MIDA career fair 2017.

Assalamualaikum WBT readers.

So a few weeks back I went to MIDA career fair kat KL Sentral. Poster giler gah, about 50 company yang participate with 7000+ vacancy yang available. So, sehari sebelum event tu, aku pun gigih lah print resume aku. Berbelas jugak lah company yang aku nak pergi. As a free lancer(Penganggur), aku tahu, bila dia iklan 7000+ Vacancy tu, kau akan harap sangat yang akan ada peluang untuk kau. Tapi, bila bkan rezeki kau. Tetap bukan rezeki kau. Allah dah bahagi dah rezeki kita masing-masing. 

Back to the story, after dah print resume aku. Aku google each of the company and the position available. Which yang related dengan my field of study. Antara company yang menarik minat aku adalah PETRONAS, Honda, Samsung, CIMA, HIRO Foods packaging, and Biocon. Aku study pasal latest news and their plan for each of the company. I try to make an impression with the HR yang aku akan jumpa esok. 

Tapiii, aku tak dapat tidur malam tu. Sebelum ni, pukul 12 pun aku dah ngantok. Tapi malam tu, pelik sikit, pukul 2 pun aku tak dapat nak tidur lagi. dahlah esok nak gerak awal. So aku pergi gosok baju, and prepare for all keperluan.

Esok nya aku bangun pukul 7. Aku naik motor je dari Shah Alam ke KL. Sebab murah, minyak RM 3 je kot. Sampai kat sana, syukur rezeki aku dapat parking kat tepi KL sentral tu. Sampai tempat event, aku cek group kelas. Budak-budak kelas tengah breakfast kat McD. Aku lost, sebab aku jalan KL ni memang melilau, main redah je. Jiwa kental bro.

Sampai kat event, perghhhh. Kena berbaris panjang. Aku dah buat pre-registration. Tapi, line dia sepanjang-panjang alam. Nasib pagi. Aku tak breakfast, sebab aku dah sampai lambat sangat dah. Dalam kol 9. Masa tengah baris, akak yang incharge for COCA-COLA datang tegur. Dah lah tengah bersesak. Dia suruh aku try for company dia. Sebab diorang tengah expending. Aku tanya lah "Your company hire chemical engineer tak?". Akak tu dengan confident nye "Ye, Kami hire...nanti dah daftar...datang lah ke booth kami:

After register, aku terus shoot ke booth COCACOLA and meet the HR. Akak tu dah konfiden bagi aku harapan, then the HR said, sorry for the time being diorang tak ambik chemical engineer. Aku apply for production engineer position. Aduh, takpe aku dah biasa direject. So gerak ke next booth. 

Sebagai freelance aku gigihkan diri redag crowd tu. Ramai giler orang.Nak gerak pun kena..'Excuse me, excuse me, excuse me". Aku dengan Lily gerak ke company mana ntah. Aku ke BIOCON kot. Tapi tak jumpa. So aku drop resume kat HONDA dan Samsung. For your information, it was suggested that kalau kau pergi ke career fair, kau patut explain and show your enthusiasm kepada Person in charge. Tapi orang ramai namati. So, HR tu kebanyakan nya bagi jawapan standard "We'll contact you"

Aku nak biocon, sebab dia nak process engineer and kira company tu baru lagi. Tapi, its not my rezeki. Tak kena panggil pun. So, aku bersesak tuk ke PETRONAS. I wanna try my luck even aku tahu ynag PETRONAS takkan ambik budak fresh graduate. Aku gigih baris weh, bersesak kat dalam booth tu. Then dia suruh pergi kat website, then mohon. Aku dah buat dah pun sebelum datang sana lagi. So I move to next company. Which is CIMA. CIMA ni under UEM. Cement industry Malaysia Berhad. Apply for Sl1M.

Then other company aku tak dapat cakap ngan HR pun. Sebab terlalu ramai orang yang freelance macam aku. Jenuh HR tu nak melayan. Aku respect kat abang yang jaga booth HONDA masa tuh. Dia layan satu-satu weh. Cuma ada satu section tu closed sebab terlalu ramai orang. 

Diorang masukkan copmpany besar semua ke satu tempat tu. PETRONAS, TOP GLOVE.Sampai mendap weh booth tu. So kalau nak masuk kau kena tunggu turn. As usual, kau akan jumpa lah manusia yanga da degree, tapi common sense takde. Suka hati dia je nak potong barisan orang.. HELLLLO MR, aku baris setengah jam kot. 

Aku dah malas nak bersesak, drop resume, then blah. Ada certain HR yang aku dapat berbual. But I knew that I failed to make an impression sebab terlalu ramai yang freelance yang dia nak layan. Aku call budak kelas, tanya diorang kat mana. Lepak lunch then catch-up. 

Then, bermulalah kembali Fasa menanti sesuatu yang tidak pasti. Entah awal atau lambat. Rezeki dunia ni milik ALLAH. A week after, aku dapat call dari HR untuk CIMA.  Program SLIM-YES under UEM. Nanti aku share how the interview went. Thats it for now. Bye




mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...