Buat apa fikirkan tanggungjawab kepada family??

Assalamualaikum WBT.

Entry  kali ni aku nak mengEMO pasal tanggungjawab.

RESPONSIBILITY.

Even budak2 dari kecik lagi di ajar tentang bertanggung jawab
Tapi kan? Bila kita dah besar, sifat tanggungjawab macam sometimes di perlekehkan.
Aku bagi satu situasi lah. Alkisahnya,  Sepasang parents menghantar anak pertama mereka untuk sambung study after SPM. So adik2 pun jadikanlah  dia contoh. Kan anak pertama?. Tapi, bila dah nak habis pengajian, dia asyik2 cerita pasal cinta dan Wall post d facebook entrynya hari2 cerita pasal cinta jak.  And pasal Kahwin. Owhya, dia belum ada pekerjaan lagi. Mau kasi makan anak orang pun belum tentu lagi keh!!!

So, melalui  situasi ni. Adakah dia akan memikirkan tanggungjawab dia kepada parents dan adik2 nya yang berderet2  dan masih kecik?? Bila kahwin nanti. Susu, barangan harian, sewa rumah, bulanan  kereta lagi semua nak dapat dari mana? Mau beli guna bulu ketiak kah??  Bukan berniat untuk menghalang perkahwinan OK. Tapi kita kena tahu, ianya akan mengekang kehidupan kau cuz mana lagi kau nak fikir bini, parents, adik2 mu dan anak2. So, please make a wise decision
. ENTRY NI UNTUK MEREKA YANG RAPAT DENGAN KU.
 Serius, kau ndak sedih kah bila tengok parents kau terpaksa berbanting 4 tulang tuk besarkan kau dan adik2 kau masih kecik. Kau mau beliaumu kerja sampai umur berapa???  KEsian bha…Series, aku SANGAT2 kesian dengan beliaumu, umur dah nak masuk 60, tapi masih lagi kerja keras. And sometimes, adik dia pun underestimate dia OKEH. Kita ni orang susah. Ndak da siapa yang akan memajukan kita, selain dari diri kita.  Itu jak lah kali ni. Salam…..,

1 comments:

Muhd said...

Lex bha gink. .Sabar2 selalu. .

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...