Diploma Sains Semester 6

Assalamulaikum , Hai

Owh my, aku dah grade lah. Results dah keluar dah 9 hari bulan mei hari tuh. Neves?? Of courselah, aku expect akan repeat subject. Alhamdulillah tak jugak. Aku risau kot, cuz oga tak keluar ntuk subject tuh. disebabkan gap dua hari je, aku persetankan semua tu and try tuk khatam semua chapter yang sumpah ramai. Ditambah lagi, aku sakit perut masa exam. Memang dugaan benar. Nasib aku duduk kat depan. Kalau nak melepas, laju-laju pergi tanda s, that is located at front. Giler. Dah lah kena sentuh-sentuh oleh pengawas. Nak cek kot-kot ada nota ker tak. LAst sem lagi teruk, aku tengah tulis nama, nak masuk tandas. Tiba-tiba aku di cabul  sentuh tanpa kerelaan oleh pengawas tuh kat belakang aku @ Pikku(chinese version). Damn it. Tak rela aku. Dah lah tak minta kebenaran. Kalau pompuan ndak pa gak. 

Okeh, enough with that. After 39 subject, dan 100 credit hours. Aku grade on time. Syukur?? Ofcourse, tak terkata. Syukur Alhamdulillah aku dapat dekan lagi tuk sem ni. Even pointer aku jatuh sikit dari sem lepas. Kawan aku dapat tahu results aku awal. Dia ada cara nya. Bila aku dapat results tu, aku terus abaikan lappy aku. Tak kisah ngan semua, terus aku gerak ke ruang tamu, nak announce aku dah habis dah diploma kat mak aku. Abah?? Dia dah tidur dah. Tapi tu tak menghalang aku dari nak beri tahu dia results aku. Dah Abah tengah baring nyenyak tidur kat katil, aku lompat kat atas badan dier. Peluk dari belakang. Arghh. At last, i can make my Parents proud of me. Alhamdulillah, dapat gak yang saya harapkan ALhamdulillah

Untuk subject sem 6 ni, ada 4 ja. Sikit?? yupz, tapi bagi aku agak mencabar gak. Even budak matrix or asasi tak belajar subjek ni. 

Bio 320 : Okeh, ini yang aku nak emo sikit. Akhirnya, after 5 sem, aku tak dapat nak maintain A tuk subject BIO. Last sem aku dapat A- ja kot. Tapi tetap syukur, OGA tak keluar, then masa study week aku baru nak submit semua lab report dari awal sem, cuz balik2 kena reject oleh lecturer aku tuh. So i consume most of my study week tuk siapkan lab report.. Ada dalam dua puloh samting. Masa final?? Lol, memang epic, ada berapa soalan aku tinggal kan. Aku goreng ja paper tuh. Ntah, bermacam-macam dah aku masukkan. Even yang aku tak pasti, aku letak ja. Asal berISI. Tq Sir Ansir bagi saya A-, Subject ni paling mencabar bagi aku kot tuk sem lepas.

CHM 361 : Okeh, subject ni new CODE for AS120, and takda past year. Lecture Chemist masa part 1 yang ajar. And aku dari awal dah letak azam, tak nak repeat the same mistake that i did. Seriusly, lozer okeh. Aku dapat B ja masa part one. Tapi syukur gak tak repeat. So, sebabkan takda past year, aku buat semua tutorial yang kena bagi oleh MDM GAN GIN HOON. Ok tipu, takda lah semua aku nak buat kan, yang aku mampu aku buat lah. Memang the last 2 month aku banyak buat latihan kot tuk subject ni. Madam ni strict. Even kawan aku tersalah letak nama dia, dia kasi bulat. Ada yang letak Gan Gin Ho, Gan Gin Hun, dan sebagai nya. Neves kot diorang ni.  Dan mdm ni kalau 1 key point tersalah, or teertambah, dia tolak markah. Tapi, tu yang buat aku azam nak perfect kan markah. Dia buat aku minat kat CHM ni yang masa part one aku rasa susah sangat.  Alhamdulillah aku dapat gak A-. Boleh lah, menandangkan aku ada yang tak dapat jawab. Iyelah, takda past year.

