Entry requirements for dentistry course at UiTM

Assalamualaikum

Just now I went to  Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar and ask about how to ensure that I got dentistry for my degree. Then there was somebody that answer the questions. And she said, if you want to take degree in dentistry, then you have to get CGPA more than 3.8. InsyaALLAH I’ll try to improve my CGPA that actually decrease  for the sem 3 exam. My GPA also was down. I hope that by aiming for Anugerah Naib Canselor, it will increase my chance to be selected in the faculty of dentistry. I only pray to ALLAH, that he will give me what the best for me. ALLAH knows the best for me. He even know me better than I know my Self. INSYAALLAH, we’ll get a good results for the remaining Sem. AMIN





6 comments:

Zul Fattah said...

same with me @ UniMAP

Aunniey Noel said...

wwahhh...makin ramai doktor member2 sa nihh..haha

athira halim@noksi said...

Salam,
saya pelajar dari Uitm Kuala Pilah, n just finished my Dip in Science course. Sorry if ape yg sy nak katekan ni menyinggung hati awak or siapa2 yg membaca statement ni.
First of all, sy seorang pelajar ANC (maaf, tiada niat utk riak, tp untuk membuatkan kalian yg membacanya lebih faham). Dan semasa permohonan untuk degree intake Uitm, sy amat2 kecewa kerana mendapati, course Dentistry tidak ditawarkan langsung untuk pelajar diploma. Setelah tiga tahun berusaha, saya baru mendapat tau pengambilan untuk pelajar pergigian sudah pun ditutup dan akan dibuka semula pada tahun 2013. Sewaktu permohonan dibuka, saya baru sahaja berada dalam semester 6 (awal tahun 2012). Terus terang, saya agak sedih dan hampir berputus asa, dan cuba bayangkan, satu-satunya universiti yg menawarkan pergigian untuk pelajar diploma pada waktu itu hanyalah USM. USM SAHAJA. Dan saya terpaksa compete dgn 169 pelajar lain untuk merebut salah satu daripada 50 tempat untuk pelajar pergigian USM. Sedih sangat2. So skrg, sy terpaksa ubah haluan, cuba untuk menukar future saya, kerana peluang untuk sy masuk USM agak tipis sebenarnya. Oleh itu, sy nasihatkan adik, tanya Dato' Sahol betul2, adakah tawaran untuk kos pergigian dibuka pd masa anda hendak membuat permohonan untuk ke degree nanti. Sy harap peristiwa seperti sy ni tidak berulang lg. TQ.

athira halim@noksi said...

Salam,
saya pelajar dari Uitm Kuala Pilah, n just finished my Dip in Science course. Sorry if ape yg sy nak katekan ni menyinggung hati awak or siapa2 yg membaca statement ni.
First of all, sy seorang pelajar ANC (maaf, tiada niat utk riak, tp untuk membuatkan kalian yg membacanya lebih faham). Dan semasa permohonan untuk degree intake Uitm, sy amat2 kecewa kerana mendapati, course Dentistry tidak ditawarkan langsung untuk pelajar diploma. Setelah tiga tahun berusaha, saya baru mendapat tau pengambilan untuk pelajar pergigian sudah pun ditutup dan akan dibuka semula pada tahun 2013. Sewaktu permohonan dibuka, saya baru sahaja berada dalam semester 6 (awal tahun 2012). Terus terang, saya agak sedih dan hampir berputus asa, dan cuba bayangkan, satu-satunya universiti yg menawarkan pergigian untuk pelajar diploma pada waktu itu hanyalah USM. USM SAHAJA. Dan saya terpaksa compete dgn 169 pelajar lain untuk merebut salah satu daripada 50 tempat untuk pelajar pergigian USM. Sedih sangat2. So skrg, sy terpaksa ubah haluan, cuba untuk menukar future saya, kerana peluang untuk sy masuk USM agak tipis sebenarnya. Oleh itu, sy nasihatkan adik, tanya Dato' Sahol betul2, adakah tawaran untuk kos pergigian dibuka pd masa anda hendak membuat permohonan untuk ke degree nanti. Sy harap peristiwa seperti sy ni tidak berulang lg. TQ.

Ahmad Ismi said...

erm tq cuz sudi inform..mmg agak kecewa dgn info tu..insyaALLAH sy akn try alternative lain..dulu sy ada mohon medic mesir....tp ada pilihan dentisrty.....dpt kat universiti tanta or mansourah...tp sy reject cuz dpt UPU..n sy dapat medical...tp sy x minat..boleh mohon guna SPM ^^......ce cek.... insyaALLAH dmana ada kemahuan di situ ada jalan ^^

Razil Tahir said...

hello, saya budak dental uitm..
setiap tahun ada jer student diploma masuk.
Better call terus office fakulti tue tanya..
diorang lebih arif. :)

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...