Laluan Untuk pelajar Diploma Sains UiTM (AS120)

Assalamualaikum WBT. 

Before You continue, Do click the "Thanks for Ur click" bars. Some interesting things to be discover.

Seriously aku ndak dapat tidur pagi ni,  sumpah jeles bila tengok kawan aku tidur nyenyak sampai tak ingat dunia, bestnya diorang boleh buat PETA kat bantal. Siap mengorok lagi arhh. Macam nyanyi lagu "BEribu sesalan" jak aku dengar. Baiklah(ayat skema jap), entry kali ni aku just nak share untuk pelajar yang berminat mengambil Diploma Sains (As120) UiTM. Ulang TAIP,

UNTUK PELAJAR YANG BERMINAT MENGAMBIL DIPLOMA SAINS UITM

Mesti Korang wonder, Kenapa aku cerita pasal diploma sains jerw? Tak berminat kah dengan course lain?? Erm, OK FINE, soalan bonus pulak. Aku ni pelajar Diploma sains, so memang patutlah aku cerita pasal course aku kan? Takkan aku ndak cerita pasal course lain. Aku bukan racist ya, just aku ndak da pengetahuan tentang course lain. Kalau ada pun, sikit2 jak.

Ok lah, entry dulu-dulu aku dah celoteh panjang lebar tentang diploma sains ni. So kali ni aku nak cerita pasal LALUAN kursus niey. Well, bila dah dapat DIS(diploma in science) ni, aku dah setkan awal-awal yang aku nak ambik laluan BIOLOGY. Tapi, itu  dululah sebab kalau ikut syllabus senior kami, diorang boleh pilih samada nak ambik Course Biology ataupun Physics(sem 3). so kira diorang ni split jadi dua group lah.

 At First, aku ingat diorang ni kira untung lah cuz ndak perlu ambik Phy(kalau ambil laluan BIO), Atau ndak perlu ambik Bio(if ambik laluan PHY). Tapi, hakikatnya yang aku baca-baca dari blog senior-senior DIS , diorang ni dalam dilemma kalau nak buat permohonan Degree nanti. Tapi, kalau ambik semua ni, korang boleh mohon any subject yang related dengan sains(yakin jerw aku buat fatwa ni).

So, masa aku sem satu dulu, lecturer fizik aku tiba-tiba ucapkan TAHNIAH untuk kitorang. And I was like
0_o WHY SO SUDDEN?
Tahniah untuk apa tu? Ada apa-apa yang kami buat?? Ada dapat anugerah ker?? Perasan pulak kami masa tue.  Dan sebenarnya benda tu yang membuatkan aku agak stress sampai sekarang. 

kami adalah first batch yang akan menggunakan SYLLABUS baru,(OBE) yakni  syllabus yang mengarahkan jiwa raga dan hati kami tuk suka semua subjek. So, straight to the point, kami kena ambik PHY, CHM, and BIO untuk 3 tahun ataupun  6 sem. Tiap sem tu JO!!!!

Alhamdulillah, setakat ni ALLAH dah bagi aku rezeki lebih dengan memberikan aku anugerah Dekan(Astaghfirullahalazzim, Bukan tujuan nak takbur ya!) selama 3 sem. Di sini baru aku sedar, even SPM aku dulu hangkang tahap naga, rezeki ALLAH ada dimana-mana sahaja. KEJAYAN HARIINI TIDAK MENGGAMBARKAN KEJAYAAN PADA MASA HDAPAN. Even aku jadi MAJOR LOOZER masa dekat sekolah dulu, itu ndak effect pun performance aku kat U ni. Ok, back tu the point, pelajar yang guna sistem OBE ni akan ikut laluan baru, tapi laluan tu akan digunakan pada semseter yang ke 5. Ada Dua Laluan yang disediakan.

LALUAN AKADEMIK
LALUAN KERJAYA

So, aku nak explain pasal laluan Akademik dahulu.
Laluan Akademik ni adalah untuk pelajar yang berminat untuk menyambung pelajaran selepas diploma. Atau lebih tepat, pelajar tu nak sambung ijazah@degree.  Syaratnya, kalau ndak silap kena dapat 2.75(lupa dah) keatas. Kalau CGPA(pointer terkumpul) kurang dari 2.75, pelajar tiada pilihan lain dari mengambil laluan kerjaya.  Senarai kursus yang harus di ambil oleh pelajar adalah seperti berikut:

Part 5
ENT 300 Fundamentals of Entrepreneurship.
BIO 300 Biological Techniques and Skills
CHM 301 Organic Chemistry 2
PHY 310 Modern Physics
PHY 351 Materials Science
Jumlah jam kredit untuk semester ni, 15. Yakni, 3 jam kredit bagi tiap subject. And ENT tu senior aku cakap stress giler tahan Gaban.

