MINGGU DESTINI SISWA Dah Habis ^___^

Salam SmuA, Erm Post Ari ni x lain dan tidak bukan mau berkongsi pengalaman aq sebagai PMDS or Pembantu Minggu Destini Siswa. Erm, psl MDS nil ah cuti aq d habiskan dengan laju sngat. Ni minggu depan nak start kuliah dah. TBH. Hehe. Tp mmg pengalaman ni aq sangat2 tidak boleh lupakan. Camna gelagat FRESHY2 ni. Ada nakal n most of them memang baik. Terkenang masa dulu2 time jadi freshy dgn kwn aq Mad. Paling manang lah kami. Hahah. 

Pas2 abang Firman yg sgt2 bek(berh). Menolong kami  yg blur2 ni. Heheh. Well, 2 be honest dialah senior yg paling aq sayang cuz aq rasa aq akan lost without him masa first sem lah. Skarng survive dah tanpa dia (Habis madu sepah dibuang). Erm, I mean atas bantuan dialah. Hehe. Serius, aq mmg blur masa mula2 masuk UiTM. N satu2 nya senior yg tolong aq n genk2 freshy time 2 mmg lah abg firman. Tenkss Bang(mcm dia baca blog aq). Ok lah, aq dpt rapat dgn ramai budak2 baru(x smualah). I mean adalah beberapa. Drg ni cam aq dulu2 gak. Asyik menanya jak. Haha, paling lucu drg ckp drg nak jadi cam aq. 

