How to take medical course after degree?

Assalamualaikum Readers. How are you today? Harap baik-baik sahaja(skemanya aq)
Ok, Entry harini aq nak cakap pasal Medic
Dah berapa kali aku post benda yang lebih kurang sana jak
so kali ini aku datang dengan tajuk
"Sambung Medic lepas dah habis Degree"


Petang tadi masa aku tengak sibuk bercerita dengan kawan aku(aku puasa ok even banyak cakap)
Tiba-tiba dia timbulkan persoalan mengenai Kerjaya Masa depan
Well, bagi aq simple jak cara macam mana nak jawab soalan begini
"Insyaallah ikut pointer"
Haha, aq tipu jak lah. I am eager to continue my studies in degree in dentistry
Entah mengapa? MyB sebab aku curious kot kenapa kalau pergi buat appointment doktor gigi
Sampai ambik masa berbulan-bulan.
Tapi, apapun. Aku akan mohon kursus yang sesuai dengan pointer aku
HIHI.
Fine, aku nak straigth forward(sangatlah)
Kawan aku ni, dia cakap dia nak jadi "DOKTER"
So dia berminat lah, cuz ini adalah harapan Abah dia
Aq respect. Then, terus dia sambung
"Awak tak nak ambik Fast Track"??


So aku dengan pantasnya menjawab
"Tak, nak habiskan diploma dulu"
So dia pun sambunglah
"Haritu saya kenak inform yang budak yang ambik degree in biology boleh sambung medical course after degree. Tapi di luar negara lah"
Blur??

ok ok, let me make thing clear
So senang kamurang nak digest
-Sesiapa yang ambil degree In Biology, after degree diorang boleh sambung medical di luar negara. And tiada kuota untuk sambung medical course tu. Instead if you take Degree In Medical, i mean after you finish your Diploma, as what i was told. The quota for diploma students to continue their studies in medical field is only 20 place. So I was shocked.

I mean more to terrified. And my friend said, you need to get 3.75 and above atleast on your cgpa.
So i asked her, is this info is valid or not?
Then she said that she was informed by our programme coordinator.
Thus, i assume it as valid.
Btw, kalau salah. PLEASE PLEASE PLEASE
correct me.
That all for now i think, BuBye.






2 comments:

AISHA INANI said...

alamak, aku mana ada experience and pengetahuan hal2 medik...

but wish u luck k?? ;)

Ahmad Ismi said...

Hahha........tq ......ndak pa..pelan-pelan kita....u Gudluck jugakk ^(0o)^

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...