UPDATE: UNTUK SEM 5, KENA PILIH SAMADA NAK AMBIK BIO310 ATAU PHY 351. 
Part 6
BIO 320 Introduction to biological Diversity
CHM 260 Basic Instrumental Analysis
CHM 361 Inorganic Chemistry
PHY 360 Physics Laboratory
Jumlah jam kredit 12, 3 jam kredit untuk tiap subject.

Next, bagi laluan kerjaya ni untuk pelajar yang kurang bernasib baik(harap ALLAH BAGI AKU LALUAN AKADEMIK).  Laluan ni untuk mereka yang dapat CGPA kurang dari 2.75 ataupun mereka yang mendapat pointer TINGGI dari 2.75 tetapi berminat untuk BERKERJA. So, pada pelajar yang dapat results gempak(macam kawan aku), kira untung lah sebab diorang boleh pilih samada nak sambung belajar or kerja je terus.  Perbezaan Subject antara laluan kerjaya dengan akademik ni ialah, siapa yang ambik laluan kerjaya ni akan di dedahkan dengan subjek-subjek yang related dengan bidang kerjaya. Maybe itu course untuk mempersediakan kita untuk alam kerjaya kot. ADA BYK COURSE YANG DISEDIAKAN. Tapi, unfortunately aku lupa nak ambik salinan course elektif tu. Ok, subjek yang perlu diambil oleh pelajar yang ambik laluan ni adalah:

Part 5
ENT 300 Fundamentals of ETR
BIO 300 Biological techniques and skills
PHY 340 Electronics
Elektif 1
Elektif 2
Jamkredit 15, tiap subject 3 jam kredit.

Part 6
BIO 320 Introduction to Biological Diversity
CHM 260 Basic instrumental Analysis
PHY 360 Physical Lab
Elektif 3
Jam kreditnya 12, 3 jam kredit untuk tiap subject.
 ELEKTIF tu lah pilihan-pilihan course lain. BTW, kalau akulah kan, aku akan ambik course ladang cuz orang cakap kalau kerja kat ladang ni gaji tinggi dan senang nak naik manager(yelah tue, mana ada benda senang dalam dunia ni!!) 

So, bagi aku dua-dua laluan pun ok. Tapi, apa salahnya kita nak sambung degree terus kan?? Lagipun, lepas ambik diploma sains ni kita boleh sambung dalam bidang kritikal seperti medical, pergigian, dan pharmacy. Tapi dengan syarat, Pointer kena meletup PRAK BUM-BUM lah. InsyaALLAH, aku tengah usaha nak naikkan pointer ni dan agak terkejar-kerjar juga lah. Tapi, insyaALLAH, doakan SY ya. Seriooooously, sangat-sangat nak sambung dalam bidang kritikal kalau ada rezeki. That, it for now I think. Assalamualaikum dan salam sejahtera.^^.



82 comments:

kerintingputih said...

Info yg menarik. TQ. Boleh dijadikan panduan pada pelajar UiTM lain, pada saya juga. :)

Anonymous said...

anda belajar d UiTM negeri mana ? sy dgr diploma sain skarang ada fast track

Ahmad Ismi said...

Salam @anonymous sy belajar kat uitm sabah.. aah ..mmg ada trek pantas..untuk semester ke 3..... sy x mohon pun cuz course yang ditawarkan sikit jer..

cassandra said...

ohh tidakk.. -.-" btw, thanks cuz sya dah fhm sikit2 psal DIS ne .. :D

this is me said...

as salam...aku dapat diploma sains gak la..n dapat matrik gak....huhu...konfius nak pilih...but setelah baca blog ni rasa mcm nak pilih dip sains...ko rase macam mane bro?

Anonymous said...

Boleh bagi contoh2 kerjaya bagi pelajar lepasan diploma sains tak?

Ahmad Ismi said...

Cassandar :no hal ^^ wlcm
@this is me : bagi aku 2 2 pun baik...tapi dua2 ada pros and cons..kalau matrix kau untung cuz masa singkat tapi problem susah n kau kena maintain pointer giler tinggi tuk dpt course yang kau minat..even kawan aku dpt 4 flat matrix dua-dua sem kat...SPM 8 A....Muet band 5....dia dapat pilihan ke 2 dia...kalau diploma insyaALLAH dengan tekad kau dpt maintain good results and uitm d katakan mengutamakn students nya dari students luar...hehe...

Anonymous : itu ndak pasti..depends ngan biddang..ada gak yang masuk kerja kat ladang..ada yang kerja d bank..ada jadi pembantu makmal..tp biasanya kalau ambik couyrse ni ssh sikit nak dpt keja cuz terlalu umum...^^

saye kerink said...

Lahhhhh Ismi ke. hahaha! Tadi search google, saja nak tahu siapa lah junior-junior dip.sains. Jumpa your entry yang ni. haha. Bagus share share info!! ;]

Anonymous said...

