Cara Mendapatkan Anugerah Naib Canselor UiTM/Anugerah dekan?

Assalamualaikum WBT


Before that, do Click CTRL + Any Icon on "Thanks for your click" to check out new things..huhuh

Apa khabar? Hope sihat walafiat jerw ya. Alhamdulillah harini genap 2 minggu after last paper untuk semester 4 aku kat UiTM tercinta ni. Yang aku tahu, aku dah cuba sedaya upaya. Like my father said every exam "U just do ur best and leave the rest to Allah". Aku memang dah redha jak ni after aku dah redah exam ari tue. Ok lah, sebenarnya post ni dah lama, just aku nak modify sikit. Maklumlah, nak nampak matang sikit(kontra). Ahakz. Okeh, ini maklumat yang aku tak sengaja TERBACA kat buku Peraturan Akademik. SUMPAH, sejak aku dapat buku tu masa MDS dulu, haram jadah aku nak baca benda tuh. Almaklumlah, bz memanjang. Iyalah tu, sejujurnya aku ni memang Malas nak baca benda ni at first. Skali, aku tengah selak2 buku dekat rak rumah ni, ternampak pulak buku tu. Dah berhabuk dah. Menuggu nak di makan anai-anai ja lagi. 
(no copyright)

Ok, Bagi pelajar diploma sahaja. Untuk mendapatkan Anugerah Naib Canselor (tengok2 baju konvonya lain sikit dari pelajar yang x dapat ANC). berikut merupakan faktor-faktor yang dititikberatkan:
Kategori kemasukan dan program pengajian(diploma 3 tahun)
Anugerah Dekan (AD)/ DL
a) 4 sem pengajian tanpa latihan amaili( trek pantas)
4 sem DL
b)4 sem pengajian dan 2 sem praktikal
4 sem DL
c)5 sem pengajian n 1 sem Praktikal
5 sem DL
d)5 sem pengajian tanpa amali (trek pantas)
5 sem DL
e) 6 Sem pengajian tanpa latihan amali
6 sem DL

So, untuk course aku yakni Diploma In Science. kalau nak dapat anugerah naib canselor ni kenalah dapat dekan tiap sem ataupun 3.5 GPA untuk tiap semester. Alhamdulillah, Rezeki tu ALLAH yang tentukan. Kita just usaha. Aku sekarang redha jak ni. Kalau ada rezeki lagi sem ni. Alhamdulillah. Kalau tak dapat pun ALHAMDULILLAH cuz Allah elakkan aku dari sifat takkabbur aku.  Doakan saya ya hopefuly dapat dekan sem ni. BTW, sapa-sapa yang dapat ANC ni untung sikit. InsyaALLAH senang nak dapat biasiswa. Ni info yang aku celuk dari bekas Koordinator program kami. OKehlah, thats it for now. Rasanya macam tersadai dah post aku ni. Assalamualaikum dan salam sejahtera,

17 comments:

azmey asmeha said...

bestnya dpt dekan. sy da cuba byk kali. tp x pernah dpt. ntah la. hmmmm....

Ahmad Ismi said...

@azmey asmeha ...insyaALLAH boleh tu,..kita usaha jak yerw ^^

tHe KiPaS sUsAh mAti said...

beb, aq dengar sape yg wat intersesi, xdpt ANC eh?

Ahmad Ismi said...

ERm.... The kipas sudah mati : not sure bout that... myB lah...cuz even u take intersession.... kalau pointer kau ok.... dia ndak kan consider as deans cuz kalau denas list kena ada kuota jam kredit nya....erm... x berani nak ckp..nti sy update after tnya lectrr ya..sorry.. ^^

Anonymous said...

tq atas makluman & peringatan...sy bsyukur jg dgn kptsn slma ni even ada 1sem xdpt deanlist..dh mybbkn sy tersingkir dr dpt ANC..tp mcm yg penulis ckp boleh elakkn sifat takkbur..ade sbb Allah rancg semua ni utk sy..ape pun sy terima seadanya..

Ahmad Ismi said...

@anonymous...... wc.... walaupun ni untuk memperingatkn diri saya..wahaha....InsyaALLAH degree nanti ada lagi..kita cuba ya ^^

Azhani Azmi said...

salam, kalau utk pengajian 5 semester+1 sem praktikal, kalau sem 1 x dpt dean list, tp sem seterusnya dapat DL termasuk praktikal blh ke dpt ANC tu? Ke praktikal tak kira ek?

Ahmad Ismi said...

Well.kena dapat dekan masa bukan practicle lah..bru dpt ANC..^^

Amir Azahari said...

kalau yang amik intersesi camne ek? bleh dpt ke x?

Ahmad Ismi said...

Amir Azahari = rasanya x kot.... mmg yg sy d inform kan..siapa yg ambik Intersesi memang x diconsider as dekan or AnC..lectrr sy lah ckp ^^

Adam Kaulitz said...

hye..since awak ni senior kat uitm..sy nak tnya..april baru ni ade final exam untuk student diploma..tapi ade satu paper..
saya tak dapat hadir..dah bagi MC kat pihak HEA..dye kate nti mase result keluar..kat subjek yg saye x hadir tu akan berstatus xx..dan tak akan effect cgpa sbb dye bukan fail..n saya kene amik semula subjek tu for the next smster..lbih kurang mcm repeat lah kud..then sy ade bace syarat utk dapatkan ANC ..antara syaratnye..tidak mengulang mana2 kursus..so sy confuse..just nk taw yg status xx tu akan effect x untuk sy dpt ANc..sory trrpnjang pulak..harap sy dpt jwpan tuk ni..mekasih :)

Ahmad Ismi said...

ADAM: Salam....erm..kalau itu sy x pasti sgt cuz special case.... rsnya akan affect gak.....cuz ANC kena x repeat any subject...kalau nak detail..try tnya HEA.....cuz kwn sy pun pernah gak gtu...tp dia x dpt dean list.....

Hiddy Asri said...

Dik, klu student epjj lak cmne yea? kdg2 satu sem x cukup 12jam kredit..

Anonymous said...

tp bukan anugerah naib canselor nih, untk total cgpa yg 3.5 ke ats? bkn dekan tiap2 sem pun. contoh 5 kali dean , tp sem 1 x dean, next total cgpa 3.63 still dpt anugerah naib canselor nh bukannnn?

Ahmad Ismi said...

@hiddy Asri..tu sy x berapa pasti kak..tp sy rasa..x kot..sebab jam kredit tu kurang kot...huhuh...
@anon : nope..anc for those yang dpt deans every sem..kalau 5 sem dpt dekan..then final sem x dekan....and cgpa 3.63 hnya dpt dip or degree kelas pertama...

Anonymous said...

kak, kalau cgpa 3.5 above tapi x dapat dl every sem macam mana? maksudnya 3 kali dl, 3 kali x dl. tp dapat cgpa atas 3.5

fatin said...

Hai, selalunya berapa ramai ea yg dpt anc ? Tak da perbandingan pointer ea? Kira antara yg 3.5 above yg paling tggi dia yg dpt anc ?

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...