Pra Diploma UiTM (Pra sains/pra perdagangan)

Assalamualaikum, salam 1 UiTM di hatiku. Chewah


Kali ni aku nak post pasal program pra diploma UiTM. Maybe a brief one.


Program pra diploma UiTM ni adalah kursus persediaan untuk pelajar yang nak masuk Diploma. Tapi, since my intake UiTM ada buat satu program based on our new VC at that time yang wujudkan prgram Mengubah destini anak bangsa or nama manja nya MDAB. Well, basically program ni akan ditawarkan kepada mereka yang mempunyai results yang tidak boleh melayakkan mereka untuk memasuki program diploma secara direct. For MDAB, biasanya UiTM akan buat lawatan dari daerah ke daerah untuk mempromosi program bagi lepasan SPM terutamanya mereka yang berada di Luar bandar. 

Jangan risau, bila anda dapat score 4 flat, you can choose any course that you want for diploma. we have 3 types acctually, but only two that im familiar with which is pre com(pra perdagangan) and pre science (Pra sains).

For pre com, ini merupakan aliran perdagangan or business. Pelajar dari pra ni boleh sambung diploma dalam bidang-bidang berkaitan bisnes sahaja. If you are lucky enough, u can try to apply accountancy. 

For pre science, sapa yang dapt score tinggi, thwy can apply course such as diploma farmasi UiTM. 

Jangan malu nak apply pra ni, because some of my seniors are from this course and they now turn from nobody to SOMEBODY. infact, some of our lecturer from UiTM sabah were from this program for instance our Rector, Dr Haji Abdul Kadir Haji Roseline and Mr Awang bakar Awang Tatam. They are from pre com and they proud of it. Matterfact, they both went to overseas to furthur their studies before. 

This is what i get from UiTM Sabah's web, 

1. Entry application for ‘Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB)’ is open throughout the year.
2. MDAB form is free and there is no processing fee.
3. MDAB programme was established to provide educational opportunity for the qualified poor Malays and the Bumiputeras from rural areas as well as urban areas, whose parents’ monthly income is less than RM3,000.

FOr MDAB,diorang akan diberikan elaun dan Yuran akan dibayar oleh UiTM sendiri. So no worries, there is no excuse that you dont have money. But, do bear in mind. Walaupun program ini adalah program mengubah destini anak bangsa, tapi still usaha tu milik anda. UiTM hanya menyediakan anda peluang ataupun port untuk anda bagi melihat keupayaan diri anda. Ini disebabkan, ada diantara mereka yang dah dapat kursus ini, tetapi telah di DM or dismiss disebabkan fail. For your info, the subjects is not that hard, trust me. BUt still, ada yang fail disebabkan tidak pass minimum requirement. If you cant pass this, what are you expecting when u go for diploma and maybe, degree??
Allahuallam, next maybe im gonna share about the entry requirement. Do like and share this. Thank you, god bless u.

0 comments:

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...