Dpt dari mana ya maklumat ini? boleh bagi link tak? sebab saya pun student dip sc uitm jgk, first batch sylbs ini jugak jd kurang pnddhn sub apa bagi aliran tersebut.Harap dapat disertakan dari mana ya dapat maklumat ini. kalau boleh bagi link sekali. Syukran ;)

Ahmad Ismi said...

@faris : Aah, iya kah?? Sy pun tgh cari blog2 junior....even x dpt PM... sedihnya.. bukan rezeki lah katakan.. aah..hopefully membantu lah ya..hehe

@anonymous : Erm... ni sy dapat sumber dari ex coordinator program kami... dia buat meeting untuk student yg first batch OBE ni....thats why dpt info ni..hehe....

Anonymous said...

kalau maksud kau result gempak tu mcmmana? apa range pointer yang gempak? kalau nak sambung dlm bidang kritikal,skurang-kurangnya brapa pointer kita kna dapat?

Anonymous said...

hi boleh tak update syllabus untuk 1st sem.topic by topic for each subject esp bio and chem.try cari dekat google but then tak jumpa.just nak review semua subjects b4 enrolment.thanks :)

Ahmad Ismi said...

Anonymous 1 and 2

1) Range biasanya 3.8 ++ or 3.9 ++...cuz sy ada tnya dekan fakulti pergigian..if u wanna take that course u need a cgpa atleast 3.86...and the cut off pointer for last year turn out to be 3.88....

2) Kalau pasal topic....ssh sikit..tp lctrr akan bagi gak course outline for each subject...sory...sy dah distribute all my 1st byears note to the juniors,,,so x da suda nota2 ngan sy...klo x..bley gak tlg..hehe

Anonymous said...

apa tips kau utk dpat pointer gempak ni? ya ;ah kalau kat skolah, 1)tumpu perhatian 2) buat homework.. aku dgar kalu dh kat u ni kan tak boleh bgntung spnuhnya dgan lecturer.. then,abis tu, camna cara efisien utk dpat result gempak ni?khatam satu buku rujukan? soalan ni cam remeh,tp,seriously,aku memang plukan tips ni..

Ahmad Ismi said...

erm..kalau pasal tips.. Sy just share yerk..klo boleh buat past year byk2 and rpt ngan lectrr...even bukan dia yg buat paper xzm..tp dia yg akan cek..atleast dia akn bg tips... n jgn lupa usaha n minta doa parent.. insyaALLAH tu..

Ana Musfirah said...

hai awk..saya Ana dri uitm negeri sembilan..saya pun first batch OBE jadi kita mesti sebaya...selamat berkenalan!!! :)

Mimie said...

hai.. sy first batch OBE dip sains jgk..
dr kampus uitm kuala terengganu..

Ms.April said...

saya junior awak.huhu..mmg best dapat diploma sc ni tp serious boleh dikatakan stress juga la cz all the time kite ada test thn quiz senang cita every week conform ada so nk minta pendapat mcm mane nk bertahan dalam AS ni sampai sem6 eik?subj teramat la though thn masa kt campus sgt singkat susah nk bagi masa dgn aktiviti campus dgn stdy..huhu.lg2la tgk member course lain yg dpt rilek2 kan kdg2 goyah juga ni.ghee. x)

Ahmad Ismi said...

Ms April
Hi geng As....saya pun dulu gitu gak..lagi2 sem 1. seriusly stress.... jiwa masih sucy masa tuh. Tak tahu apa2......study pun hang bin kang..1st test and quiz FAILED. ...tak tahu tentang OGA pun. Wahaha.... then 2nd test n quiz ALLAH tolong...then end up dapat dean's list(even sy x expect pun). Kalau nak cakap cara study...lain orang, lain cara diorang study. Sy jenis yang struggle kot....Contoh..kalau ada paper esok...sy akan tidur less than 4 hour...kalau sem 1-4 lagi lah...sy xkan tidur..masa sem 5 ni santai sikit...so ada lah dapat tidur.. N cara study tak bolehlah nak sama ngan budak course lain..cuz subjek kita byk nak hafal n faham..n banyak kira2...apapun... Rezeki ALLAH yang decide.....insyaALLAH kalau kamu rasa kamu dah usaha berabis..insyaALLAH ALLAH akan bagi dekan....yang penting DOA..^^...n buat PAST YEAR banyak2..... lectrr BIO sy ckp..kalau diorang nak recycle soaln, diorang ambik dari past year yang dulu2...sy kalau bio sy jawab dari 2009 kebawah..yang latest...kurang sikit..panjang berjela dah ni..^^

serikandi sugandi said...

takotnya..Ya Allah,mudahkanalah segala urusan hambamu ini..takot sangat,tapi rasa tenang bila ingat Allah kan ad tok bantu kita

afif92 said...

btol ke BIO 300 pra syarat dia BIO250?

Ahmad Ismi said...

salam afif 92.. kalau x silap x....Bio 310 yang pra syarat kena ambik bio 250 kalau x silap..huhuh

Anonymous said...

hmm, btol kew, diploma sc boleh ambk course pharma, dentist , medicl klau pointer tinggi ?

