UiTM Sabah Semuanya Bermula Disini.


UiTM DI HATIKU

Segalanya bermula di sini.  hati aku ni dah melekat dah dengan UiTM Sabah ni. Seriously, aku dulu ndak pernah plan pun nak masuk UiTM ni. Dulu kan zaman jahilliyah, masa orang sibuk cari info pasal sambung belajar, aku sibuk kerja and Enjoy. Padan Muka kau ISMI.




Blok Akademik Baru UiTM. This pic was taken on UiTM parking lots
next to the PUSAT PELAJAR. These grass will soon be eliminated. As they are
builing a new road there...hehe
 Ok, sistem peperiksaan berpusat diperkenalkan kat UiTM ni. So, bukan seperti yang cikgu aku inform dulu. "kalau masuk u, soalan exam based on lectr". By the way, even masa skolah dulu pun, cikgu aku jugak yang buat soalan exam, tup-tup ndak jugak secemerlang kawan-kawan aku yang dapat berjuta-juta A.  Untuk course yang based on science, UiTM sabah ada menawarkan diploma sains dan diploma in planting management. Dulu-dulu, dua course ni digabung dalam satu fakulti, tapi sekarang dah kena splitt dah. Ijazah yang ditawarkan untuk fakulti applied science adalah degree in Biology. Kalau sambung diploma, students boleh ambik penerapan. Meaning to say, dari tiga tahun pengajian, dipendekkan kepada setahun setengah. Then, boleh mohon fast track atau pun penerapan ijazah. Few of my friend ada yang ambik, tapi dia budak ladang. Budak sains, batch kami macam takda yang ambik.                       


Kehidupan kampus ni takda lah sesusah yang aku sangka. First thing came across my Mind masa dapat masuk U ni, "KOMFEM AKU KENA BULI". Tapi hakikatnya, takdalah kenak buli2 ni. Tak main lah. 



   


Cluster C on 7th March 2011 (Hujan ni)




   Ok , ini hostel untuk pelajar lelaki. Bilik dan kemudahan nya kalau dibandingkan dengan hostel wanita, memang berbeza. Dicluster C ni, bilik dia lebih selesa dan ada ruangan peribadi sendiri. Masa first year dulu, aku sempat gak menyemak kat cluster B. Tapi, pertengahan sem kami diarahkan pindah. DAPAT BILIK BARU. And aras kami adalah aras SYURGA. Or precisely, aras 5. Giler sakit merana tulang belakang aku masa buat clearence. Kalau boleh, aku mau ada 10 tingkat tambahan lagi and biar aku yang ditingkat paling atas tu. Hehe. InsyaALLAH, that it ffor now. Lain kali kalau ada masa lapang, aku akan post something yang lagi best(konon lah tu). ASSALAMUALAILKUM ^^

8 comments:

Cik Yeanna said...

assalamualaikum~ saya budak lepasan spm 2011..nak tanya, dip sc ne susah ke?

Ahmad Ismi said...

Wasallam..tak boleh juga sy cakap pasal senang n tak senang. Tapi Alhamdulillah lah ok2 juga. Kalau rajin, insyaALLAH boleh dapat dekan tiap sem 3.5 above. KAlau ada peluang. after 3 sem boleh sambung ijazah. Tapi untuk kursus tertentu jak lah, Degree in BIO conthnya. ^^. Tapi mostly budak yang ambik diploma sains ni akan sambung study lah. I mean dapat tawaran Degree. Kalau lucky enough boleh dapat Degree in medic and bidang2 kritikal lagi..hehe

Cik Yeanna said...

ooo macam tu ye~terima kasih sudi jawab..

nak tanya lagi, sains kesihatan ada ditawarkan kat UiTM Sabah x? n diploma sc nie laku tak untuk permohonan kerja? yuran pengajian agak2x berapa ek?

Sorry banyak tanya..hehe =)

Ahmad Ismi said...

http://e-syarat.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=55:syarat-kelayakan&catid=52:diploma&Itemid=61

Ni link untuk sambung diploma dlm fakulti pergigian..
Kalau sains kesihatan punya course mmg xda kat sabah....erm.,.kalau guna diploma sains ni susah sikit nak sambung ijazah cuz subject yang d ambik ni ndak terlalu menjurus untuk bidang kerjaya...tapi mulai sem 5...kalau ikut syllabus baru(kami jadi batch pertama)...sem 5 akan d tawarkan laluan pendidikan dan laluan kerjaya...so kalau ambik laluan kerjaya ni,.dia akan menjurus tuk student yang x nak sambung study..tapi kalau nak sambung degree kena ambik laluan pendidikan...

Yuran?? Alhamdulillah, UITM Yuran dia paling murah d antara uni2 di Malaysia ni dik. Rm 500++ sem 1..start sem 2....turun sikit... rm 400++.

Cik Yeanna said...

owh..baiklah, terima kasih! saya dah faham dah sikit-sikit. . ^^

Thanks a lot! You really helping me~=)

Anonymous said...

Hye.. Blh tny x.. Kt uitm sabah ada degree kos apa eh? Degree in business, account or banking ada? Sy check d web mcm xbyk info..

Ahmad Ismi said...

Degree Bio, Akaun, BBA Marketing, BasC,,,, itu yg sy tahu,,hehe

Hamba Allah said...

Assalamualaikum .. apa kos ada d uitm sabah ya ?

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...