Lawak ni. Mau jadi PM. Erm, I mean aq x sngka diri aq akn mencetus inspirasi utk drg menceburkan diri dlm bidang PM ni. Tp bgs lah. Jadi PM ni bgs pa, dpt menyumbang sama UiTM.  Cam abg Firman gak, cuz dia yg mencetuskn untk aq n genk utk join PMDS ni PM(peers mentors).  Ok mmg best MDS ni. Even ramai budak MDAB. Banyak sangat gelagat yg aq masih terngiang2 sampai skarang. Ada pahit, ada manis, ada rasa oren gak. Erm. Oklah, aq nak share yg manis dulu. Erm, masa habis MDS 2 ada ramai yg salam n say thanks kat kami. 
Ada yg ckp “kmulah yg paling sy mau salam, Thanxx 4 tolong sy”. Terharu seh. Erm, sy buat 2 ikhlas (insyaALLAH). Sucy murni bha aq. Hehe. Drg ni ramai yg baik2, muka jak cm nakal(don’t judge a book by its cover). Serius aq katakan, aq pun 1st2 pikir gitu, mmg habbit slalu judge a book by it cover’s.  last2 menyesal haha.  Drg ni mmg sangat2 bek.  NO KONTRA K(kpd MAD). 
Ok banyak g yg best2 tp ni yg paling aq teringat2 ni. Erm, next aq nak citer sikit psl smting yg buat aq terkilan sangat T^T. Begini citernya, mlm 2 aq pegilah GYM dmana taklimat diadakan. So last2 2 aq sebagai Exco Makanan dan Penempatan merangkap Urusetia siswa ckplah kepada PENGHULU diaorang ni, “Dek, jan lupa ambik minum malam ya”. Ok fine, aq dah baik2 tiba2 what I got is nothing less than a bitter rejection. Erm, tindakan dia agak kurang sopan. Boleh2 dia ckp kat aq “ x payahlah, malas sudah kami mau makan” . TABAH, that’s all I can say. Erm diaorang ni budak MDAB(mengubah destini anak bangsa) yg dimana mereka ni ada dlm kalangan yg susah. T^T. pas2 aq ckp “oklah kalau ko tiadak mau mkn, yg lain makan ya??” (dgn nada suci) pas 2 dia ckp k “ during ni ikut aq ni, kalau aq x makan drg x akan makan”. Erm, Berh~~ Fine. Xpyh. Aq tinggalkan diaorang tanpa cakap apa-apa.  Opss ada aq ckp something “ Erm, bha kamu kan orang senang,” trus dia tukar topic. Aq just x nak dorang rasai apa yg aq n kawan2 aq pernah rasai. After habis MDS, terbayang2 makanan yg kenak sediakan masa MDS. Serius, FREE bha time MDS, km hargai bha makanan 2. Tp ntah, time aq jaga ni ada yg x mau makan. Biarlah, drg cukup matang dah untuk tentukan apa yg terbaik utk drg. Harap dpt SURVIVE d UiTM. After that, I went 2 met Diploma Students n told them 2 take their midnight meal n went 2 bed. Then drg ikut k. Ntah, betul sgt lah pa yg kenak cakap  oleh si PENGHULU 2. Budak DIPLOMA ni ada yg susah gak tau. Cam aq gak. Aq pun org SUSAH k. That’s why aq hairan, knp diaorang x hargai makanan FREE yg dah d supply. N 4 info, 1 hari diaorang ni makan RM 15 seorang k. 
Ok dah cukup melalut ngan benda ni, ada 1 g benda yang buat aq in deep SHOCKED k. Erm, begini citernya hari ke2 pendaftaran adalah pendaftaran akademik. So adalah sorang mamat ni, dia lambat balik hostel cuz ada hal. So aq suru lah dia pegi GYM. Pas lebih kurang setengah jam g2 dia balik ke urusetia n cakap kat aq yg dia mau ambik smua barang yang dia simpan di Urusetia. Aq punyalah gambra. So aq tanyak dia KNP??? Dia jawab k, “ xda orang layan aq time aq sampai GYM” so aq dalam hati “ Erm, budak ni. Matang lah sikit, sini kehidupan d U, kenalah survive sendiri, adakah harap dilayan, cuba dia tanyak”(CIAN DIA SESAT, CAM AQ DULU PULAK). 
Erm ada emos sikit. So aq pujuk punya pujuk, dia trus setuju untuk aq bawa dia pergi GY< untuk pendaftaran akademik. 
Dalam perjalanan 2 baru aq tau reason knp dia x tegur kakak2 PM 2. Rupanya Smua Perempuan(group 2 kalau x silap). Yang laki2 smua dah masuk untuk register akademik.  Cian gak budak ni arh. Last2 aq masih ngan personal judgement aku until budak tu luahkan kat aq “ aq sedih bha”. So aq blur, aq tnyak lah “knp?”. “Aq sedih bha, parents aq x mau support aq, smalam mintak hantar pun x nak”. 
Ok FINE. Aq trus terkilan ni, cian gak budak ni. Dia budak MDAB, so aq determine untuk tolong dai sampailah masuk GYM. Ni lah tujuan kita adakan program MDAB kan? Erm. Tp bila aq jumpa jak seorang PM ni, n aq ckplah kat dia cuz pangkat dia tinggi. Aq cakaplah xxx, tlg bha budak 2, dia mau quit td cuz dia lost td”. (normal for FRESHY). Pas2 jawapan yang aq dapat amatlah mengecewakan dakah patut dia jawab “BUKAN URUSAN KITA KALAU DIAORANG MAU QUIT”. Erm, aq speechless. 
Dia pangkat tinggi K. x tau kah program MDAB ni nak ubah destini anak bangsa. Bukan aq niat nak menyibuk, just aq kecian kan 2 budak.(pas dengar citer dia) Harap tindakan aq dpt ubah destini dia. Erm aq xda hak muthlak untuk ubah destini. Hanya ALLAH yg mampu.  Gpun cian dia, parents x sokong langsung. Nasib aq ada ABAH N MAMA aq yg selalu support aq. Termasuklah Family n Kawan2 aq(TMR,generazi uitm’s n smua). Yg selalu sokong aq n aq sukak bercakap dgn adalah Mad, Seha, Lin, Auni. Yg lain Fair n square. Haha. 2jaklah aq rasanya yg mampu untuk aq share. Penat dah ni jari jemari ni menaip. Salam, n selamat beramal.

0 comments:

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...