Syakeera said...

hai nk tanya bole tak?
kalau ambil diploma sains, boleh tak ambil laluan akademik untuk ambil medik or pergigian?

Ahmad Ismi said...

@anonymous : Yupz kalau 3.8 dah boleh buat pharmacy kot..my senior CGPA 3.82 got pharmacy..... medic and dental pun boleh...tapi tu tak pasti lah brapa pointer..cuz saingan byk dr matrix n asasi

Anonymous said...

owh . tp mmg comfem la dpt course tu klau dpt pointer tinggi ?

Anonymous said...

lpsan spm boleh mintak tak? :)

zee said...

salam , saya nak tanya . time apply dulu result spm berapa ye ? sebab kalau tengok min requirement memang result saya lepas tapi takut competition sangat . mohon reply segera . terima kasih :)

Ahmad Ismi said...

@anon1: Tu tak pasti..even ada kwn sy..matrix dpt 4 flat, SPM 8A, pastu MUET band 5. tup2 isi UPU dpt pilihan ke 2..tapi rezeki tu masing2 kan??
@anon 2: komfem boleh..isi ja ya ^^

@zee : Sy results kredit ja semua.... x secemralang budak2 skrng..... 3 a , 6 b 2 C+(PHY N ADD MATH)....rsanya kalau kredit semua..kmfem dpt kot..hehe insyaALLAH..isi ja

Anonymous said...

Ooo..tq so much utk maklumat nih..sgt2 berguna^_^

Arief Asyraaf said...

Salam, boleh bagitau tak keputusan SPM anda berapa? Full berserta subjek. Thanks :) *skema* hahaha

Anonymous said...

Saya nak tanya, kalau dapat dip.sains wajib ada pengalaaman kerja ke lepas dip ni?? Boleh ke kalau nak sambung terus ambil degree??
Dan kalo dapat dip.sains ni, ada sesetengah orang cakap pengambilan ke degree nanti lebih susah sebab pihak universiti lebih mementingkan student matriks/asasi, dan ada orang cakap sebab pelajar diploma kena bersaing sesama sendiri kerana pelajar diploma tidak ramai so sikit je students yang diperlukan sebab mereka bersaing dengan students matriks/asasi dan students diploma yang lain2 so sebab tu students diploma CGPA kena tinggi2??dan ada juga yang cakap universiti lebih mengambil students diploma??sorry I ask too much questions...XD... I'm curious now because I'm a school leavers that waiting matriks/asasi & UPU results... :) So, I'm just curious about these particular questions whether to take matriks/asasi or diploma sains for future benefits... :)

Anonymous said...

hello...saya nk tanya...kalau pointer spt 3.00 and above untuk dip.sains ni layak ke nk ambil vet?? ke mesti 3.8 ke atas??

Anonymous said...

ssya sekarang student sains part 5 ... dalam usaha mencari idea dan cara2 untuk laksanakan project proposal bio 300..boleh x sy nak minta copy project proposal awk atau kawan2 awk untuk rujukan sy???

Ahmad Ismi said...

@arief asyraff : Amboi2...semua ya..

A = Math, Sej, PI
B = BIO.EST,BI,Bm, Kimia, Akaun
C= phy n AddMat

Ahmad Ismi said...

@anan 1st : Rasanya 3.5 boleh kot....hehe...
@anon 2 : Boleh kot..bg mail ^^

syam said...

pilihan kerjaya dan pilihan akedemik tuu pilihan sndiri..mreka just ltakkan syarat jeq...waktu sy dlu ade jeq yg fail bio amik laluan bio untk part 5...avn yg dpat tajaan JPA pun ada yg amik laluan kerjaya....xsmestinya yg laluan kerjaya perlu bkerja lpas dip,,nk smbung degree pun bole xde msalah...

syam said...

sal pecah kpd laluan kerjaya dan laluan akedemik sbenarnya tuu atas pilihan kita sndiri..UiTM ltakkan syarat pointer tuu sbgai panduan..saya juga mrupakan batch pertama Dip.Science yg pecah krjaya ngan akedemik nie...batch sy ade je yg amik akedemik evn pointer low..n ade jgak yg dpt tajaan JPA amik krjaya..atas minat msing2...dan xsmestinya yg amik laluan krjaya xleh smbng degree lpas hbis dip..nk smbng degree still bole..go on..

Ahmad Ismi said...

yupz..tapi based on our KP..dia ckp if yg ikut laluan akademik..boleh ja masuk laluan kerjaya..tapi kerjaya x boleh nak masuk laluan akademik....yg ambik laluan kerjaya ni diorang uat preparation for kerja....mcm kwn sy.diorang ambik course ladang...huhuhu..

Anonymous said...

