dpt. so fikir baik2 ya. kalau mau masuk program "mengubah destini anak bangsa" sila kemukakan permohonan cepat ya. x silap, nak tutup dah 2. kalau nak yg detail, sila klik link ini http://online.uitm.edu.my/  Pagi tadi ada program selangkah UiTM kepada semua bakal siswa dan siswi UiTM, Lupa nak upload n Spread berita ni. maklum lah, Bz sgt minggu ni. ada lawatan dari luar kampus. Budak Sekolah g. Bakal2 PELAJAR UITM. So all the best. kalau ada soalan, just ask. sy akan try jwb seboleh yang mungkin.

PROGRAM SELANGKAH UiTM ni bagi mengexposedkan bakal2 siswa n siswi kpd UiTM. Jangan lepaskan peluang. Ini Masa depan anda. Anda yag tentukan. Pilihlah yang terbaik untuk anda. UiTM Sabah sentiasa menanti student2 baru. Staff2 sangat2 mesra. n Para Lecturer sgt2 Baik n Sporting. Alhamdulillah...



Mari Minum Kopi@coffee. Emm~~~Secawan, menceriakan.

Assalamualaikum WBT. Hari ni saya ada listening test. Alhamdulillah, kami semua dapat menjawab soalan yang d beri dgn yakinnya(Alhamdulillah). Nway, Coffee adalah termasuk dalam listeing test tadi. Terdetik pulak sy nak cari maklumat mengenai kopi dan kebaikannya. Sy suka sgt minum kopi, especially brown coffee (KOPIKO). Nikmatnya xterkata. Hehhe. Erm. Kalau ckp psl kop, mesti kita akan berbicara tentang CAFFEIN atau kafein. Erm, berikut merupakan antara kebaikan kafein:

1)      Kafein dalam Kopi merupakan Zat kimia berasal dari tanaman yg mampu merangsang otak dan system saraf. Kafein merupakan jenis alkaloid yg dikenali sebagai trimetilsantin. Kafein juga dpt ditemui dalam minuman lain seperti the, koko, dll.
2)      Kafein dapat membantu berfikir dengan cepat.
3)      Kafein dapat mencegah gigi berlubang. So makanlah makanan ringan seperti Kek , biskut manis dll dengan kopi. Sedap d mulut, dan selamat.
4)      Membantu mengurangi sakit kepala.
5)      Kafein dapat melegakan asma dengan melebarkan saluran bronchial yang menghubungkan kerongkong dan paru2.
6)      Kafein dapat meningkatkan rasa riang. So kalau dalam moody 2 try lha minum secawan kopi.he~~~
7)      Kafein melindungi jantung.
8)      Mengelakkan Parkinson.  is a degenerative disorder of the central nervous system( from wiki)
Banyak lagi kebaikan kopi. Erm, No wonder my dad loves to drink coffee. He2. Maklumat ini saya perolehi dari blog I luv islam.so sebarang yg salah. harap d maaf dan d betulkan. (-_-") Ada seorang saudari yang mengcopy and paste maklumat dari sumber berbahasa indon yang sangat berguna. Tq. I LUV KOPPY. I mean Coffee 

Rupanya Umat Islam suka mee wantan dan pau besar.(translated) Penghinaan AZAN


Video ini telah diupload di Youtube pada Sep 2, 2009 dan telah mencapai 87,434 Views. Video ini saya ternonton di blog PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA(blog). Tajuknya sahaja sudah menyebabkan saya, sebagai seorang Islam agak terkilan dan bercampur dengan marah atas sikap dan tindakan individu yang kurang menghormati agama yang lain. Dalam Video ini, lelaki tersebut menyatakan


  " Laungan azan setiap subuh adalah seperti orang yang menjerit tak tentu fasal, macam orng nak order mee wantan. Bila sudah diberi mee wantan dan memakannya, nak kuih pau besar pula! "
(sumber dari http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com/)

