Program Sepenuh Masa UiTM Sabah (Pra, Diploma dan Ijazah)

Assalamualaikum WBT

BEFORE I START, boleh tolong Clickk Iklan kat Tepi ni? Tq For ur clickk, For tabung Aku nak kawen tuh.

FYI, UiTM Sabah adalah kampus sulung for UiTM Semalaysia. So, kampus ni boleh dikatakan sebagai kampus yang agak tua. Dahulunya beroperasi kat atas bukit tapi berpindah ke kawasan yang rendah dah. Giler masa part 1 - 2. Kalau nak berurusan kat Hea, kena naik tangga seribu tuh. Fed - Up aku. haha. By the way, dah 3 tahun berlalu since aku jejak kaki kat UiTM Sabah tercinta. So, adalah sorang ni tanya apakah kursus yang di tawarkan di UiTM Sabah. 

So, ada ura-ura menyatakan insyaALLAH banyak lagi kursus yang akan di tawarkan kat UiTM Sabah ni. Dah ada beberapa bangunan baru kot. Sebenarnya ada beberapa fasa untuk bangunan baru ni. Tapi, aku tak sempat nak merasa dewan yang aku tengok macam design Islamic tuh. Ada black and yellow.

Okeh, setakat ni kursus yang ditawarkan kat UiTM Sabah Adalah seperti berikut:

GUGUSAN PENGURUSAN DAN PERNIAGAAN

Fakulti Pengurusan Perniagaan

  1. BM111 - Diploma Pengajian Perniagaan (DBS)
  2. BM112 - Diploma Pengurusan Bank (DIB)
  3. BM117 - Diploma Pengajian Perniagaan (Transport)
  4. BM220 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Pemasaran
  5. BM220 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Ekonomi Perniagaan
  6. BM222 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Kewangan
  7. PD002 - Pra perdagangan (MDAB)
  8. PD003 - Pra Perdagangan (Saluran perdana)
Fakulti Perakaunan

  1. AC110 - Diploma Perakaunan
  2. AC220 - Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian)
Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan

  1. HM110 - Diploma Pengurusan Hotel
  2. HM111 - Diploma pengurusan Pelancongan (DPP)
  3. HM221 - Sarjana Muda Sains (Kepujian) Pengurusan Pelancongan

GUGUSAN SAINS KEMASYARAKATAN DAN SAINS SOSIAL

Fakulti Sains Pentadbiran Dan Pengajian Polisi
  1. AM110 - Diploma Pentadbiran Awam (DPA)
  2. AM228 - Sarjana Muda Sains Pentadbiran (kepujian)
GUGUSAN SAINS DAN TEKNOLOGI 

Fakulti sains Gunaan (Fakulti aku weyh!!)

  1. AS120 - Diploma In Science (DIS)
  2. AS201 - Sarjana Muda Sains (Kepujian) Biologi
  3. PD007 - Pra Diploma Sains MDAB
  4. PD008 - Pra Diploma Sains (Perdana)
  5. Soon - Degree In Pure chem, Phy. InsyaALLAH, dengar2 dah cukup dah kelengkapan for this Course, 
Fakulti Perladangan dan Agroteknologi

  1. AT110 - Diploma Pengurusan Ladang
  2. Soon - Ura-ura budak ladang cakap, degree ladang akan diadakan for this year intake. betul ka? wait and see jak lah.
So, if u have any inquiry just ask okeh, jangan malu-malu. U malu, Aku lagi malu weyh!! SS, kat blog.


SO FYI, selain kursus kat atas, yang lain semua kat kampus lain. HARAP MAKLUM!!!

45 comments:

Anonymous said...

salam , blog kau best bah .. btw , degree dapat mana ??

Widha Fella said...

salam, hyee . :D .d uitm sabah da tak kursus diploma seni reka bentuk dan fesyen ditawarkan

Widha Fella said...

salam, hye..:D
da ka kursus diploma reka bntuk dan fesyen yg dtwarkan d uitm sabah? atau kursus tu ada d semenanjung sja ?

Widha Fella said...

salam, hye..:D
da ka kursus diploma reka bntuk dan fesyen yg dtwarkan d uitm sabah? atau kursus tu ada d semenanjung sja ?

Widha Fella said...

salam, hye..:D
da ka kursus diploma reka bntuk dan fesyen yg dtwarkan d uitm sabah? atau kursus tu ada d semenanjung sja ?

Ahmad Ismi said...

@Widha Fella
Salam..xde..faculty art desgin ada kat kampus lain..myb ada kat samarahan sarawak....s.alam pun ada

Vyonnes Chuan said...

Teknologi makmal perubatan ??

Ahmad Ismi said...

@Vyonnes Chuan
Nope..xda...xsilap dekat Puncak alam jak ada course tu

reneldton tony said...

hello , mau tanya uitm sabah ada asasi sains ka ?

reneldton tony said...

hello :) asasi sains ada ka d uitm sabah :)

Ahmad Ismi said...