Hai :D assalamualaikum. sye baru je check UPU td. huhu. sye dpt diploma sains UiTM. selalunya, diploma nie berapa tahun eh?3 tahun? lps tu yg fast track tu mcm mana pulak? can u gimme me a detail explanation? thanks :D

Ahmad Ismi said...

waalaikum sallam..ok..tahniah...

diploma : 3 tahun
Fast track : dah di mansuhkan.......kalau fast track ni, siapa perform well dalam 3 sem pertama..boleh mohon degree..tapi degree yg tertentu ja..kalau nak sambung medic, dental, pharmacy n course critical kena habiskan diploma...

http://nurulainm.blogspot.com/2011/11/program-trek-pantas-perakauanan-uitm.html

ni link tuk other fast track..dimana..subjek tu kena kumpul jadi pact..then habis diploma awl..tq

bejans said...

askm,nak tanya jika dah abis diploma pas tu smbg degree amik perubatan kena 5 tahun lagi ke atau singkat sikit?

Anonymous said...

salam, boleh x saya nak tau lps abis diploma sains bley x nak sambung degree in fisioterapi.. kalau x pun kos lain.saya nak tau degree nnt kne blaja 4 tahun jugak ke? atau 2 tahun.. kalau 4 tahun,trlalu lama campur ngn diploma dah 7 tahun..harap dapat mmbantu saya.

Malis Fuzi said...

Assalamualaikum. Sya pon dpt dip sains in uitm. Tp saya x tahu nk pilih whether mtrik or dip.ade yg suh prefer mtrik . Ade yg suh prefer dip. Saya dah confuse nk pilih ape. Boleh tlg x , which one is better klu nk kejar cita2 sbg dentist.

wafa syamimi said...

salam, saya nak tanya. Course AP ni kan, mmng boleh mohon critical course like dentistry tapi saya nak tanya ramai tak AP student yg dpt critical course ni ?

Ahmad Ismi said...

Bejans : kalau nak ambik medic.5 yearss gak.better ambik matrix or Asasi..n make sure 4 flat..kalau x 4 flat...susah kot...kwn sy dpt 3.86 cgpa x pass pun medic...sedih kot

Anon : fisio?? yupz..komfemlah..as long as dpt 3.5 above.. kalau fisio rasanya kena 4 tahun gak..x pa..kalau nak belajar kena sacrifice sikit..kalau nak laju..ambik matrix..tapi kena score betul2 lah..nti tak pasal dpt course lelong...

Malis : salam..sy pun nak ambik dental gak..for me..kalau ndak ambik dental..better ambik asasi or matrix...priority for them....tapi kena dpt atleast 3.93 (last year requirement, cut off pointer)....so struggle..insyaALLAH boleh..kalau diploma pun kena score 3.93 bru dpt..so kalau nak cepat..ambik matrix or asasi..

wafa :okeh....boleh ambik crictical course,,,tapi quota sikit compare to matrix and asasian. tak silap 6 orang ja budak diploma dpt dental last year..tahun ni harap ramai sikit....so better ambik matrix,or asasi..kalau dpt pergi mesir lagi best... 5 years ja,,dah dapat djadi dokter gigi..tapi..kena guna duit lebih lah...hehe..

Anonymous said...

Assalamualaikum.

Err, saya nak mintak tolong dan pendapat. Saya dapat matriks. Tapi parents tak galakkan sya msuk sana. Ok. Saya pon memang taknak. Takot tak bole catch up. Saya dapat diploma sains untuk upu. And pada masa yg sama sy dapat diploma in biomedical laboratory kat mestech. Saya taktau nak pilih yang mana. Senang cakap dilemma. Parents prefer dip sains. Katanya untuk degree nanti banyak bidang yg boleh dipilih. Tapi3, sya lebih suka dip biomedical lab. Saya dah try buat research tentang dua2 course. Saya rasa dip sains macam susah. Takot tak bole nak go on nanti. Rasa ja la. Realitinya, taktau la kan. Saya betul2 tersepit antara harapan parents dengan minat. Stress. Tak sampai hati nak hampakan parents. Tapi saya betul2 takot tak bole nak go on dgn dip sains. :( Apa patut saya buat? Tolong la saya. Maaf kalau menganggu. Terima kasih.

Ahmad Ismi said...

okeh..first,cita2 kamu nak jadi apa??

Adik..kalau kamu ambik Diploma sains, boleh gak sambung degree In Medical tech...which is lebih kurang ngan biomedical...diploma sains ni bagus tuk siapa yang masih lost dalam nak pilih kerjaya. nanti degree boleh sammbung apa2 as long as pointer tinggi...

2 ) minat : saya prefer minat. Boleh tak bincang ngan parents. Mcm sy, sy dah ckp kat parents sy nak sambung sekian2 course, then diorang setuju. Mama sy kalau bioleh nak saya sambung medic, tapi saya tak minat. KEcewa?? iya lah..tapi parents sy kira considerate, diorang cko..yang nak belajar n kerja adalah Saya..jadi diorang tak nak diorang yang tentukan masa depan saya..tapi diorang benarkan saya nak decide apa yg saya nak....

