Cabarannya Ramadhan

Assalamualaikum Readers~~~
Salam ramadhan tuk kamurang yang datang menyinggah kat blog aku ni
Yalah, blog aq ni apalah kalau nak comparekan ngan blog lain yang hebat2
Cam Aisha Saad, Jejari Runcing, Ben Ashaari DLL
Ceh, humble pulak aq ni. Ok, back to the topic. 

 SALAM RAMADHAN(pic ihsan i luv islam)

Bulan Ramadhan dah tiba, so ramai lah orang yang berCADANG nak berubah. Mau get rid semua habit yang kurang baik. Walau pun sometimes ianya macam mustahil, tapi nothing impossible lah. Bulan puasa ni orang ramai berebut nak buat ibadah. Preperation untuk sambut malam Lailatulqadar. Sama gak lah aq, berazam jak lebih. Tapi baru jak hari pertama, tengahari aku dan kawan-kawan aq berjemaah melakukan ibadah TIDUR. Hari pertama puasa kelas kami dari pukul 8-1. Then sambung dari pukul 2 sampai jam 6. Nasib ada class cancel jam 4. ^^. Gembira sangat aq. Ntah kenapa datang mengantuk kami kelmarin. MYB cuz bio kot. Hari tu kelas Bio kami 5 jam ok. Tapi yang pagi tu aq agak mengantuk lah, yang petang tu aq segar sikit. Macam kontra pulak hidup aq ni. Ahha.


Ok, sekarang aq nak share pendapat aq mengenai cabaran-cabaran yang dihadapi oleh orang yang berpuasa:

1) Lapar dan Makan
    Namanya juga puasa kan?? kompem lah kita akan berlapar. Tapi cabarannya sangat-sangat terasa bila tiba jak tengahari. Masa tu orang dah rasa lemas dah. Well, for instance aq. Mdm aq ajar bio pasal food chain, so dalam food chain tu ada ayam. Masa tu jugak lah aq terbayang-bayang Ayam Goreng Datin Kafe.~(00)~. So apa kaitan lapar dengan makan?? Well, bagi aku yang paling obvious dari pengalaman aku adalah MEMBAZIR. yalah, bila mau dekat buka puasa tu ramai lah yang beli makanan sampai sepuluh-sepuluh jari ada plastik makanan. Rakus lah katakan. Iyalah, masa tu masih puasa lagi. Lapar ok. So semua pun yang kita lihat macam menyelerakan. Apa ynag ada, kita beli. dengan keyakinan akan habis. TUP-TUP, tak habis. Aq dulu gitu gak, tak lah sampai tangan aq penuh ngan makanan. Tapi  sampai ada baki-baki yang boleh terus bawa masa sahurlah.Hehe.

Berbuka 1st day.I like kurma Safiq Yusuf Taiyoob


2) TIDUR/MENGANTUK
Ok, I have to admit it. so far selama dua hari puasa ni aq terasa sangat temptation untuk melakukan ibadah tidur ni. Haha.Time-time orang sibuk beribadah, aq sibuk pulak melayan nafsu tidur aq. Hari pertama dah tidur kat surau ngan geng-genk class aq. Second day, tak da kelas dari jam 12. Apalagi?? Tertidur sampai tak ingat dunia dah. Masuk Asar baru bangun. Pas 2 beli makanan untuk buka puasa. Sangat tak terisi masa lapang aq. Konon sebelum puasa 
"Aq berazam mau tingkatkan solat-solat sunat, baca Al-Quran,
Zikir pagi dan petang, kurangkan TIDUR, dll" 
Tapi, apa yang jadi KONTRA belaka. Solat sunat?? Tarawih jak, yang lain macam mana??. Then Baca Al_Quran?? Lepas Maghrib jak.(sama ngan rutin hari biasa). Zikir?? Aq zikir after solat jak and sebelum tidur. Kurangkan tidur?? Wah, lapang sangatlah, selesa pulak tidur time puasa-puasa ni. Astaghfirullah, ini adalah persis situasi yang aku alami sekarang. Harap dapat dikawal dan semua azam aq tercapai.

Sementara menuggu masuk waktu, tdo dulu. HAHA
3) Solat Tarawih
Alhamdulillah semalam aku diizikan ALLAH untuk solat tarawih. Tapi kat surau hostel jak lah. Bukan kat Pusat Islam. Jauh bah. HEHE. Mau naik beribu tangga baru sampai. Erm, MUJAHADAH bha. Tapi aku masih takda kekuatan. So, surau jak lah. Masalahnya, aku tau sangat. Awal-awal jak ramai orang fullkan surau and masjid tuk solat terawih. Bila dekat malam Lailatulqadar, makin kurang irang. Hari pertama kalaukat kampun aq, komfem penuh. Sampai ada yang sampai solat kat luar lagi. Tapi, kuantitinya makin kurrang over time. Kalau belajar science, the kuantiti of people decreased over time. Haha. well, aq salah satu orang tu. Last time aq full Tarawih adalah masa aku form 3 dulu. In precisely, tahun 2007. Hehe. So aq harap Allah akan bagi aku kekuatan untuk aq maintain terus hadir pergi solat tarawih. Allahuallam. Bah, itu jak kali ni. bai, nak prepare mau pergi solat tarawih lagi ni. ^^

ASSALAMUALAIKUM






0 comments:

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...