@reneldton tony tiada jo...ada dekat P.ALAM... goodluck

Anonymous said...

Fakulti perladangan n agroteknologi tu ada diploma lain ka? dip pertanian ka?

Ahmad Ismi said...

@Anonymous setakat ni tidak ada.... aada diploma pengurusan ladang jak

Anonymous said...

Pa kelayakan dip sc dan dip pengurusan ldg?? N dip pengurusan ldg ni bljr ttg pa? Ada bljr haiwan or sc? Sorry byk tnya...sebab mmg nak cuba2 apply kat cni..klu dpt, alhamdulillah..

Ahmad Ismi said...

@Anonymous kelayakan diploma sains..smua kredit... Diploma ladang..... x pasti...ada dari bukan sains pun dpt ladang........

diploma pengurusan ladang diorang more kpd tumbuhan....diorang belajar ladang lah......cara meningkatkan rpoduktiviti tumbuhan..ada gak belajar psl penternakan......

Haiwan?? Yang sy tengok diorang belajar serangga lah(usually yg affects crops)........ ada belajar sains gak

kalau diploma sains..apa yg matrix berlajar..kami belajar for 1st 2 years..tahun ke 3 lain sikit..advance sikit..kami belajar subjek degree....... contoh intro to human anatomy..... sem 5..

Anonymous said...

kalau dip pengurusan ldg ni blh smbg degree vet ka? klu mcm sy kira2 blh x apply dip sc ni?? sebab sy ambik spm persendirian n hnya 6sbjk yg teras......... mcm mna plak dgn pra diploma sc?

Ahmad Ismi said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

sbnrnya sy nak jdi vet..so skrg nak cri laluan2nya selain dip sc...matriks?? sy xpasti sebab ada had umur..n sethu sy hnya ada course modul1,2,3 yg memrlukn sbjk bio,fiz,kim klu sy xsilap.......dn sy layak masuk pra-dip sc ni??

Ahmad Ismi said...

@Anonymous psl vet..yg sy dah baca dia kena ada basic psl animal right??

http://fpa.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=75:diploma-in-planting-industry-management-at110&catid=54:diploma&Itemid=85

ni for perladangan...subjek yg diorang akan ambik..but prooblem now....dia more to plant......

pre sc3 sy rasa kamu layak..but kalau dah dapat diploma sc3 why not kan??? or diploma yg berkaitan dgn sains yg lain...cnth farmasi, dip mikrobio...

Ic... So umur berapa sekarang??? Sory just curious...

Anonymous said...

Yes,, klu dpt dip sc alhamdulillah..pre dip just for backup plan, hehe..so k,,umur sy 21thn..n klu nak apply pra dip sc ni under upu gak?

Ahmad Ismi said...

@Anonymous pra sains uitm for pelajar yg bumiputra. N kalau mau mohon boleh dr upu or direct pergi uitm. Mohon, cuz dia ada borangnya.. or Google MDAB UiTM... sapa mohon memalui MDAB dpt elaun untuk pengajian. Termasuk yuran dibayarkan.

Saya pun 21..kita geng.hahah...

FYI, UPM sama UMK je yang ada Vet (if im not mistaken).. so kena score 3.5++ then mohon melalui UPU after diploma nanti. huhuh

Best of luck

Anonymous said...

Thanks..

Yup, geng! Hahaha..bru gak ak kira2 thun ko tulis blog ni..

Pa pon thanks tuk infonya..n good luck for u 2..

Anonymous said...

N one more thing..sorry,, tau x tuk prmohonan mdab tu bla buka?? Tuk sesi 2014/2015 ni...
Thanks so much..

Ahmad Ismi said...

@Anonymous my pleasure.... owh.... untuk kemasukan MDAB...biasanya dia akan bukak sepanjang tahun..nanti UiTM akan buat jelajah MDAB ni sendiri....so....alert lah or boleh call sendiri...sebab if im not mistaken.. boleh mohon bila2 jak tu sepanjang tahun http://www.online.uitm.edu.my/permohonan.cfm?id=PD masuk kat sini..then call UiTM sabah....... diorang akan inform tue.. ^^

kalau kau mau update kemasukan uitm boleh cek dekat link ni http://www.online.uitm.edu.my/

Anonymous said...

Salam.. ni nak tanya.. betulkah kalau gagal SATU subjek di semester 2, kena dismissed? betulkah??

Ahmad Ismi said...

@Anonymous kalau repeat satu subjek pada sem 2 xkan kena DM.......usually yg kena dm ni pelajar part 1 yang failed 3 subject......for sem 2 and above, usually tgk pointer..n kena bagi amaran dahulu....n based o experience, repeat satu subject, x pernah kena DM except org tu dah repeat the same subject for 3 times and still tidak pass

Anonymous said...

@Ahmad Ismiow macam tu.. saya salah informasi la nie.. heheh
btw, tq 4 the information

Anonymous said...