Diploma sains ni tak lah susah sangat. kalau belajar insyaALLAH boleh. N kalau dapat U ni untung sikit, cuz saluran nak sambung degree under U yang sama. Meaning, kalau diploma kat UiTM, degree pun senang sikit nak masuk UiTM.. Kalau kolej sy x pasti. Takut degree nanti tak tahu buat kat mana.

Susah tak..ikut usaha. To be honest, saya pun gitu gak. Dah lah class mates semua pandai2. Then alhamdulillah, masa sem 1 saya dappat dekan. Then, saya tahu, I can Do it. Dan3, saya dah habis dah diploma. dan ALhamdulillah Allah bagi Anugerah naib canselor.. ^^...


So adik, Istikarah. Then, bincang ngan parents. InsyaALLAH diorang akan sokong. Cuz ini masa depan adik, kena decide betul2..Jangan menyesal di kemudian hari. ^^

Anonymous said...

salam
saya rasa masalah saya sama mcm dak2 lpsn spm yg x tau nk pilih utk amik matrik or dip sn..
ibubapa saya mmg 100% bg saya untuk buat kptsn sendiri..mereka x nk memaksa..sebab saya yg nk belajar katanya...but,,saya dlm dilemma sgt..saya tkt x ley survive je kalau kat matrik..tp dip sn pon sush gak..saya nak tanya kalau kita result trok kt dip sn..kne buang or apa???

Anonymous said...

Ok. Thank you very very very much. ^_^ Dean's list untuk final? Wowww. Congrats. So, saya dah decide nak amik dip sains. InshaAllah. Tapi kadang-kadang terlintas jugak, betul ke pilihan saya ni. Ayah saya pon kalau bole nak saya jadi doctor. Saya bukan tak nak, tapi saya tengok abang saya struggle gila2 nak jadi doctor. Saya pon naik risau. Saya takot benda yang sama jadi macam spm. Masa spm saya tak berapa suka physics form 5. Rasa macam nak jerit satu dunia taknak amik exam physics. Last2 dapat result, physics jugak yang membantu. Saya selalu ada perasaan takot untuk sesuatu benda yang saya tak hadapi pon lagi.Kalau saya tengok ke baca ke, haa mula la nak takot. Macam mana nak elakkan rasa takot tu? Ehh, dah macam sesi kaunseling pulak. Sori ye. Hehe. Dip sains ni belajar back to basic ke? Ada tak nota2? If you dont mind, nak nota tu bole? Sori la kalau banyak yang mengarut. Haha. Thanks again. :)

Ahmad Ismi said...

wasallam...

Kalau rasa nak ambik course kritikal and dapat sturggle bley lah ambik matrix....dik..results SPM x menggambarkan results MATRIX or DIPLOMA....ada yg 1 A, tak mustahil dapat 4 flat d matrix...... usaha masing2..

Diploma sains : kalau results teruk kena buang kot..kalau dah fail 3 subject..kena Buang....tapi jarang sangat..except yang memang honey moon allthe time....befoya2 kot..sy tak boleh kutuk..tapi myB kurang kesedaran....Diploma sains..insyaALLAH ok..sy 3 A ja SPM..alhamdulillah jumpa kawan2 yang rajin..jadi sy pun x nak ketinggalan........and ALHAMDULILLAH results sy ok pun...

apapun..Solat istoqarah dik.. ALLAH paling tahu apa terbaik tuk kita ^^

Ahmad Ismi said...

welcome very2 much..haha... Yupz..Alhamdulillah sy dapat anugerah naib canselor, dapat dekat tiap sem..rezeki ALLAH bAgi..hehe..oya Fizik buat stress....tapi lecturer super ohsem..tulah sy pun minat..yg penting..rajin buat past year...Kan..Rezeki kamu tuh Fizik yang bantu..hehe...

Sy pun gitu, rasa tak berani awal2..tapi bila dah buat..Aik...rupanya tak sesusah yang sy expect...

Diploma sains,,,well..sama cam matrix..tapi tempoh lagi panjang...so masa exam lagi banyak masuk exam.. so for example Bio sem 1, ada beberapa bab..so soalan dari bab tu ja yg kena tnya...sampai tahun ke 2 kita bljr yang matrix student belajar..Tahun ke 3, kita tak belajar apa yang stuent patrix belajar.....

Basic?? Ofcourse, dari sem 1. Takde lah basic sangat. Tapi, for Physics,, sy rasa dari basic..even sebenarnya SPM punya yang kita belajar lebih sikit.....kan sy dulu buat derk ja ngan Phys...so x perasan pernah belajar..hhehehe...

Nota?? Susah sikit kot..kalau nak bagi terlalu byk..even junior sy bagi, kena guna 2 pendrive..sy jenis bagi ja nota and assgment yg sy dah buat.>NOT untuk tiru, tapi untuk rujukan.. Kalu diorang tiru, tu diorang punya hak.. Cuz diorang yg kena face the consequences...

