About Me

Pilihan kursus kejuruteraan Selepas tamat Diploma Sains UiTM

Assalamualikum WBT 

Before aku nak sambung post aku ni. Tolong ler tekan or click the ads yg ada kat page aku ni. Manatau boleh top-up duit kahwin aku.

Ok, aku dah habis degree in Chemical Engineering UiTM. Basically, aku nak share kursus apa yang available untuk lepasan diploma sains (Or any which applicable, ex Asasi, Matrix, STPM) sekiranya korang berminat nak sambung bahagian kejuruteraan. As for me, aku minat kimia masa diploma, so dengan yakinnya aku pun mohon lah kejuruteraan kimia. Based on my Diploma, aku lagi cenderung kepada kimia masa hujung semester. I tell you, it was a wrong move. 

Bila aku dah sambung degree, hanya 3 subjek kimia yang aku belajar. Yang lain more to physics and add math. Combination and appliacation of both subject. Kau akan kira something yang kau tak nampak. Contohnya, heat transfer, unit operation, separation, mass balance and process control. Tapi, end up, i really love the subject sebab apa yang aku belajar ni akan buatkan otak aku sentiasa memikirkan penyelesaian kepada masalah yang diberi. 

So, untuk UiTM Shah Alam. Kita ada kompleks kejuruteraan, yang memuatkan 4 fakulti. Menara satu untuk Fakulti Kejuruteraan Awam dan Fakulti kejuruteraan Mekanikal. While, menara 2 menempatkan fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Fakulti Kejuruteraan Kimia. Before this, budak Medic, Pharmacy, and dentist pun share bangunan yang sama. Tapi, diorang dah relocate to Sungai Buloh and Puncak Alam. 

For Diploma sains, kita boleh mohon bidang kejuruteraan  Kimia, Elektrik, dan Mekanikal. Untuk Civil engineering for the time being, memang tak ambik pelajar lepasan diploma selain lepasan diploma civil engineering. Masa zaman aku, agak strict sikit. Kami dilarang tukar kursus. Tapi sekarang, tak silap aku dah boleh dah ganti kursus tapi kena naik turun Canselori lah. Berikut merupakan kursus kejuruteran yang ditawarkan dalam sistem UiTM.

FAKULTI KEJURUTERAAN AWAM

Lab fakulti ni memang terlopong besar kat tepi jalan nak ke faculty aku. Fakulti ni ada kat UiTM Shah Alam, Pasir Gudang, Pahang, Sarawak dan Pulau Pinang. Tapi, for degree aku tak berapa nak pasti. Tak silap aku, degree ada kat UiTM Penang dan UiTM Shah Alam je. 

Bachelor Degree of Engineering (Hons.) Civil (Infrastructure) (EC221) (Penang)

EC220 Bachelor of Engineering (Hons.)  Civil (Shah Alam)

Requrement dari web Fakulti :

Admission Requirements

A pass in SPM or other equivalent qualifications recognized by the Malaysian Government with a credit in Bahasa Melayu / Malaysia and English and pass in STPM with passes in two (2) other subjects and achieving grade B- (CGPA 2.67) for Mathematics, Physics and Chemistry ;

Or

A pass in Diploma in Civil Engineering, UiTM or from other institutions with a minimum CGPA of 2.5 ;

Or

A pass in Diploma in Civil Engineering, UiTM or from other institutions recognized by Malaysian Government with a minimum two years working experience in related areas ;

Or

Pass in Bachelor in Physical Sciences or IEM/BEM/EC (UK) Part 1 ;

Or

Pass in Matriculation Programme from Ministry of Education, Malaysia with a CGPA of 2.50 and pass in MUET

Untuk Lepasan Diploma, Serius talk, better try to contact the deans tnya pasal requirement. A friend of mine, dia mohon civil engineering with a CGPA of 3.84 (Lepasan Diploma Sains), but rejected. Then, kami pergi jumpa Dekan Civil masa freshman years dulu. Melalu conversation kami, fakulti ni tak kan ambik pelajar lepasan diploma kecuali lepasan diploma in Civil engineering. However, there might be exceptions, sebabkan ada one of my seniors dari Diploma in QS, dia sambung degree ambik Civil Engineering and he score 1st class dude. 

Fakulti Kejuruteraan Mekanikal UiTM

So, antara option yang boleh dimohon oleh lepasan diploma Sains adalah Ijazah Sarjana Muda kejuruteraan MEkanikal. Antara semua fakulti, tak silap aku fakulti ni yang mempunyai employbility rate yang paling tinggi. For requirement aku tak pasti sangat, maybe sama dengan lepasan diploma mechanical gak. For asasi, Matrix, tak silap aku, requirement mestilah 3.5 keatas. (Depends dengan faculty). Antara senarai ijazah yang ditawarkan oleh fakulti ni adalah : 

EM220 - BACHELOR OF ENGINEERING (HONS) MECHANICAL
EM241 - BACHELOR OF ENGINEERING (MANUFACTURING) (HONS) MECHANICAL

Majority, budak mechy ni adalah pelajar lelaki. Kursus ni di tawarkan di UiTM Penang dan UiTM Shah Alam. Jaket fakulti mechy is one of the best and paling cantik kat UiTM Shah Alam. Kalau dari Diploma Sains, kau akan masuk ke semster pertama. Sebab takde transfer credit kecuali HBU dan Subjet TITAS. Bestnya MEchy ni, diorang belajar psl assembly and more kepada improvement plant. Welding pun diorang sapu. Fakulti aku tak belajar pun pasal welding. Sodeh....And one more thing, kalau kau goggle kerja kosong, banyak nak carik budak mechy ni. For chemical engineer, tak sebanyak mechy. But, have faith in Allah. Rezeki semua nya dari Allah right??

Btw, aku ada juniors and senior diploma sains yang masuk fakulti ni. 


Fakulti Kejuruteraan Elektrik.

Fakulti ni, jiran kepada fakulti aku. Antara kursus yang ditawarkan adalah :

E200 - SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK
 EE241 - SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN ELEKTRONIK
EE242 - SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN ELEKTRIK

Housemate aku pelajar fakulti ni. Dia dari Diploma Electrical Engineering UiTM Penang. Basically, dia ambik Power system. Tak silap, ijazah tu paling susah antara semua kursus yang ditawarkan dalam fakulti tu. Diorang ada belajar coding, thermo, control.Fakulti aku belajar gak pasal control system, tapi more on tuning. Takde lah se detalis diorang ni. Aku C++ pun tak belajar sangat. Ada budak lepasan diploma sains yang dapat masuk ke fakulti ni. 



 Fakulti Kejuruteraan Kimia

To be continue in a new post

1 comments:

Little said...

Hai tumpang tanya, kalau saya dari asasi cuma dapat 2.89 adakah layak nak masuk mechy?

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...