Diploma Sains Part 6 tips.

Assalamualaikum WBT.

Before proceeding, tolong bah Tekan iklan kat seblah yang entitle "Tenks for ur click" wahaha. 


Ok, FYI aku dah habis diploma sains kat UiTM Sabah. So, sekarang musim pengganguran. Well, not really. Aku ajar tuition. Subject? Kimia okeh. aku nak ajar bio, but CHM ni pun one of my passion. Okeh, just now aku plot results aku guna excel, pastu one thing yang buat aku bermuhasabah is perjalanan aku. Allah duga dengan banyak benda, tapi mengikut kemampuan aku right?

Nice one right? ni aku plot based on results aku. Macam naik roller coaster pun ada. Papun, based on graph, results aku sepanjang diploma ni ada pasang surut nya. Thats is one of disadvantage of taking diploma course. Cuz masa belajar lama, so kau akan tend tuk ter lalai. One time kau semangat belajar, tapi satu masa lagi kau dengan dunia kau, tak ingat pasal study. 

okeh, sem 1 aku memang sangat mujahadah. Aku dari SPM tak pernah pikir pasal Future aku. So, aku bawa perangai skolah pergi masuk U. Quiz test aku failed. Tapi, start sana aku dah pandai ambik masa belajar,buat lab report. One of thing yang trigger aku tuk study lagi hebat sebab HINAAN dari budak matrix yang inconsiderate. Kau terasa?? Kalau kau terasa, meaning kau lah tu yang always underestimate budak diploma right? Apapun, thanks to HATERS aku buat yang terbaik then dapat dean's award. And situlah turning point tuk aku. Aku pun boleh bersaing dengan diorang yang lain. 

Okeh, aku dah terlalut sikit. 

CHM 361.INORGANIC CHEMISTRY

 Since kami first batch yang ambik code ni, so sekarang dah ada satu past year. Apapun, apa yang aku buat is i depend on tutorial cuz takda past year. Then aku bergantung ngan buku kimia. Yang aku pakai dari Martin s. silberberg. Buku ni sangat bagus. Dari sem 1 aku beli. Pastu tutup sampai sem 6 baru aku bukak balik. Haha. Aku rasa nak jual buku ni, tapi sebab aku dah jatu sinta sama buku ni aku tak jadi nak jual. And I always ask my MDM kalau cara aku jawab soalan tu betul or tak. So, yang penting for  Kimia sem 6 ni takda nak kira-kira. Semuanya perlukan imagination dan pemahaman kau yang tersendiri. Dari awal, sila lah focus ngan lecture yarh. Aku ada sot sikit, berapa kali aku duduk kat belakang, so menyesal pun ada. Well, sebab aku last sem dah kan, so aku banyak ikut aktiviti. Banyak meeting dan kadang ada lambat masuk klas. Apapun, yang bagi aku senang is chapter akhir. Walaupun panjang, but still senang sikit dari chapter yang awal-awal. So, kalau korang tak dapat nak faham kan terms yang ada dari awal, agak susah gak lah kau nak proceed ngan chapter yang akan datang.

BIO 320 :INTRODUCTION TO BIOLOGICAL DIVERSITY

Untuk subject ni, tips nya jangan belajar last minute. HAH?? WHAT THE PISH?? Buat apa nak belajar BIO awal-awal, BIO banyak READING, LAST MINUTE STUDY IS THE BEST. Let me explain, maksud aku jangan study last minute is sila pahamkan every chapter sebelum exam. Bila dah paham awal-awal. then last minute tinggal revise jak. Aku sem ni agak pemalas, esok ada test aku tidur memanjang. So, agak kelaut jawapan aku for test and quiz. Final? Okeh, aku revise semua chapter kecuali chapter ANIMAL. Dan, worst case is dari ANIMAL yang banyak kuar masa exam, aku study sikit-sikit ja pasal ANIMAL. Menyebabkan aku dapat A- ja. Alhamdulillah, tapi tak dapat maintain kot. Aku buat 1 past year jak so PUNCH ON THE FACE.

CHM 260 BASIC INSTRUMENTAL ANALYSIS

Lecturer kami ohsem, thats all. Dia dah biasakan kami ngan past year question. Miss Eza. So, agak mudah nak score Dia kan ex student diploma sains, so dia pun faham lah.Even dia tak pernah ambik subject ni tapi degree dia ambik Applied chemistry doh. . Test, quiz sama tutorial lebih kurang ngan soalan Past year. So,masa final ALHAMDULILLAH senang sikit nak score. Tips dari lecturer pun berguna. Dia takda skema jawapan, tapi dia dah buat past year awal-awal, so kami boleh rujuk kat dia ja. Anytime.  So Sila buat PAST YEAR seramai  sebanyak yang mungkin. Ulang-ulang ja.

PHY 360 PHYSICS LABORATORY (INSTRUMENTATION AND APPLICATION)

Tips.Tak pasti,kalau nak dapat A, score test kot. Project?? Sila buat invention. Or innovation. Last sem, Projek Fizik kami is not innovation or invention. Tapi aki buat kajian. Alhamdulillah dapat 2nd place untuk physics seminar. Kami study pasal newton's law, and guess what, after habis dah seminar baru aku paham tu newton's law. I mean aku dah paham masa sem 1 dulu. Tapi, aku kan jenis ignorance, so serve me right lah. We study effect of crumple zone. Yang dapat no 1, diorang innovate Sonar Power. while 3rd place diorang buat water level detector. Creative right?? Alhamdulillah lah gak kami dpt okeh, cuz mau gila gak masuk lab ni. Results tak accurate, masalah bahan, tak dapat results, nasib Lab Assistant kak Dayang sangat sporting, dia biar jak kami ngambur kat Lab even masa dia rest. TQ kak. May ALLAH Bless u.

Kalau mau tanya lebih, nak nota or apa2 sila mail saya kat Ismizulfadli@gmail.com. InsyaALLAH ill try my best bergantung ngan line tenet. Wahaha. maklumlah, aku kat kampung kan.



6 comments:

Asffa said...

wuu..mau jadi hebat mcm sunbae laa.. :)

Ahmad Ismi said...

@Asffa
Wah.. xda lah hebat..biasa2 ja..ada lg hebat dr sy..papun..insyaALLAH kamu boleh buat lebih baik dr sy..just keep motivated..n isyaALLAH akan drive the best.. BTW.. Miss Siti Aminah yg jd Supervisor kami last sem... Shes ohsem rite??

Asffa said...

@Ahmad Ismi

Miss sam? advisor sa dr nor hayati..hehe. Miss sam memg ohsem, sir makdi and sir muliyadi pun ohsem..hehe
Oo..lupa, miss now cantek banget..terus semangat ni study math. ehehe..

Asffa said...

@Ahmad Ismi

Miss sam? advisor sa dr nor hayati..hehe. Miss sam memg ohsem, sir makdi and sir muliyadi pun ohsem..hehe
Oo..lupa, miss now cantek banget..terus semangat ni study math. ehehe..

Ahmad Ismi said...

@Asffa

Sy sir halim Academic advisor..im talking bout supervisor for our final sem Project... Haha..

Adibah said...

assalamualaikum .. ermmm I just want to know what is the privilege if we got the ANC award ..
Is it will help a lot in our degree ?

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...