Saya berpendapat, tidak salah sekiranya saya menggelar individu ini sebagai agak "kurang AJAR". Kerana tidak menghormati Islam. Saya ramai kawan yang bukan beragama Islam, tetapi kami sangat mengutamakan hormat-menghormati antara agama. kami hormati pegangan mereka. RESPECT OTHERS, IF U WANNA BE RESPECTED.  ALLAHUALLAM, semoga ALLAH memberkati mereka ini. Mari kita bersama2 doakan semoga ALLAH memberi mereka Hidayah untuk terima ajaran ISLAM. Kerana Islam adalah agama yang sebenar. PS:Kami bukan nak makan Mee Wantan atau pau besar, tetapi kami diseru untuk tunaikan solat. Sekian.



















Tolong Jangan Biadap Dengan Allah!


Tolong Jangan Biadap Dengan Allah!


Amat menaikkan darah apabila sedang solat tiba-tiba ada orang melintas di depan kita. Jahilkah si dia ?. Biadap sungguh. Agak kerap berlaku, ketika kita menunaikan solat sunat selepas Jumaat, manusia-manusia biadap ini dengan selambanya melintas tanpa ambil kisah kita sedang menunaikan solat.
Amat perlu kita semua menasihatkan diri dan semua yang dikenali agar menjauhi sikap melintas di hadapan orang solat, terutamanya bagi mereka yang amat prihatin dalma hal solat. Salah satu tanda keperihatinan seseorang itu dengan solatnya adalah apabila ia meletakkan 'penghadang' khusus di depannya ketika solat sunat seorang diri.
Tegahan melintas di hadapn orang solat ini disebut dalam dua hadis ini, sabda Nabi s.a.w  :-
لو يَعْلَمُ الْمَارُّ بين يَدَيْ الْمُصَلِّي مَاذَا عليه لَكَانَ أَنْ يَقِفَ أَرْبَعِينَ خَيْرًا له من أَنْ يَمُرَّ بين يَدَيْهِ قال أبو النَّضْرِ لَا أَدْرِي أَقَالَ أَرْبَعِينَ يَوْمًا أو شَهْرًا أو سَنَةً
Ertinya : Sekiranya seorang yang melalui di hdapan orang yang sedang bersolat ini mengetahui apa jenis dosanya (lalu di hadapan orang solat) nescaya untuk berhenti menunggu empat puluh lebih baik dari lalu di hadapan orang solat ini, berkata perwai : aku tidak tahu samada Nabi menyebut EMPAT PULUH hari atau bulan atau tahun" ( Riwayat Al-Bukhari) [1]
Dan sebuah lagi hadis menunjukkan besarnya dosa lalu dihadapan orang solat :-
إذا صلى أحدكم إلى شَيْءٍ يَسْتُرُهُ من الناس فَأَرَادَ أَحَدٌ أَنْ يَجْتَازَ بين يَدَيْهِ فَلْيَدْفَعْهُ فَإِنْ أَبَى فَلْيُقَاتِلْهُ فَإِنَّمَا هو شَيْطَانٌ
Ertinya : Apabila seorang kamu sedang solat dan mempunyai sutrah menghalangnya, dan jika tiba-tiba ada orang yang ingin mencerobohi hadapannya maka hendaklah ingin menegahnya, jika ia (yang ingin menyeberang) enggan berhenti, hendaklah kamu bersungguh menghalangnya kerana ia adalah Syaitan" ( Riwayat Al-Bukhari) [2]
Jelas dari dalil-dalil ini, sangat perlu untuk kita meletakkan sutrah (penghadang) agar tiada individu yang mendapat dosa kerana melalui di hadapan kita selain merosakkan solat kita. Selain itu, amat perlu juga kita menahan sekiranya terdapat individu ingin melintas sewaktu kita menunaikan solat.
Ada yang bertanya kepada saya, mengapakah dosa melintas ini kelihatan terlalu besar?. Jawabnya mudah.
Anggaplah apabila anda melintas di hadapan orang yang solat, individu tersebut telah menunjukkan kebiadapannya terhadap Allah s.w.t, tiada hormat kepada Allah yang sedang berhadap kepada orang yang solat. Keadaan ini jelas dari sabdaan baginda nabi s.a.w :-
فإذا صَلَّيْتُم فَلا تَلتَفِتُوا, فإنّ اللهَ يَنْصِبُ وَجْهُه لِوَجْهِ عَبْدِهِ فِيصَلاتِهِ مَا لمْ يَلتَفِتْ
Ertinya : "Apabila kamu solat, janganlahkamu menoleh (ke sana sini yakni tidak fokuskan pandangan), kerana Allah SWT mengarahkan wajahNya ke wajah hambanya yang sedang bersolat selagi mana hambanya tidak menoleh ke lain" ( Al-Bukhari dan Abu Daud) [3]
Jelas, individu yang lalu TANPA HORMAT kepada Allah dan orang yang bersolat melintas.  Secara langsung juga, individu itu juga biadap kepada orang yang sedang solat.
Kesimpulannya, jauhilah sifat buruk dan dosa ini. Adapun ketika di Mekah yang terlalu ramai manusianya yang pelbagai ragam dan sikap, mungkin ada keringanan sedikit disebabkan keadaan yang tidak amat sukar dikawal, namun demikian saya yakin keadaan tersbeut boleh dikawal di Malaysia.  Jangan jadikan diri sebahgaian dari kumpulan biadap ini.
Sekian
Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman

MARI KITA FLAG RAMAI2.....

http://www.facebook.com/pages/Muhammad-SAW-Bukanlah-NABI-Melainkan-BABI/155636547823649?sk=wall(Muhammad SAW Bukanlah NABI, Melainkan BABI PAGE) kita report sama2.......NDAK CIUM BAU SYURGA SAPA YG BUAT N LIKE THIS PAGE

UiTM Sabah Semuanya Bermula Disini.


UiTM DI HATIKU

Segalanya bermula di sini.  hati aku ni dah melekat dah dengan UiTM Sabah ni. Seriously, aku dulu ndak pernah plan pun nak masuk UiTM ni. Dulu kan zaman jahilliyah, masa orang sibuk cari info pasal sambung belajar, aku sibuk kerja and Enjoy. Padan Muka kau ISMI.




Blok Akademik Baru UiTM. This pic was taken on UiTM parking lots
next to the PUSAT PELAJAR. These grass will soon be eliminated. As they are
builing a new road there...hehe
 Ok, sistem peperiksaan berpusat diperkenalkan kat UiTM ni. So, bukan seperti yang cikgu aku inform dulu. "kalau masuk u, soalan exam based on lectr". By the way, even masa skolah dulu pun, cikgu aku jugak yang buat soalan exam, tup-tup ndak jugak secemerlang kawan-kawan aku yang dapat berjuta-juta A.  Untuk course yang based on science, UiTM sabah ada menawarkan diploma sains dan diploma in planting management. Dulu-dulu, dua course ni digabung dalam satu fakulti, tapi sekarang dah kena splitt dah. Ijazah yang ditawarkan untuk fakulti applied science adalah degree in Biology. Kalau sambung diploma, students boleh ambik penerapan. Meaning to say, dari tiga tahun pengajian, dipendekkan kepada setahun setengah. Then, boleh mohon fast track atau pun penerapan ijazah. Few of my friend ada yang ambik, tapi dia budak ladang. Budak sains, batch kami macam takda yang ambik.                       


Kehidupan kampus ni takda lah sesusah yang aku sangka. First thing came across my Mind masa dapat masuk U ni, "KOMFEM AKU KENA BULI". Tapi hakikatnya, takdalah kenak buli2 ni. Tak main lah. 