Apapun, jgn risau. lctrr akan bagi nota. and3..kalau rapat ngansenior especially yang 1 sem awal dari awk, Nasib2, boleh dapat nota hard copy gitu je..haha..Apapun welocme to Diploma family.. Wish u all the best ^^

Anonymous said...

thanks sangat..
saya dah wat istikharah..kptsn x tau lagi..mudh-mdhn dipermudhkn..
ramai yg suggest saya amik dip sn..
n x kurg jgk matrik..saya mmg dh berpth arang dgn sbjk sn (skema ckt)..tp dua2 plhn mlibtkn sn..even saya mmg x mint n lbh prefer law..tp x de rzki kn..hmm..saya spm dpt 6a4b..sbb ue kazen saya suggest srh pilih matrik..tp sume b saya sbjk sn n add math..tp saya bsukur bila mgngkn saya study mcm nk gila time spm aritu..huhhuhu..

doakn saya dpt wat plhn yg terbaik ya:)

Ahmad Ismi said...

Amin.. smoga awak pilih yang terbaek..hehe..kwn saya Add math sama kimia ja B..bio C, phy D...skali dapat score giler2 kat matrix..3.86... insyaALLAH kamu pun boleh..apapun..smua d tangan kamu ^^...Wish u all the best

Anonymous said...

saya pun dpt dip sn, blh x sy nk smbung blajar kt oversea lps tamat dip?? sy risau laa sbb blajar dlm bahasa inggeris, sy kurangg sikit bi nii...

Ahmad Ismi said...

Salam.. Nak sambung oversea?? Sekarang ni dik..kalau nak sambung oversea boleh ja..as long ada duit.....Ada yg pergi mesir...

Ada apply USM KLE...Tuk medic........tapi dgr2 pernah sorang ja pelajar diploma yg dpt..

English?? saya pun gitu..asal ada kemahuan tuk improve insyaALLAH..sy spm B+ ja.. Alhamdulillah dpt gak score..jd kamu dah tahu kamu lemah BI..so Struggle for BI nanti ya ^^..cuz 1st sem 70 percent OGA..meaning masa final 30% ja...

Btw..dulu2..kalau dpt ANC ada yg kena sponsor sambung degree kat oversea..untung kot...

Anonymous said...

hmm..sy pom dip sc gak..alhmdulillah masuk ni sem 4 baru,(junior lagii >_< )..haha,,yg sal oversea tuh,,da la sorang senior sy leh smbg stdy kt india..lau xslap lam bachelor of medicine n surgery...ye kot..hahaa..mmg first2,,dengki kott ngan bdk kos laen sbb dorang stdy santai je..p ALLAH SWT dh tntukan yg terbaik tuk hambanya..alhamdulillah..tkot gk part 4 ni orgnic chem..hrp2 pointer xjtuh..huhu

Ahmad Ismi said...

@Anonymous
Owh ya?? hi mates...Btw..insyaALLAH sem 4 ok..organic chem sgt senang kalau dah buat beribu past year..i mean insyaALLAH senang..lctrr sy cool..alhamdulillah DPT A ^^..goodluck o u..sy pun jeles ngan course lain, study besa2 dapat dekan...Tp kan ..sy Anggap tu cabaran n mmg rezeki diuorang ^^..gud luck

Anonymous said...

beribu2 past years??haha..agak ngeri..hmm,,in sha ALLAH..at least rase puas hati sbb push diri sndri agar stdy n last2 result dean list.alhamdulillah..btw,,thnks ya! gud luck to u too

Ahmad Ismi said...

@Anonymous
Haha..metafora lah tu...takda lah samapi beribu2.. i mean sy banyakkan past year..myb dlm 3 tahun ke atas punya past year ^^.lctrrr kami mmg dari kelas lg sibukkan km dgn past year..then before exam kami buat study group ngan lectrr.... And ALHAMDULILLAH ramai yg dpt score.......

Anonymous said...

What?
Rasanya dr dulu lg memang kena ambik semua phy chm dan bio
Kami first batch dis a long time ago 1996
Regards for u all

Ahmad Ismi said...

@Anonymous i c...yupz..dulu2 ambik smua..then pilih bio n phy...skrng...tkar balik ambik smua..n subject makin pack...x silap..x lama lagi Dis akan dipendekkan ke 2.5 tahun... Budak akaun pun gtu dah skrng..2 tahun stgh ja.. Tq supe senior ^^

TJ Marya said...

salam.sy bdk dip as part 4.sy skrg tgh stress sbb cgpa sy mmg teruk,2.52 je.dgn cgpa mcm nie mesti sy kene ambk haluan kerjaye kn.lps hbs dip,bdk y ambk haluan kerjaye,mmg x bleh sambung ke dgree dh ke?

Ahmad Ismi said...