CHM 260 : Instrumental analysis. Okeh, ni Subject baru for AS120, tapi dah ada past year for student yang ambik diploma chm kalau tak silap. Subejct ni menarik, macam part 2. Belajar chromatography, AAS, GC, dan spectroscopy sebagainya. Lecturer? Miss Eza, dia ni ada kembar. Lecturer gak kat UiTM Sabah. At first aku takut kot ngan dia ni, cuz aku pernah kena marah dia masa sem 5, time kitorang haloba habiskan petri dish kat lab. Dan ngam masa tuh aku ja sendiri ngan sorang lagi kawan aku kat lab, habis aku kena marah. Tapi, i know salah aku. Redha. Btw, for subject ni, awal-awal aku tak focus sangat, cuz miss asyik baca slide ja. So aku komfem lah ngantok kan?? I understand, cuz ni festime dia mengajar. Lagipon, kelas start pukul 5. Waktu ayam-ayam balik ke reban, hehe.But its all because Miss ni part time lecturer. Tapi, bila dah masuk chapter 2, dia dah pandai tarik minat aku cuz dia explain all the terms dan application tuk yang kami belajar. And basically, bila dah belajar subject ni, terus menyesal cuz tak buat experiment for BIO 300 based on instrumental analysis.

Masa exam lepas, subject ni adalah first subject, so aku memang buat past year gila-gila nak mampos. at first, aku rasa susah,  then rupanya senang. Tup-tup baru sedar, soalan yang dalam past year ni, rupanya soalan test. OKEH, nyesal tak buat past year awal-awal. Miss kami ni giler sempoi, dan ex student DIS gak. Dia tak lokek. Kami penuhkan office dia masa nak exam tuh. Nak tanya past year dan lain-lain.  

And Alhamdulillah aku dapat A jugak. ^^

For last subject, PHY 310, tak masuk final. Just buat experiment. Susah kot awal-awal. Kami duduk lab dekat dua bulan nak buat experiment. Alhamdulillah gak lah cuz dapat gak no 2 masa Physic's seminar haritu. Proud with my fella frend. Btw, miss kami ni nama dier Miss Shirley. Merupakan bekas pelajar terbaik UKM for degree PHY. Impress, even dia pernah merajuk kat kelas cuz kawan aku main-main kat belakan, termasuk aku  tapi kira senang sikit, cuz subject kali ni kebanyakan nya dah kami belajar before this. Alhamdulillah dapat gak A. 

So results aku??



Completed ^^..GUdluck to All DIS student, current or Future. Hidup Diploma Sains ^^

6 comments:

tukang tanya said...

halo! boleh tanya ka overall result kamu apa & pelajar terbaik siapa? sebab saja jak nak kasi naik semangat ni..sya pun bakal2 pelajar DIS bulan depan ni..congrates ya suda habis 3 tahun..macam lama pula dengar 3 tahun tuh..

Ahmad Ismi said...

owh yeah?? Dapat kat mana?? Sy overall final cgpa 3.73 ja..hehe...

Pelajaer terbaik for UiTM Sabah cgpa 3.8 keatas..or myB 3.9 sy x pasti..tapi dia anak timbalan rektor..mmf rajin orngnya...

lama? sumpah..sem 1 ja rasa lama..pastu macam air ja masa tu lalu..hehe

Nurrul Izzatie Bahar said...

Salam. wanna ask sumthing. :)
next sem i will be part 5 student. and as we know. we must choose phy or bio right? confuse. da bace your blog about laluan kerjaya tue. still confusing me. i nak pilih bio. any advice? how about phy?

Anonymous said...

salam. wanna ask sumthing :)
next sem i will be part 5 student. as we know. we must choose phy or bio right? confuse. i da bace your blog about laluan kerjaya tue. still confusing me. i nak pilih bio. any advice? how about phy? thanks :)

Ahmad Ismi said...

wasallam.... yup..kena pilih...

Bio : apa yang kita belajar masa sem 4, kita belajar lebih detail untuk sem 5. Belajar human biology lebih kurang basic medic kot..kmu memang minat BIO or PHY..

PHY: kwn sy cakap senang ja. PAst year dier ulang2 except masa batch saya...solan yg diorang dapat masa exam tu sumpah x sama ngan yang sebelum2 ni....and2 diorang ckp senang ja PHY yang part 5 ni.....cuz belajar pasal material..pengiraan sikit ja...

Apapun, istikarah...sy minat bio..so ambik bio.even ada rasa nyesal cuz kawan2 dah pakat ambik PHY. Tp ada hikmah..cuz soalan nya memang susah masa exam haritu..Tapi Alhamdulillah BIO tu sy dpt A..asal belajar..dapat score insyaALLAH..

tukang tanya said...

wahhh tahniah atas keputusan kamu..hebat2 pelajarnya ya..saya dapat di kampus kota kinabalu juga..smoga saya pun terasa seperti air juga la masa tu..hehe terima kasih..

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...