   


Cluster C on 7th March 2011 (Hujan ni)




   Ok , ini hostel untuk pelajar lelaki. Bilik dan kemudahan nya kalau dibandingkan dengan hostel wanita, memang berbeza. Dicluster C ni, bilik dia lebih selesa dan ada ruangan peribadi sendiri. Masa first year dulu, aku sempat gak menyemak kat cluster B. Tapi, pertengahan sem kami diarahkan pindah. DAPAT BILIK BARU. And aras kami adalah aras SYURGA. Or precisely, aras 5. Giler sakit merana tulang belakang aku masa buat clearence. Kalau boleh, aku mau ada 10 tingkat tambahan lagi and biar aku yang ditingkat paling atas tu. Hehe. InsyaALLAH, that it ffor now. Lain kali kalau ada masa lapang, aku akan post something yang lagi best(konon lah tu). ASSALAMUALAILKUM ^^

Dr. Dre - I Need A Doctor (Explicit) ft. Eminem, Skylar Grey

[Chorus]
I'm about to lose my mind
You've been gone for so long
I'm running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life

[Eminem]
I told the world, one day I would pay it back.
Say it on tape and lay it, record it, so that one day I could play it back.
But I don't even know if I believe it when I'm saying that.
Doubt startin' to creep in, everyday it's just so grey and black.
Hope, I just need a ray of that
'Cause no one sees my vision
When I play it for 'em, they just say it's whack.
But they don't know what dope is.
And I don't know if I was awake or asleep when I wrote this.
All I know is you came to me when I was at my lowest.
You picked me up, breathed new life in me. I owe my life to you.
But for the life of me, I don't see why you don't see like I do.
But it just dawned on me; you lost a son. Demon's fightin' you, it's dark.
Let me turn on the lights and brighten me and enlighten you.
I don't think you realize what you mean to me, not the slightest clue.
'Cause me and you, were like a crew. I was like your sidekick.
You gon' either wanna fight when I get off this f-cking mic,
Or you gon' hug me. But I'm out of options, there's nothing else I can do cause...

[Chorus]
I'm about to lose my mind
You've been gone for so long
I'm running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life

[Eminem]
It hurts when I see you struggle.
You come to me with ideas.
You say they're just pieces, so I'm puzzled.
'Cause the sh-t I hear is crazy,
But you're either getting lazy, or you don't believe in you no more.
Seems like your own opinions, not one you can form.
Can't make a decision, you keep questioning yourself,
Second guessing, and it's almost like your begging for my help.
Like, I'm YOUR leader.
You're supposed to f-cking be MY mentor.
I can endure no more!
I demand you remember who you are!
It was YOU, who believed in me,
When everyone was telling you, don't sign me.
Everyone at the f-cking label, lets tell the truth.

[ From: http://www.metrolyrics.com/i-need-a-doctor-lyrics-eminem.html ]

You risked your career for me, I know it as well as you.
Nobody wanted to f-ck with the white boy...
Dre, I'm crying in this booth.
You saved my life, now maybe it's my time to save yours.
But I can never repay you, what you did for me is way more.
But I ain't giving up faith, and you ain't giving up on me.
Get up Dre! I'm dying, I need you, come back for f-ck's sake

[Chorus]
I'm about to lose my mind
You've been gone for so long
I'm running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life

[Dr Dre]
It literally feels like a lifetime ago
But I still remember the sh-t like it was just yesterday though
You walked in, yellow jump suit
Whole room, cracked jokes
Once you got inside the booth, told you, like smoke
Went through friends, some of them I put on
But they just left, they said was riding to the death
But where the f-ck are they now
Now that I need them, I don't see none of them
All I see is Slim
F-ck all you fairweather friends
All I need is him
F-cking backstabbers
When the chips were down, you just laughed at us
Now you bout to feel the f-cking wrath of aftermath, faggots
You gon' see us in our lab jackets and ask where the f-ck we been?
You can kiss my indecisive ass crack maggots and the crackers ass
Little cracker jack beat making wack math,
Backwards producers, I'm back bastards
One more CD and then I'm packing up my bags and as I leave
And I guarantee they'll scream, Dre don't leave us like that man cause...

[Chorus]
Im about to lose my mind
You've been gone for so long
I'm running out of time
I need a doctor
Call me a doctor
I need a doctor, doctor
To bring me back to life
Bring me back to life
Bring me back to life

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...