Diploma Atau Tingkatan 6??

Assalamualaikum WBT


Okeh, kali ni aku nak share pasal diploma UiTM. UITM SAHAJA ok. Apa bezanya diploma dengan budak yang ambik form 6? Well, kalau kat UiTM niey, bila korang ambik diploma, nanti ijazah korang akan skali dengan budak form 6.


To make it clear, kalau korang ambik form 6, akan habis dalam satu tahun setengah. Then, bulan 9 tahun dapat results tu dah boleh sambung degree. Bila diorang dah sambung degree untuk setahun, meaning to say selama 2 sem, bila masuk sem 3 tu akan ada penerapan budak diploma. Ishh. Aku pun agak terlost sikit. Make it simple.


Mr A and Mr B. Dua-dua pun ambik spm sesama. Biarlah aku letak diorang ni ambik spm masa tahun 2009.


Mr A decide nak masuk Form 6. Mr B dapat diploma uitm(cam aku hehe). 


Mr A akan ambik STPM selama setahun setengah ataupun sampai hujung tahun 2011. Dalam,, 2012 Mr A dapat results dan dapat sambung ijazah. So dalam bulan 9 2012 dah dapat sambung belajar.  Then, after setahun atau pun 2 semester, diorang akan masuk semseter 3 ataupun tahun ke dua pengajian yakni pada bulan 9 tahun 2013.


Mr B akan habiskan diploma selama 3 tahun kecuali dia dah decide nak ambik penerapan FAST TRACK after 3 sem. Then, after dah habis 3 tahun tu kalau start pertengahan 2010, then akan habis dalam awal tahun 2013. Then, dapat keputusan penerapan diploma yakni ijazah pada bulan 9 tahun 2013. So, kalau ambik diploma UiTM lah kan, korang akan transfer kredit dan akan diserapkan ke semester 3 terus. Yakni, sama dengan pelajar tingkatan 6 tadi. So kalau ambik diploma dan form 6 ni sama jak duration belajar diorang. Cuma kalau diploma, diaorang ambik 3 tahun diploma degree 2 tahun jerw. Tapi, kalau nak transfer kredit mesti dalam fakulti yang sama. 


Contoh: MrB ambik diploma sains(mcm akue), bila habis 3 tahun diploma dia dpt penerapan degree in biology UiTM. So dia akan terus masuk tahun ke 2 ataupun semester 3 ijazah biology sebab Degree Bio dan Diploma sains ni dalam fakulti yang sama. Tapi, kalau Mr B nak sambung dalam bidang perubatan misalnya, dia tak boleh transfer kredit. So terpaksa lah ambik ijazah perubatan dari semester 1 balik. Durationnya, 3 tahun diploma + 5 tahun ijazah perubatan = 8 tahun. Diploma students UiTM pun awal-awal lagi dah tinggal kat U. Kira berntung sikitlah, cuz faham selok belok kehidupan U ni. Tapi, aku tengok roomate aku masa sem 1 dulu, budak form 6 gak, dapat gak dia survive kat sini. Hebat lagi tuh, kitorang sama-sama dapat dekan masa sem 1 dulu. Alhamdulillah.




So, sama jak bagi aku. Diploma or form 6. Tapi aku rasa ketinggalan sikitlah, cuz kawan-kawan aku dah degree aku masih diploma. Tapi, insyaALLAH aku kalau boleh, nak alang-alang ambik ijazah dalam bidang kritikal. just doakan ya. Semoga entry ni dapat membantu korang. Wa choww dulu!!!



5 comments:

Anonymous said...

abang dpt msuk diploma scn tuu, spm abang dpt brape ekk? sy pun rasa mcm nak msuk dip.scn tp dpt 6a jer. yg lain B+. bolih dapt kerr?

Ahmad Ismi said...

@anon : Sory td ingat terdelete komen kamu.. Sy 3 A ja. Dapat pun. Congrets, cemerlang lah results kamu tu. Saya yakin kamu dpt kalau letak pilihan pertama ^^. Rezeki ALLAH yang decide, kita usaha n doa..

syamimi syazni said...

salam abang,sekarang saya konfius sebab result form 6 dah keluar.taktahu nak pergi ke tidak sebab nak tunggu upu dulu.then kalau tak pergi form6 risau tak dpt u je.haihh

Ahmad Ismi said...

@syamimi
Wasallam...erm..better u try jak f6...sementara tnggu results...tp mcm sy dulu...results f6 kuar dulu...then UPU..belum sempat pun kwn2 sy masuk f6 sy dah masuk uitm...huhuhu

Raymond Douglas said...

salam ahmad, sye dpat tawaran dari UITM diploma sains ni, nak tnya, kalau dah masuk course ni tp tiba2 bhenti someday cm ner ek? please email sye kat raymond.douglas24@gmail.com

sye byak benda nak tnya ni, awak senior and lebih afdal kan, please email sye secepat mungkin. huu. tq ^^

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...