Apa. Klayakan utk msuk DPA ?

Anonymous said...

Klayakan utk DPA ?

okeyda kim said...

uitm sabah ada tak kursus Diploma Fisioterafi????

okeyda kim said...

uitm sabah ada tak kursus Diploma Fisioterafi???

Anonymous said...

Uitm sabah ada pengambilan pelajar ka skg untk pra diploma? :)

Anonymous said...

sarjana muda fisioterapi , sarjana muda optometri , and sarjana muda dietetik ada kat uitm sabah ka?

Anonymous said...

Aslm, degree akaun masih ada d sabah?

Anonymous said...

helo2. d uitm sabah ada kah course diploma sains matematik?

Mac Menuin said...

Dip Pengurusan Hotel masih ada d uitm sabah ? Sy minat dgn course ni ..pleasee inform sy asap. Thank u :)

Mac Menuin said...

Dip Pengurusan Hotel masih ada d uitm sabah ?? sy minat course ni ..pleasee infrom me asap :) thank U

Anonymous said...

haiii..diploma sains matematik ada ka di uitm sabah ?

Ahmad Ismi said...

salam..sapa mau feedback..do mail at ismizulfadli@gmail.com.. sbb currently bz with classes n program to attend...

Mac Menuin said...

Dip Pengurusan hotel masih ad d uitm k.kinabalu ? sy minat course ni.. pleasee inform sy asap Thank U :)

Mohd Farhan said...

Hmmm, bercadang utk tdkpergi jauh dri family, tapi semua course yg sy apply tiada di uitm sabah :((

nabilah sani said...

Salam and hai. Kalau degree in sains bioloy, is it true that we have 6 semesters which is only 3 yrs? And hostel mcm mana ye?

aqie A7X said...

asslmualaiikm wbt _ sya mendpt tawaran diploma pentadbiran awam separuh masa _ tpi sya x berpa nak faham . ble explain _ ???

tq _ ��

Feanazz Mysera said...

Ada tak diploma separuh masa d kk ? Dalam bidang perakaunan ??

Unknown said...

(Viral). Terbukti. Duduk Diam Dapat Duit. Peluang Pelaburan International Platform. Modal RM 4,600 Potensi Pendapatan RM 600,000

Profit Investment USD 1,000,000 Dalam 6 Bulan. WhatsApp utk Bukti. 


Assalamualaikum, 

Channel dicipta untuk sesiapa yang berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) walaubagaimanapapun withdrawal boleh dilakukan pada bila2 masa. 

Mengapa saya sarankan Minima 3 tahun? 

Mari lihat potensi investment anda.... 

>> Investment at joining USD1,000 .... 
>> Investment grow by 2 times within 6 months (USD 2,000) 
>> Investment grow by 4.65 times within 12 months (USD 4,650) 
>> Investment grow by 10.76 times within 18 months (USD 10,760) 
>> Investment grow by 24.89 times within 24 months (USD 24,890) 
>> Investment grow by 57.57 times within 30 months (USD 57,570) 
>> Investment grow by 153.15 times within 36 months (USD 153,150) 

Bayangkan....USD1000 pada bulan permulaan menjadi USD 1000 x 153.15 pada bulan 36 = USD153,150 = RM658,545 

Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

Feb 2014 : 21.35% 
Mar 2014 : 18.47% 
Apr 2014 : 18.18% 
Mei 2014 : 20.01% 
Jun 2014 : 16.38% 
Jul 2014 : 21.35% 
Aug 2014 : 19.31% 
Sept 2014 : 18.78% 
Okt 2014 : 21.19% 
Nov 2014 : 30.00% 
Dec 2014 : 25.13% 

Jan 2015 : 22.98% 
Feb 2015 : 23.53% 
Mar 2015 : 31.13% 
Apr 2015 : 29.94% 
Mei 2015 : 27.27% 
Jun 2015 : 22.53% 
Jul 2015 : 26.12% 
Aug 2015 : 19.83% 
Sept 2015 : 24.80% 
Okt 2015 : 19.79% 
Nov 2015 : 19.79% 
Dec 2015 : 14.50% 

Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun? 


Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan) 
======================================================= 

Bulan 0 = RM 4,600.00 
Bulan 1 = RM 5,290.00 
Bulan 2 = RM 6,083.50 
Bulan 3 = RM 6,996.00 
Bulan 4 = RM 8,045.40 



Bulan 12 = RM 24,611.20 
BULAN 13 = RM 28,302.80 
Bulan 14 = RM 32,548.20 
Bulan 24 : RM 131,675.80 
Bulan 25 : RM 151,427.20 




==================== 
Bulan 36 : RM 612,607.40 

==================== 

Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Prodesional ini:- 

Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan mebawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 

Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 
Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) 

DAFTAR PERCUMA

IGOFX KL 
http://igofx.com/?code=357423
 

Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) untuk profit 15% ke 25% Sebulan

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...