Hukum bersahur bila tiba waktu Imsak.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan semua
Thanxx 4 walking at my blog

Gambar sekadar hiasan. ihsan kongsiblog.com
Ok, kamurang puaasa tak??
Apa?? Terskip sahur???Kenapa???
Owh,, waktu IMSAK dah masuk??x sempat lah kan~~~ TBH jak lah
Patutlah.(sekadar alasan jak)

Persoalan ni banyak timbul dalam pemikiran kebanyakan kita bila masuk bulan Ramadhan ni kan? Cian korang tak tahu(padahal aq pun sama). HAHA. ok, Aq sebenarnya hairan gak, cuz ramai dari kalangan kawan-kawan aq bila aq dah kejutkan seringkali menimbulkan pertanyaan berbentuk:

"Jam/pukul berapa imsak"????

Well, aq sangat confius bila orang sering kali tanyak pasal imsak instead of subuh. Cuz, aku and family kat rumah selalunya sahur setengah jam atau lima belas minit sebelum AZAN SUBUH. Kebanyakan orang ingat bila dah masuk waktu imsak, ndak boleh makan sudah. I was like ==". Aq start sedar benda ni masa aku masuk hostel time form 5 dulu. kebanyakan orang asyik tanya"UI, dah masuk imsak kah", or "Bila imsak". And ada yang cakap "Imsak dah, kenapa kau masih minum"???? Ok, cara terbaik untuk discover mengenai hukum ini aq ada berkunjung kat beberapa tempat. Antaranya  Jawapan orang yang lagi mahir.

Based on yang ustaz ni terangkan, waktu sahur berakhir ketika terbitnya fajar shadiq. Or bila dah berkumandangnya azan subuh.

Yang dimaksud fajar dalam ayat itu adalah fajar shadiq, bukan fajar kadzib. Dalilnya hadits ‘Aisyah RA, dia berkata,”Janganlah adzan Bilal mencegah dari sahur kamu, karena dia menyerukan adzan pada malam hari. Makan minumlah kamu hingga kamu mendengar adzan Ibnu Ummi Maktum, karena dia tidak menyerukan adzan hingga terbit fajar.” (HR Bukhari, Muslim, Nasa`i, Ahmad, Ibnu Hibban, dan Ibnu Khuzaimah).(source from konsultasi.wordpress.com)
Dari hadis Aisyah RA ini, jelas menerangkan bahawasanya waktu azan subuh adalah batas akhir waktu sahur. 
SO Kenapa ada apa dengan waktu imsak???
Ok, based on the same place gak, penerangannya berbentuk
"Imsak adalah waktu berhati-hati"
Well, manalah tau kamurang tengah-tengah syok makan sampai lupa dunia. Tup-tup dah azan subuh. More info, sila masuk dalam citation yang aku provide tu. And melalui artikel itu, telah dijelakan bahawasanya kita masih boleh sahur bila berkumandangnya azan subuh.  Tidak haram ok. So itu sahaja dari aku kali ini. Jangan ponteng puasa ok lepas ni. Bak kata usup wilcha

               "Nampak beno nipunye"


Assalamulaikum ^^



0 comments:

Post a Comment

sia rasa:

mARI BacA ^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...