@TJ Marya Salam..Sory..bz sikit..klas giler pack for my course....Gini..our coorrdinator ckp xboleh sambung blajar kalau dah masuk laluan kerjaya..CUZ KAMI 1st batch yang ada laluan ni...

Tapi xpe..jangan risau..acctually boleh ja nak sambung belajar dari laluan kerjaya..kwn sy dari lalun kerjaya..sambung degree BIO kat UiTM gak...so insyaALLAH boleh

Anonymous said...

salam,
nak tanya.kalau time spm tak amik sains tulen,memang tak dapat ke DIS ni?

Ahmad Ismi said...

@Anonymous setakat ni belum lai sy jumpa org yang tak ambik sains tulen ambik DIS......seriously, if you dont have background in science, this course will be tough

NAJWA AMIYRA said...

Assalammualaikum , nak tanya kalau belajar diploma sains nie boleh tak sambung ijazah dietetik bila dah habis naty ? Terima kasih sbb menjawab .

fairul afzan said...

Engineer boleh ke Kalau mohon DIP Science

Princess T said...

Assalamualaikum sya nak tnya klu sya amik DIS boleh wat psikologi tk?bcoz sya minat psikologi

Anonymous said...

Salam,sy nk tnya abg dlu letak dip in science dlm pilihan UPU sbg plihan ke brapa? sy confuse

Nadiyah Zainal said...

sy nk tanya la , apa syarat kelayakan masuk diploma sains ni ? sy spm just dapat 3A je n cuma kimia je sy tak kredit , tp bila sy cek dekat selangkah ke uitm tu sy layak mohon jurusan ni kat upu .. agak2 bole dapat ke ?

Ahmad Ismi said...

@Anonymous waalaikumsallam... syletak pilihan ke 3...wahaha..sy dulu tak kisah pun dapat course apa...^^

Ahmad Ismi said...

@Nadiyah Zainal Syaratkelayakan berubah mengikut masa..tapi jangan risau...keputusan adik kira ok..sy pun 3 a jugak masa spm..cuma sy kredit semua...tp ada jugak kwn sy yang x kredit fizik dapat masuk diploma saisn...tp adik kena ingat....from now on..kalau dpt that course, jgn main2...cuz nanti..pointer akan digunakan untuk sambung degree....

nak cek syarat http://esyaratjulai.uitm.edu.my/


FYI, sy dulu 3a, dan sy malu dgn kwn2 sy yang lain...cuz diorang dpt more than 3 a...then i take diploma...dan alhamdulillah dpt results yag baik...ingat..u masuk mana2..evrything akan start from zero ^^

Ahmad Ismi said...

@NAJWA AMIYRA salam..boleh jer...pelajar diploma sains ni cuma beberapa kursus jer diorang x dpt nak mohon such as oil and gas n civil engineering.....lain2 boleh...medic, denta, pharmacy pun boleh as long as u hv a good results n muet band 3 and above....dietetic x silap kena 3.7++...but changes every year..ada jugak yg 3.6++ dpt before thi ^^

Ahmad Ismi said...

@NAJWA AMIYRA salam..boleh jer...pelajar diploma sains ni cuma beberapa kursus jer diorang x dpt nak mohon such as oil and gas n civil engineering.....lain2 boleh...medic, denta, pharmacy pun boleh as long as u hv a good results n muet band 3 and above....dietetic x silap kena 3.7++...but changes every year..ada jugak yg 3.6++ dpt before thi ^^

Ahmad Ismi said...

@NAJWA AMIYRA salam..boleh jer...pelajar diploma sains ni cuma beberapa kursus jer diorang x dpt nak mohon such as oil and gas n civil engineering.....lain2 boleh...medic, denta, pharmacy pun boleh as long as u hv a good results n muet band 3 and above....dietetic x silap kena 3.7++...but changes every year..ada jugak yg 3.6++ dpt before thi ^^

Ahmad Ismi said...

@Princess T wslm..stakat ni x pernah lagi sy tgk kwn sy ambik psycology..SORRY SGT X DPT NAK MEMBANTU...

Ahmad Ismi said...
This comment has been removed by the author.
Ahmad Ismi said...

@fairul afzan wasallam..boleh jer...tp why not ambik jer diploma engineerring yg u nak?? lagi bagus..dah belajar awl dr budak matrik or aasi....nti degree..masa pendek sikit..3 tahun jer instead of 4 tahun.............. sy skarang ambik chemical engineering ^^

Elly Lina said...

Assalamualaikum..nak tnya klo time SPM fizikal gan bio c blh msuk dip.sains ka??

Elly Lina said...
This comment has been removed by the author.
Ahmad Ismi said...

@Elly Lina slm..... boleh jer..kwn sy dpt D physics...boleh jer masuk Diploma sains...de=ip pharmacy kat mana??? tapi..klo dpt dip sains..better ambik.....n better try KPTM ,.,cuz dpt pinjaman mara..pinjaman mara ni..klo grade 1st class ada discount tau

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...